Kiedy sezon letni w pełni, lubię gotować zupy. Nie te, przy których dużo czasu spędza się w kuchni. Stawiam na proste składniki i sezonowe smaki. Np. na krem z brokułów, bardzo prosty do zrobienia. Warunek: mam w domu zapas pysznego wywaru warzywnego, który gotuję raz na jakiś czas w większych ilościach i zamrażam lub, ekspresowo, przygotowuję w uproszczonej wersji, z suszonych warzyw pokrojonych na drobniutkie kawałki, takich bez zbędnych polepszaczy smaku jak glutaminian sodu.
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze obiady
Charakterystyczny smak brokułów sprawia, że tej zupy, nawet gdyby bardzo się chciało, nie warto przygotowywać w wyszukany sposób. Ona musi być prosta, z kilku składników i pamiętajcie, że stare brokuły, które już przekwitły, sprawią, że nabierze nieprzyjemnego smaku. Tylko młode, które po ugotowaniu nabiorą pięknego, zielonego koloru, gwarantują sukces kulinarny tego przedsięwzięcia :).
Jestem miłośniczką orzechów, od lat. Uwielbiam łączyć je z serami, przygotowywać z nich masła, dodaję do sałatek. Również w zupach sprawdzają się doskonale – na tyle świetnie, że nierzadko zastępują mi klasyczną, kremową śmietankę. Zawierają dużo roślinnego tłuszczu i samo zdrowie :).
Nie warto zbyt długo gotować, co, niestety, często się zdarza w polskich kuchniach. Krem z brokułów straci wtedy swoją barwę. Warto wzbogacić go o dekorację z chrupiących, prażonych migdałów, orzechów lub nasion słonecznika. Można przemycić trochę szpinaku dla podbicia koloru. A może lepiej zieloną paprykę? Ciekawa jestem, na którą opcję się zdecydujecie.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Zupa
- 1 brokuł (duży, podzielony na mniejsze różyczki, a trzon pokrojony na plastry)
- ¾ szklanki orzechów nerkowców (zmiksowane w blenderze na masło orzechowe; jeśli blender jest za słaby, można przed miksowaniem namoczyć orzechy przez 4 godziny w zimnej wodzie, a następnie odcedzić; można zmniejszyć ilość orzechów o połowę, a pozostałą część zastąpić gęstym mlekiem kokosowym z puszki lub śmietanką kremówką; nerkowce można zastąpić blanszowanymi migdałami lub słonecznikiem; zamiast orzechów można też wykorzystać ser pleśniowy camembert (w wersji niewegańskiej i dodać go pod koniec gotowania))
- 1 cebula (średnia, pokrojona w półksiężyce)
- 1 l wywaru warzywnego
- 2-4 ząbki czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- 2 łodygi selera naciowego (opcjonalnie; bez łyka, pokrojone na plasterki)
- 2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
Do dekoracji
- ser pleśniowy blue, gorgonzola lub feta (pokrojony w kostkę lub pokruszony; w wersji wegańskiej pominięty lub zastąpiony serem wegańskim)
- 4-6 łyżek migdałów, orzechów lub ziaren słonecznika (uprażone na suchej patelni)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić wywar warzywny
Jak zrobić
- Na niewielkim ogniu, w garnku, szklę cebulę na tłuszczu.
- Dodaję czosnek i jeszcze przez 1-2 minuty szklę całość.
- Zalewam wywarem i dodaję trzon z brokuła oraz pastę z orzechów. Zagotowuję.
- Zmniejszam ogień, dodaję różyczki brokułowe i na średnim płomieniu gotuję całość przez ok. 5 minut.
- Dodaję sok z cytryny i gałkę muszkatołową, doprawiam solą i pieprzem, miksuję za pomocą ręcznego blendera bezpośrednio w garnku (jeśli do dekoracji będzie wykorzystany słony ser, sól można pominąć; zupę można zmiksować w blenderze kielichowym - jeśli kielich jest szklany, należy ją wcześniej ostudzić).
- Serwuję krem z brokułów na talerzach, udekorowany prażonymi orzechami lub słonecznikiem, albo migdałami oraz kawałkami sera.