Kolejna receptura zainspirowana składem śledzi pod pierzynką czyli wersja dla wegetarian: sałatka z buraków z majonezem. Do zaserwowania również z okazji Świąt lub innych uroczystości, bo za sprawą różowego koloru pięknie dekoruje stół. Będzie miłą odmianą dla klasycznej wersji jarzynowej.
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze przekąski
Można podać ją zamiast klasycznej sałatki jarzynowej i większość jej miłośników z chęcią spróbuje nowej, różowej wersji. Buraki w połączeniu z ziemniakami smakują wybornie, a wszystkie łagodne smaki w sałatce wydobywa jeden mocniejszy, kwaskowaty akcent, z ogórków lub kaparów. Sałatka z buraków z majonezem może być nawet wegańska, jeśli wykorzystacie odpowiedni majonez bez jajek. Jak Wam się podoba? Smakowała?
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 4 buraki (średnie; ugotowane lub upieczone w mundurkach, obrane i pokrojone w kostkę)
- 4 ziemniaki (średnie; ugotowane w mundurkach, obrane i pokrojone w kostkę)
- 1 cebula (duża; pokrojona drobno lub w piórka)
- 4 ogórki konserwowe (pokrojone w kostkę; można zastąpić 1 słoikiem (350 g kaparów))
- 4 jajka (ugotowane na twardo; pokrojone w kosteczkę lub starte na tarce o grubych oczkach)
- 1 szklanka majonezu (połowę lub całość można zastąpić jogurtem greckim z dodatkiem szczypty soli i 1 łyżeczki musztardy)
- pieprz
- kilka łyżek orzechów włoskich (grubo posiekane, uprażone na suchej patelni; można zastąpić słonecznikiem)
- kilka łyżek posiekanej natki pietruszki (do dekoracji)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Majonez (lub mieszankę z jogurtem i musztardą, albo sam jogurt i musztardę z solą) doprawiam pieprzem.
- Wszystkie składniki mieszam w misce, do uzyskania różowego koloru.
- Wstawiam miskę na 2 godziny do lodówki.