Na słodko-ostro? Tak! To lubię i nie spodziewałam się, że tak dobrze mogą smakować śledzie po piracku. Kiedyś o nich słyszałam, kompletnie nie pamiętałam składników, więc dobrałam je sama, stawiając na czerwony kolor i nietypowy smak. Chciałam, żeby miały moc! Jeśli chcecie spróbować śledzika w nowym wydaniu, a dotychczas jedliście jedynie klasyczne wersje, zobaczcie jak zrobić śledzia po piracku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na przekąski
Do pirackich barw dołożyłam odrobinę rumu przełamanego sokiem z limonki, choć można ją zastąpić cytryną. Słodka, podłużna papryka to przewodni smak dodatków do śledzi. Jeśli natomiast wykorzystacie zwykłą, dodajcie do całości rodzynki. Słodycz i ostre chili z rumem to naprawdę ciekawe połączenie. Do tego czerwona cebula i słonecznik dla chrupkości.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g śledzi z solanki (oczyszczone i wymoczone przez 2-3 godziny w zimnej wodzie lub mleku; pokrojone na kawałki o szerokości ok. 2 cm; można też wykorzystać śledzie z zalewy)
- 1 cebula (duża; pokrojona w piórka)
- 1 papryka (podłużna, słodka, czerwona; pokrojona w kostkę)
- 1 marchewka (średnia; oskrobana i starta na tarce o grubych oczkach)
- 1 łyżeczka rumu
- 200 ml oleju (rzepakowy nierafinowany lub lniany)
- ½ łyżeczki chili (lub 1 łyżeczka świeżego, startego na tarce o drobnych oczkach imbiru)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 garść rodzynek (opcjonalnie; lub 1 łyżka miodu, jeśli papryka nie ma słodkiego smaku)
- 2 łyżki soku z limonki lub cytryny (opcjonalnie; jeśli śledzie nie były wcześniej w zalewie octowej)
- 4 łyżki słonecznika (do dekoracji; delikatnie uprażony na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Olej mieszam z miodem, sokiem z cytryny i przyprawami.
- Wszystkie składniki mieszam w misce i odstawiam na kilka godzin do lodówki, do przegryzienia smaków.
Wartości odżywcze
Bardzo podoba mi się ta śledziowa „magia”. Teoretycznie to charakterystyczny smak, który trudno zestawić z innymi składnikami. W praktyce okazuje się, że pasuje do nich mnóstwo warzyw, owoców, przypraw o intensywnym smaku. Niewiarygodne, ile można odkryć trafionych połączeń!
Czerwona papryka pokrojona w grubą kostkę to prosty sposób nie tylko na słodkawy smak, ale też ładną dekorację śledzi.
Dajcie znać w komentarzach, jak Wam smakują :). Bardzo jestem ciekawa, czy przypadły Wam do gustu. Zrobiliście z dodatkiem rodzynek, czy bez?