Najprostszy, klasyczny sernik, od którego warto rozpocząć naukę pieczenia serników. Sernik waniliowy, cudownie prosty, bez spodu, polewy i wyszukanych dodatków. Oraz bez konieczności osobnego ubijania piany z białek, między innymi dlatego jest jednym z moich ulubionych.
Zobacz też: Przepisy na najlepsze ciasta
Przepis na sernik waniliowy to także moja bazowa receptura. Modyfikuję ją o dodatek owoców, czekolad czy bakalii. Na powierzchni tworzę wzorki z owocowych musów lub wylewam polewy, wykładam pianę na bezę, a czasem bakaliową skórkę. Najpierw opanujcie przygotowywanie jego podstawowej wersji i wybierzecie wariant, który smakuje Wam najlepiej. Potem zobaczycie, że eksperymentowanie z sernikami wcale nie jest skomplikowane. A nawet jeśli opadną lub pękną, bo za mocno wyrosną, to smakować i tak będą wybornie.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg twarogu lub kremowego sera (np. mascarpone albo twarożku sernikowego (twaróg trzykrotnie zmielony w maszynce))
- 1 szklanka cukru (najlepiej wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, zdrowszy i o niższym indeksie glikemicznym; można zmniejszyć do ¾ szklanki, jeśli lubicie mniej słodkie serniki, a nawet do ½, jeśli na serniku będzie słodka polewa)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub kaszy manny (dodają sernikowi grudkowatości; można dodać mniej i ciasto będzie bardziej kremowe i wilgotne)
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego (lub miąższ wydrążony z 1 laski wanilii)
- 4 jajka (można dodać 1 jajko więcej i całkowicie zrezygnować z mąki ziemniaczanej lub kaszy; sernik wyjdzie bardziej kremowy, o mniej zbitej konsystencji)
- ½ szklanki śmietanki kremówki (opcjonalnie; jeśli twaróg jest bardzo chudy, można zastąpić ½ szklanki stopionego masła; śmietankę można pominąć, jeśli do masy jest w całości wykorzystywany kremowy ser)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić sernik idealny
- Sernik o tak intensywnie żółtym kolorze wychodzi po upieczeniu go na jajkach od kur mojej babci, karmionych paszą z dodatkiem marchewki. Podobny efekt można uzyskać, dodając do masy szczyptę kurkumy, ale ostrożnie - ma charakterystyczny smak i może być wyczuwalna w cieście.
Jak zrobić
- Ser ucieram z cukrem, pod koniec ucierania dodając mąkę.
- Dodaję po 1 jajku, za każdym razem ucierając masę do gładkości.
- Dolewam śmietankę kremówkę, dodaję wanilię i ucieram aż do połączenia wszystkich składników.
- Przelewam masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę przez 30 minut.
- Zmniejszam temperaturę do 160 °C i piekę jeszcze przez kolejnych 30 minut. Wbity w środek ciasta, drewniany patyczek, powinien wyjść bardzo delikatnie wilgotny.
- Jeśli ciasto po 1 godzinie, poza środkiem o średnicy kilku centymetrów, który ma pozostać wilgotny, nie jest dopieczone, zmniejszam temperaturę do 120 °C i piekę nadal, nawet do 30-45 minut.
- Studzę sernik w piekarniku przy całkowicie otwartych drzwiczkach, następnie wstawiam do lodówki na kilka-kilkanaście godzin.
- Sernik waniliowy można, opcjonalnie, udekorować dowolną polewą, lukrem, świeżymi owocami lub musem/sosem owocowym.
Wartości odżywcze
Moja dobra rada: nie dopiekać wierzchu. Polacy są przyzwyczajeni do serników z brązową skórką. Tymczasem te najbardziej eleganckie z wierzchu są równe i jasne, a przy okazji – mają ten najwłaściwszy smak. Ciekawa jestem, czy jesteście faworytami takich przypieczonych i suchych serników, czy może wolicie te jasne, delikatne i kremowe. Mój sernik waniliowy można przygotować w obu wersjach, zobaczcie jak wygląda lista składników i zerknijcie na moje uwagi do niej.
Smacznego sernika! Dajcie znać w komentarzach, jak Wam się ten waniliowy sernik upiekł :).
Sernik waniliowy według zamieszczonego tu przepisu genialny… bardzo szybki i bardzo prosty:)
Zrobiłam w podwójnej wersji, bo robiłam większą blaszkę. Dodałam 1 kg serka Vitello naturalnego (z Biedronki) i 0,8 kg (bo nie mieli więcej :)) twarogu półtłustego. U mnie wersja z brzoskwiniami (pokrojone w kosteczkę), które ułożyłam po około 20 minutach pieczenia (można nawet jeszcze później, albo po upieczeniu). Pycha! 🙂 Dla mnie najważniejsze, że uzyskałam dokładnie taką konsystencję jak chciałam, czyli nie za suchy i nie za mokry. I dodałam trochę mniej cukru. Polecam! 🙂
Dorotko,niemam bitej smietany ,ale mam sniezke w proszku/ czy moge ja ubic i dodac do ciasta
sernik masakra ,piekl sie 1,5 godziny i nadal sie nie upiekl ,uzylam serka mascarpone szkoda bo jest drogi i teraz do kosza:(**
Nawet jak jest niedopieczony w środku, trzeba go wystudzić i potem na kilka godzin do lodówki. Będzie jak znalazł, nic nie trzeba wyrzucać.
Mniam, mniam
[..YouTube..] Mniam, mniam
Jest podana na liście składników, 21 cm. Ale możesz upiec też na 24 cm tylko sprawdzaj w trakcie pieczenia ciasto, bo jest szansa, że upiecze się szybciej :).
[..YouTube..] Jest podana na liście składników, 21 cm. Ale możesz upiec też na 24 cm tylko sprawdzaj w trakcie pieczenia ciasto, bo jest szansa, że upiecze się szybciej :).
[..YouTube..] @2009asiaful Jest podana na liście składników, 21 cm. Ale możesz upiec też na 24 cm tylko sprawdzaj w trakcie pieczenia ciasto, bo jest szansa, że upiecze się szybciej :).
na jakas srednice plachy te ciasto?
[..YouTube..] na jakas srednice plachy te ciasto?
no niby nie :):) chyba się skusze 🙂
[..YouTube..] no niby nie :):) chyba się skusze 🙂
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia no niby nie :):) chyba się skusze 🙂
1 kg sera twarogowego tłustego to ok. 1800 kcal, do tego 200 kcal w cukrze, 200 kcal w jajkach i 350 kcal w śmietance kremówce oraz ok. 100 kcal w mące ziemniaczanej. Razem 2650 kcal, a porcji z tego sernika można zrobić ok. 10-12, więc 1 porcja to na oko 250 kcal. Nie jest źle, tabliczka czekolady ma ok. 700 kcal :).
[..YouTube..] 1 kg sera twarogowego tłustego to ok. 1800 kcal, do tego 200 kcal w cukrze, 200 kcal w jajkach i 350 kcal w śmietance kremówce oraz ok. 100 kcal w mące ziemniaczanej. Razem 2650 kcal, a porcji z tego sernika można zrobić ok. 10-12, więc 1 porcja to na oko 250 kcal. Nie jest źle, tabliczka czekolady ma ok. 700 kcal :).
[..YouTube..] @allinbrocade 1 kg sera twarogowego tłustego to ok. 1800 kcal, do tego 200 kcal w cukrze, 200 kcal w jajkach i 350 kcal w śmietance kremówce oraz ok. 100 kcal w mące ziemniaczanej. Razem 2650 kcal, a porcji z tego sernika można zrobić ok. 10-12, więc 1 porcja to na oko 250 kcal. Nie jest źle, tabliczka czekolady ma ok. 700 kcal :).
a ja mam pytanie czy jest tuczący ten sernik 😀
[..YouTube..] a ja mam pytanie czy jest tuczący ten sernik 😀
Dziękujemy za nową forme składników , nareszcie cos widać 🙂
Super alternatywa do tych serników na przeróżnych spodach 🙂
[..YouTube..] Dziękujemy za nową forme składników , nareszcie cos widać 🙂
Super alternatywa do tych serników na przeróżnych spodach 🙂
Fajny prosty przepis i z odpowiednikiem za polski bialy ser! Super bo u mnie nie ma 🙁 dzieki!
[..YouTube..] Fajny prosty przepis i z odpowiednikiem za polski bialy ser! Super bo u mnie nie ma 🙁 dzieki!
hmmm… zostalo mi jeszcze pol kg twarogu od swiat, chyba zrobie z polowy skladnikow 😉
[..YouTube..] hmmm… zostalo mi jeszcze pol kg twarogu od swiat, chyba zrobie z polowy skladnikow 😉
Filmy z taką Panią się ogląda z przyjemnością. Może zjemy wspólnie taki sernik kiedyś 🙂
… dziękuję
[..YouTube..] Filmy z taką Panią się ogląda z przyjemnością. Może zjemy wspólnie taki sernik kiedyś 🙂
[..YouTube..] … dziękuję
Bardzo się zatem cieszę 🙂
udał się bardzo, dziękuję:-) w wersji bardziej puszystej. wilgotny, leciutki. polecam z sosem malinowym:-)
Daj znać Sylwio jak się udał :).
właśnie piekę serniczek:-) po 2×30 minut zdecydowanie nie był jeszcze gotowy. czekam więc. a ze mną cały dom, bo pachnie ooobłędnie!:-)
Kocham serniki,a przede wszystkim takie klasyczne,ciężkie i wilgotne no i waniliowe;))
Takie właśnie lubię. Bez ciasta. Wyłącznie serowa masa. Mmmmmm:)
Przepis prosty jan but, nawet facet potrafi zrobic, zwykle zawsze pale ciasta a ten sie udal wysmienicie. Dziekuje z gory za przepis, dziewczyna palce oblizuje !!!!!
super!
Dokładnie, tyle że ja tego pojąć nie mogę 😉
Myślę, że jest tyle samo zwolenników, co przeciwników bakalii, zwłaszcza w przypadku rodzynek :).
bakalie to podstawa 😉
Ale pięknie się prezentuje!
Genialny sernik, skusiłabym się na kawałek 🙂