Pierniczki czekoladowe czy klasyczne pierniczki świąteczne? Nie wiem sama, które ładniej wyglądają! Odpowiedzią na ten dylemat jest jednak propozycja nie do odrzucenia: można przygotować jedne i drugie :). Są bardzo dekoracyjne, pięknie pachną w trakcie i po pieczeniu. A do tego doskonale smakują! Komu z nas połączenie kakao i aromatycznych, korzennych przypraw nie przywodzi na myśl świątecznego czasu? Zobaczcie przepis na czekoladowe pierniczki – jak zrobić pierniczki z kakao krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie
Pierniczki z kakao dają wiele możliwości dekoracji. Można upiec pierniczki z kakao i nie wykonywać żadnych zdobień lub polać potem polewą czekoladową. Taka dekoracja doda im jeszcze więcej charakteru. Jednak najładniejsze będą pierniczki kakaowe z białym lub kolorowym lukrem i cukierniczymi dekoracjami. Dajcie upust swojej fantazji!
Przepis na pierniczki czekoladowe
Brązowy kolor pierniczków komponuje się także wyjątkowo pięknie z barwionym lukrem. Podoba mi się zwłaszcza w połączeniu z czerwienią i zielenią, z którymi tworzy piękną, świąteczną kompozycję.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
- 450 g mąki (2½ szklanki; pszenna typ 450-650 lub orkiszowa typ 630-800; przesiana)
- 200 g miodu (płynny, naturalny)
- 100 g cukru pudru (polecam wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii)
- 120 g masła (stopione)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 opakowanie przyprawy do pierników (ok. 20 g; mieszanka cynamonu, imbiru, kardamonu, kolendry, anyżu, goździków i gałki muszkatołowej)
- 50 g kakao (½ szklanki)
Lukier do pierniczków
- 1 białko
- 100-200 g cukru pudru (przesiany, nie powinien mieć nierozmiksowanych drobinek)
- barwnik spożywczy (opcjonalnie)
Do dekoracji (do wyboru)
- bakalie
- perełki cukiernicze (lub płatki, gwiazdki itp.)
- polewa czekoladowa
- cukier puder
- posypki cukiernicze
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić lukier z białek
- Jak zrobić lukier królewski
Jak zrobić
- Miód podgrzewam w garnku z cukrem i przyprawami, cały czas mieszając. Delikatnie studzę.
- Mieszankę miodową łączę z mąką przesianą z sodą i kakao.
- Dodaję roztopione masło i jajko i wyrabiam, aż ciasto będzie lśniące.
- Ciasto wałkuję na grubość maksymalnie 0,5 cm (polecam cieniej, bo i tak wyrasta w trakcie pieczenia jak szalone).
- Wykrawam pierniczki (za pomocą foremek lub nożem), układam na natłuszczonej blaszce i wypiekam przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 150 °C. Przed pieczeniem można w pierniczkach zrobić dziurki (np. za pomocą słomki do drinków) i po upieczeniu i udekorowaniu powiesić je na choince.UWAGA: Upieczone pierniczki będą miękkie, a po wystudzeniu mocno stwardnieją. Dopiero po leżakowaniu skruszeją i znów staną się miękkie.
- Pierniczków nie należy rumienić podczas pieczenia, bo późniejsze skruszenie nie będzie możliwe.
- W trakcie pieczenia można otwierać piekarnik i zamieniać blaszki miejscami, żeby wszystkie pierniki upiekły się równomiernie.
- Gotowe, ostudzone pierniczki lukruję i ozdabiam, następnie zamykam szczelnie w słoju lub blaszanym pudełku – żeby skruszały. Będą smaczne i kruche już po 3-4 dniach, ale całkowicie przejdą przyprawami i wydobędą pełnię swojego smaku po ok. 3-4 tygodniach.Pierniczki o wiele łatwiej kruszeją po polukrowaniu, przejmując część wilgoci z lukru (ale niestety lukier może przez to popękać, jeśli nie był odpowiednio gęsty!).
- Jeśli po kilku dniach pierniczki nie kruszeją, do każdego pudełka wkładam po kawałku obranego jabłka, co znacznie ułatwi i przyspieszy nabieranie przez ciasto wilgoci.
Wartości odżywcze
Jak dekorować pierniczki kakaowe
Bardzo elegancko prezentują się z białą dekoracją z lukru, zwłaszcza gdy zdobienia są drobne i przypominają nałożoną na wierzch ciasteczka koronkę. To pozornie prosty sposób dekorowania, lecz gdy go wypróbujecie, przekonacie się, ile precyzji potrzeba do zrobienia tylu drobnych elementów.
Moje pierniczki czekoladowe postanowiłam udekorować kolorowymi lukrami i posypkami oraz innymi cukierniczymi dekoracjami dostępnymi w hipermarketach.
Pierniki czekoladowe fit
Przygotowując pierniczki z czekoladą w zdrowszej wersji, warto sięgnąć po mąkę wyższego typu. Polecam orkiszową, o niższym indeksie glikemicznym. Zamiast klasycznego cukru proponuję ksylitol, który również można zmiksować na puder.
Pierniczki czekoladowe przepis
Warto jednak pamiętać o konieczności przesiania go przez sitko przed dodaniem do lukru. To pozwoli uniknąć pojawienia się grudek utrudniających wykonywanie dekoracji. A musicie mi uwierzyć, bo przekonałam się o tym wielokrotnie: nie ma nic gorszego w dekorowaniu pierników niż grudki cukru zapychające narzędzia do dekoracji i osiadające na lukrowanej powierzchni.
Srebrne i kolorowe koraliki, białe płatki śniegu, czekoladowe gwiazdki będą piękną ozdobą stołu lub choinki czy prezentów, do których można je schować lub zawiesić na tasiemce. Zobaczcie jak zrobić pierniczki czekoladowe. To bardzo proste!
Im więcej foremek, tym więcej możliwości, ale i tak najbardziej lubię choinki, gwiazdki, ludziki i serduszka. Ciekawa też jestem, jak udadzą się Wasze dekoracje. Trzymam kciuki za piękne pierniczki kakaowe i czekam na informacje o efektach w komentarzach :).
Przepis znajduje się w kategorii bez mleka a jest w nim masło, więc nie jest to przepis dla osób nie mogących spożywać mleka.
Faktycznie, nie dopisałam, że w wersji bez mleka masło zastępuje się olejem kokosowym. Dziękuję za zwrócenie na to uwagi :).
Oj czekoladowe pierniczki, a zdarzę jeszcze zrobić przed świętami?
Cześć Misiaczko! Zdążysz :). W razie potrzeby kruszenie możesz przyspieszyć, zamykając pierniczki w pudełku z kawałkiem obranego jabłka. Wtedy możesz je zacząć piec nawet 2 dni przed Wigilią.
czy pierniczki są bardzo słodkie, uda się przepis bez cukru pudru?
Nie są bardzo słodkie, jest tu zmniejszona ilość cukru o połowę, bo w recepturze na klasyczne pierniczki, bez kakao, początkowo podawałam 200 g (teraz jest tam sugestia, że można wykorzystać 100-200 g). Jeśli nie masz cukru pudru, postaraj się wykombinować drobniejszy cukier do wypieków, ale ze zwykłego białego też wyjdą – rozpuści się w miodzie. Do lukru musi być cukier puder, chyba że przygotujesz lukier pomadkowy :). Powodzenia :D.
chyba umknęło Pani kakao 🙂 kiedy je dodać i ile? 🙂
Faktycznie, dziękuję za czujność :). Receptura jest przygotowana na podstawie klasycznych pierniczków świątecznych i umknęło mi napisanie, że do ciasta sypie się trochę mniej mąki i dodaje w jej miejsce kakao. Poprawiłam składniki, powinno się już wyświetlać tak jak trzeba.