Kotlety bez mięsa przygotowuję od pewnego czasu, eksperymentując z warzywami strączkowymi i ryżem lub kaszą, bo to właśnie ich połączenie pozwala najlepiej przyswajać roślinne białko, tak bardzo potrzebne w codziennej diecie i tak często zapominane. Kotlety z bobu postanowiłam zrobić w pełni sezonu, kiedy wszyscy nacieszyliśmy się już najprostszym do przygotowania i zaserwowania gotowanym bobem i jesteśmy gotowi wykorzystać go jako składnik bardziej złożonych posiłków.
Zobacz też: Więcej pomysłów na bób
Bo aż się prosi przygotować kotlety z bobu o pięknym, zielonym kolorze, które można upiec w piekarniku lub położyć na ruszcie grilla, a nawet usmażyć na patelni o nieprzywierającej powłoce. Jako bazę wykorzystuję ziemniaki i kaszę jaglaną, a kompozycja świeżych ziół i przypraw sprawia, że kotlety z bobem nabierają wyrazistego, nieco orientalnego smaku.
Kotlety z bobu można zrobić na zapas
Po upieczeniu można przechowywać je przez 3 dni w lodówce lub zamrozić. Smakują wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno i polecam spróbować wykorzystać te pyszne kotlety z bobu jako składnik wegetariańskich lub wegańskich burgerów.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 250 g bobu (ugotowany, obrany)
- 150 g ziemniaków (sypkie, ugotowane, obrane)
- 1 cebula (drobno posiekana)
- 2 ząbki czosnku (lub 1 łyżeczka świeżego imbiru (starty na tarce o drobnych oczkach, albo ½ łyżeczki chili))
- 1½ szklanki kaszy jaglanej (ugotowana z ¾ szklanki suchej kaszy; można zastąpić ugotowaną komosą ryżową)
- ½ szklanki słonecznika (lub pestek z dyni)
- ½ łyżki kurkumy
- ½ łyżki kolendry (mielona)
- ½ łyżki kminku rzymskiego
- 2 łyżki natki pietruszki (posiekana)
- 1 pęczek świeżej mięty (można zastąpić świeżą kolendrą, listkami bazylii lub szpinaku)
- 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
- ¼ szklanki oliwy z oliwek (extra vergine)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Delikatnie posoloną cebulę szklę na kilku łyżkach oliwy. Pod koniec szklenia można dodać czosnek.
- Wszystkie składniki mieszam w misie w robocie planetarnym lub ugniatam za pomocą praski do ziemniaków. W razie potrzeby doprawiam dodatkową solą i pieprzem.
- Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi lepię kotlety i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C (przypiekanie od góry) na drugą półkę od góry. Piekę przez 30 minut, a po 25 minutach obracam, żeby dopiekły się z drugiej strony.
Wartości odżywcze
Ciekawa jestem, czy przypadną Wam do gustu jako roślinne danie główne. A może wykorzystacie jako składnik wegańskich burgerów? Dajcie znać w komentarzach, jak wyszły i z czym zostały podane :).
Dlaczego mi się w piekarniku te kotlety rozpadly? Wszystko robiłam zgodnie z przepisem i jeszcze podpatrywalam na YouTube? Nie mogę ich przewrócić na drugą stronę takie są rozlazle 🙁
Może to kwestia ziemniaków – powinny zawierać dużo skrobi, która skleja kotlety.