fbpx
Czytasz właśnie
Ryż do sushi

Ryż do sushi

Ryż do sushi

Ryż do sushi, specjalny, krótkoziarnisty, po ugotowaniu może być wykorzystany do rolowania w nori lub lepienia nigiri czy innych, nieco bardziej fantazyjnych kształtów i przygotowania kolorowego, smacznego sushi.

Zobacz też: Pomysły na sushi

Ryż do sushi

Ryż do sushi

Ryż do sushi - baza do przygotowania maki, futomaki i nigiri. Pokazuję jak ugotować ryż na sushi krok po kroku i ile sosu do sushi wykorzystać.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 1 godzina 30 minuty
Gotowanie: 15 minuty
Razem: 1 godzina 45 minuty
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Japońska
Przepis na: ryż do sushi
Liczba porcji: 8 osób
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ryż na sushi

  • 1 kg ryżu krótkoziarnistego do sushi
  • szklanki sosu do sushi

Akcesoria

  • niemetalowy garnek
  • niemetalowa miska
  • niemetalowa łyżka

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić sos do sushi

Jak zrobić

  • Ryż płuczę w kilku zimnych wodach, aż woda przestanie być mętna. Odstawiam do osączenia na ok. 15 minut.
  • Zalewam ryż zimną wodą (na 1 kg ryżu przypada 1 l wody) i odstawiam na ok. 15-30 minut do nasiąknięcia.
  • Doprowadzam ryż do wrzenia, zmniejszam moc palnika i na niewielkim ogniu gotuję pod przykryciem przez ok. 10-15 minut, do miękkości.
  • Zdejmuję ryż z ognia, przekładam do drewnianej lub szklanej miski i odstawiam na ok. 15-30 minut do przestudzenia.
  • Cienką strużką wylewam na ryż sos do sushi i dokładnie, ale delikatnie mieszam drewnianą łyżką.
  • Odstawiam ryż do całkowitego wystudzenia.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
22 komentarze
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom