Obiad bezmięsny, a jednak sycący za sprawą kruchego ciasta i dużej ilości warzyw z dodatkiem jajek i mleka kokosowego albo śmietanki, jeśli nie jesteście na diecie bez mleka. To właśnie moja tarta z warzywami, czasami określana też nazwą quiche z warzywami czy quiche warzywny. am!
Zobacz też: Więcej przepisów wegetariańskich
Można modyfikować skład jej nadzienia wraz z nadejściem kolejnych sezonów, a proponowana przeze mnie wersja to pyszny i prosty obiad, kolacja lub przekąska na wczesną jesień. Jest kolorowa, pięknie pachnie i doskonale smakuje – po prostu najlepsza tarta warzywna – mówię Wam!
Moja tarta z warzywami to receptura przygotowana we współpracy z marką Kenwood, w ramach której wykorzystuję do prac kuchennych robot wielofunkcyjny Kenwood Chef XL Titanium, solidnie i ładnie wykonany, z bardzo pojemną misą i silnikiem o mocy 1700 W. W zestawie posiada mnóstwo przystawek ułatwiających szatkowanie, krojenie w plastry czy julienne, siekanie, i ucieranie. Bardzo podobało mi się ścieranie cebuli bezpośrednio do zamkniętego pojemnika, bo nie uroniłam ani jednej łzy, a przystawka do krojenia w kostkę pokroiła za mnie warzywa do nadzienia.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Kruche ciasto
- 400 g mąki krupczatki (lub orkiszowej (niższy indeks glikemiczny, albo innej mąki pszennej))
- 200 g masła (1 kostka; pokrojone na mniejsze kawałki, schłodzone)
- 1 jajko (lub ok. ½ szklanki lodowatej wody)
- szczypta soli
Nadzienie
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- ½ średniej cukinii
- 1 duża marchewka (lub ½ średniego batata)
- 1 słodka papryka czerwona (podłużna)
- 200 g dyni lub bakłażana (około)
- ¼ brokuła (tylko różyczki, bez grubego trzonu)
- 3 jajka
- ½ limonki (tylko wyciśnięty sok)
- 1 szklanka mleka kokosowego (lub innego mleka roślinnego albo zwierzęcego)
- 1½ łyżki ziół prowansalskich (lub mieszanki cynamonu, imbiru, kolendry, ostrej papryki i kardamonu z anyżem)
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić kruche ciasto - więcej receptur
Jak zrobić
Kruche ciasto
- Nastawiam piekarnik na 220 st. C (góra + dół).
- Mąkę siekam z masłem i solą.
- Dodaję jajko lub wodę i szybko zagniatam ciasto.
- Wylepiam ciastem dno i bok formy na tartę wysmarowanej masłem. Gęsto nakłuwam całość widelcem.
- Wstawiam ciasto do piekarnika na ok. 10 minut.
Krojenie warzyw
- Cebulę ścieram na tarce o grubych oczkach.
- Cukinię i marchewkę lub batata kroję w plasterki lub półksiężyce.
- Brokuł dzielę na nieduże kawałki ręcznie, a pozostałe warzywa kroję w kostkę.
Nadzienie
- Cebulę i czosnek szklę na oliwie.
- Dodaję pozostałe warzywa i duszę przez ok. 10 minut na niewielkim ogniu.
- W dużej misce rozkłócam mleko, jajka, sok z limonki i przyprawy.
- Dodaję podduszone warzywa do mieszanki jajecznej i mieszam całość.
- Przekładam mieszankę warzywną na podpieczone ciasto (zabezpieczam spód foremki, jeśli ma wyjmowane dno).
Pieczenie tarty warzywnej
- Wstawiam tartę do piekarnika na ok. 40 minut.
- Podaję tartę gorącą lub schłodzoną w lodówce.
Wartości odżywcze
Ciekawa jestem, który zestaw przypraw zagości w Waszej tarcie i czy wykorzystacie te same warzywa, czy jednak pokusicie się o eksperymenty. Dajcie znać :).
Doskonała tarta z doskonałym nadzieniem, uwielbiam!
W jakiej temperaturze piec te 40 min?? nie moge tego znalezc, 🙁
220 stopni, punkt pierwszy instrukcji :).
Witam, a jakiej średnicy jest tarta na tę ilość składników? Wygląda ślicznie a mnie czeka przygotowanie wegetariańskiego przyjęcia na Wielkanoc a to ślicznie wygląda.
Dzień dobry, jest to tarta na formę 28-30 cm, pod zdjęciem jest podana informacja w tabeli z przepisem :). Polecam, może Pani też jakoś bardziej symetrycznie rozłożyć warzywa, ale smak w jednym i drugim przypadku jest doskonały :D.
Zaciekawił mnie ten przepis, ze wzgledu na mleko kokosowe zamiast śmietany. Zrobilam, wyszło przepysznie. Użyłam mąki orkiszowej, ziół prowansalskich. Rodzince bardzo smakowalo. ☺
Czekalam na ten wlasnie przepis.. 😀
Trochę się opóźniła publikacja, ale wreszcie jest :D.