fbpx
Czytasz właśnie
Krem z brokułów

Krem z brokułów

Krem z brokułów
5/5 (2)

Kiedy sezon letni w pełni, lubię gotować zupy. Nie te, przy których dużo czasu spędza się w kuchni. Stawiam na proste składniki i sezonowe smaki. Np. na krem z brokułów, bardzo prosty do zrobienia. Warunek: mam w domu zapas pysznego wywaru warzywnego, który gotuję raz na jakiś czas w większych ilościach i zamrażam lub, ekspresowo, przygotowuję w uproszczonej wersji, z suszonych warzyw pokrojonych na drobniutkie kawałki, takich bez zbędnych polepszaczy smaku jak glutaminian sodu.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze obiady

Charakterystyczny smak brokułów sprawia, że tej zupy, nawet gdyby bardzo się chciało, nie warto przygotowywać w wyszukany sposób. Ona musi być prosta, z kilku składników i pamiętajcie, że stare brokuły, które już przekwitły, sprawią, że nabierze nieprzyjemnego smaku. Tylko młode, które po ugotowaniu nabiorą pięknego, zielonego koloru, gwarantują sukces kulinarny tego przedsięwzięcia :).

Jestem miłośniczką orzechów, od lat. Uwielbiam łączyć je z serami, przygotowywać z nich masła, dodaję do sałatek. Również w zupach sprawdzają się doskonale – na tyle świetnie, że nierzadko zastępują mi klasyczną, kremową śmietankę. Zawierają dużo roślinnego tłuszczu i samo zdrowie :).

Zobacz też
Sos z kurek

Nie warto zbyt długo gotować, co, niestety, często się zdarza w polskich kuchniach. Krem z brokułów straci wtedy swoją barwę. Warto wzbogacić go o dekorację z chrupiących, prażonych migdałów, orzechów lub nasion słonecznika. Można przemycić trochę szpinaku dla podbicia koloru. A może lepiej zieloną paprykę? Ciekawa jestem, na którą opcję się zdecydujecie.

Krem z brokułów

Krem z brokułów

Krem z brokułów - przepis na zupę brokułową wegański i bezglutenowy, chociaż można też dodać do niej ser, jeśli ktoś z niego nie rezygnuje. Prosta i smaczna zupa krem z brokułów z dodatkiem orzechów nerkowców.
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 20 minuty
Gotowanie: 20 minuty
Razem: 40 minuty
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Europejska
Przepis na: zupa krem z brokułów
Liczba porcji: 6 osób
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Zupa

  • 1 brokuł (duży, podzielony na mniejsze różyczki, a trzon pokrojony na plastry)
  • ¾ szklanki orzechów nerkowców (zmiksowane w blenderze na masło orzechowe; jeśli blender jest za słaby, można przed miksowaniem namoczyć orzechy przez 4 godziny w zimnej wodzie, a następnie odcedzić; można zmniejszyć ilość orzechów o połowę, a pozostałą część zastąpić gęstym mlekiem kokosowym z puszki lub śmietanką kremówką; nerkowce można zastąpić blanszowanymi migdałami lub słonecznikiem; zamiast orzechów można też wykorzystać ser pleśniowy camembert (w wersji niewegańskiej i dodać go pod koniec gotowania))
  • 1 cebula (średnia, pokrojona w półksiężyce)
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 2-4 ząbki czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • 2 łodygi selera naciowego (opcjonalnie; bez łyka, pokrojone na plasterki)
  • 2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)

Do dekoracji

  • ser pleśniowy blue, gorgonzola lub feta (pokrojony w kostkę lub pokruszony; w wersji wegańskiej pominięty lub zastąpiony serem wegańskim)
  • 4-6 łyżek migdałów, orzechów lub ziaren słonecznika (uprażone na suchej patelni)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Krem z brokułów wegański - ugotowany na wywarze warzywnym przygotowanym na oleju roślinnym, bez dodatku masła, z cebulą i czosnkiem szklonymi na oleju roślinnym, zagęszczony bez śmietanki kremówki i bez dekoracji z sera.
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić wywar warzywny

Jak zrobić

  • Na niewielkim ogniu, w garnku, szklę cebulę na tłuszczu.
  • Dodaję czosnek i jeszcze przez 1-2 minuty szklę całość.
  • Zalewam wywarem i dodaję trzon z brokuła oraz pastę z orzechów. Zagotowuję.
  • Zmniejszam ogień, dodaję różyczki brokułowe i na średnim płomieniu gotuję całość przez ok. 5 minut.
  • Dodaję sok z cytryny i gałkę muszkatołową, doprawiam solą i pieprzem, miksuję za pomocą ręcznego blendera bezpośrednio w garnku (jeśli do dekoracji będzie wykorzystany słony ser, sól można pominąć; zupę można zmiksować w blenderze kielichowym - jeśli kielich jest szklany, należy ją wcześniej ostudzić).
  • Serwuję krem z brokułów na talerzach, udekorowany prażonymi orzechami lub słonecznikiem, albo migdałami oraz kawałkami sera.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Krem z brokułów
Krem z brokułów

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Zobacz komentarze (0)
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom