fbpx
Czytasz właśnie
Sernik cytrynowy

Sernik cytrynowy

Sernik cytrynowy

Sernik cytrynowy – przepis, po który proponuję Wam sięgnąć po dość słodkich sernikach o zbitej konsystencji, które ostatnio pokazywałam. To pyszny sernik cytrynowy o orzeźwiającym smaku i oczywiście aromacie soku z cytryny oraz cytrynowej skórki. Przygotowałam go na spodzie o zapachu imbirowych ciastek. To świetny sernik o wiosennych kolorach. Jest idealny na tę porę roku, kiedy jeszcze nie możemy cieszyć się smakiem sezonowych owoców, ale nasz wzrok z utęsknieniem szuka za oknem słońca. Zobaczcie jak zrobić sernik z cytryną krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta

Sernik cytrynowy, za sprawą jajek zniesionych przez babcine, dobrze karmione kury, ma piękny, intensywnie żółty kolor. To cudownie apetyczna barwa, która pięknie komponuje się z listkami zielonej, świeżej mięty i brązowym spodem.

Słoneczny sernik z cytryn

To ciasto naprawdę wnosi mnóstwo słońca i pozytywnej energii do każdej wiosennej kuchni. Po zjedzeniu kilku „nadprogramowych” kawałków będzie świetna wymówka do wyjścia na długi, wiosenny spacer. Możecie też udekorować go kolorowymi owocami. Ciekawa jestem, czy się skusicie!

Zobacz też
Deser z jagodami

Sernik cytrynowy

Sernik cytrynowy

Kremowy, delikatny sernik cytrynowy na spodzie ciasteczowym, pachnący skórką z cytryny oraz imbirem, polany klasycznym lukrem. Bardzo smaczny, wilgotny sernik z sokiem i skórką z cytryny
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 1 godzina 10 minuty
Gotowanie: 1 godzina
Chłodzenie: 2 godziny
Razem: 2 godziny 10 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: sernik cytrynowy
Liczba porcji: 1 okrągła tortownica o średnicy ok. 22 cm
Kalorie: 554kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Spód

  • 2 szklanki zmielonych ciastek imbirowych lub herbatników digestive
  • 150 g masła (¾ kostki; stopione)

Masa serowa

  • 1 kg kremowego sera (np. mascarpone)
  • 7 jajek
  • szklanki cukru (polecam wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, który ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny)
  • ¾ szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki skórki startej z cytryny (cytryna wcześniej wyszorowana i wyparzona)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1 szczypta soli

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić lukier
  2. Jak zrobić sernik idealny

Jak zrobić

  • Spód
  • Masło mieszam ze zmielonymi ciastkami, ugniatam i wylepiam mieszanką dno tortownicy wyłożone folią aluminiową albo grubo wysmarowane masłem.
  • Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 °C i zapiekam przez ok. 10 minut.

Masa serowa

  • Ser ucieram w dużej misce za pomocą elektrycznego miksera, aż do uzyskania puszystej konsystencji.
  • Cały czas ucierając, wbijam do masy serowej po 1 jajku. Kolejne jajko wbijam dopiero gdy poprzednie zostało całkowicie roztarte z masą.
  • Dodaję sok z cytryny i skórkę oraz śmietanę z mąką i mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji.

Pieczenie sernika

  • Przelewam masę do tortownicy o grubo wysmarowanym masłem lub wyłożonym folią aluminiową albo papierem do pieczenia boku i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C.
  • Piekę ciasto przez 30 minut, następnie obniżam temperaturę do 160 °C i trzymam w piekarniku przez kolejne pół godziny (albo dłużej, jeśli masa serowa pozostaje zbyt wilgotna). Pod koniec pieczenia sprawdzam drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone (powinien wyjść lekko wilgotny).

Studzenie, chłodzenie, dekoracja

  • Studzę sernik w wyłączonym piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Wystudzony wstawiam do lodówki na min. 2 godziny.
  • Sernik cytrynowy podaję polany klasycznym lukrem, udekorowany świeżą miętą i plasterkami cytryny.

Wartości odżywcze

Serving: 150g | Kalorie: 554kcal (28%) | Carbohydrates: 37g (12%) | Białko: 8g (16%) | Fat: 41g (63%) | Tłuszcze nasycone: 24g (150%) | Cholesterol: 159mg (53%) | Sód: 214mg (9%) | Potas: 68mg (2%) | Cukier: 27g (30%) | Witamina A: 1280IU (26%) | Witamina C: 2.1mg (3%) | Wapń: 117mg (12%) | Żelazo: 0.9mg (5%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Sernik cytrynowy
Sernik cytrynowy

Bardzo jestem ciekawa, czy sernik z cytrynami przypadnie Wam do gustu. Możecie ozdobić go dodatkowo kolorowymi owocami lub tylko plasterkami cytryny. Z pewnością wymyślicie coś ładnego :). Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak Wam się udał i czy smakował!

14 komentarzy
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom