Słodki, odświętny deser czyli sernik kajmakowy. Jego skład jest bardzo podobny do klasycznego, ale wystarczy zastąpić cukier kajmakiem, natomiast spód zapiec ze zbożowych ciasteczek. Sernik z kajmakiem, polany po wierzchu czystą masą krówkową, delikatnie kremowy za sprawą chudego, sernikowego twarożku. Wszystkie trzy warstwy bardzo elegancko wyglądają po przekrojeniu ciasta. Z kolei słodki smak wierzchu równoważy delikatnie słonawy posmak ciasteczkowego spodu. Zobaczcie jak zrobić sernik kajmakowy krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta
Przygotowując sernik z kajmaku, mąkę kukurydzianą można z powodzeniem zastąpić mąką ziemniaczaną lub kaszą manną. Nadadzą mu nieco bardziej zbitej, stabilnej konsystencji. Zamiast klasycznego kajmaku można spróbować wykorzystać kajmak smakowy, np. kawowy albo czekoladowy. Do Was należy wybór! Jestem bardzo ciekawa, na który smak postawicie i jak będzie wyglądać Wasz sernik krówkowy!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Spód
- 250 g ciastek zbożowych
- 4 łyżki masła (stopione)
- 100 g płatków migdałowych (uprażone na suchej patelni)
Masa serowa
- 1 kg twarogu (2-3 razy zmielony, delikatnie rozprowadzony kwaśną śmietaną; można zastąpić twarożkiem sernikowym z wiaderka)
- 2 jajka
- 1 żółtko
- ¾ szklanki kajmaku
- 4 łyżki mąki kukurydzianej (można zastąpić mąką ziemniaczaną lub kaszą manną)
- 1 szczypta soli
Wierzch
- 1-2 szklanki kajmaku
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić kajmak
- Jak zrobić sernik idealny
Jak zrobić
Spód
- Prażone migdały i ciastka mielę razem w blenderze.
- Dno tortownicy i zewnętrzną część boku wykładam folią aluminiową.
- W tortownicy mieszam masło ze zmiksowanymi ciastkami i ugniatam na dnie. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C i zapiekam przez ok. 10 minut.
Masa serowa
- Twaróg miksuję na gładko.
- Do twarogu dodaję mąkę z solą i ucieram mikserem.
- Do masy twarogowej wbijam 1 jajko, rozmiksowuję całość na gładko, następnie wbijam kolejne i znów rozmiksowuję. Na koniec ucieram masę z żółtkiem.
- Dodaję do masy kajmak i miksuję partiami, żeby składniki się połączyły, a twaróg nabrał koloru kawy z mlekiem. Ewentualne grudki można postarać się rozetrzeć łyżką lub zostawić – znikną podczas pieczenia sernika.
- Masę przelewam na zapieczony spód i wstawiam tortownicę do większej brytfanny lub np. do żaroodpornego naczynia czy większej formy do pieczenia tarty.
Pieczenie sernika
- Wstawiam sernik do piekarnika nagrzanego do 160 °C. Do brytfanny wlewam wodę na wysokość ok. 3 cm – w ten sposób sernik upiecze się w kąpieli wodnej.
- Piekę ciasto przez ok. 60 minut. Sernik powinien być dopieczony po bokach i delikatnie kremowy, „galaretkowaty”, ale jednak ścięty pośrodku.
Wierzch
- Delikatnie i ostrożnie, na ciepłym serniku, rozprowadzam wierzchnią warstwę kajmaku. Jeśli masa kajmakowa jest gęsta, można delikatnie podgrzać ją w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka, cały czas mieszając.
- Nie polecam podgrzewania masy w kuchence mikrofalowej – zgęstnieje i zrobią się w niej grudki.
- Odstawiam sernik do wystudzenia, a potem chłodzę przez ok. 2 godziny w lodówce.
- Sernik dodatkowo można udekorować płatkami migdałów – posypać nimi wierzch masy kajmakowej lub dekoracyjnie ułożyć jeden przy drugim, dookoła sernika.
Wartości odżywcze
U mnie bez dodatkowych dekoracji, ale można byłoby ozdobić go kolorowymi owocami. Może Wy spróbujecie i wybierzecie takie mało słodkie, o kwaskowatym posmaku? Truskawki, maliny, a może kiwi? Bardzo jestem ciekawa, jak Wam się upiecze sernik z masą krówkową i jakie będę wrażenia smakowe. Koniecznie dajcie znać w komentarzach!
Napiszę jeszcze jeden komentarz bo często wchodzę na tę stronę. To niezmiennie mój ulubiony sernik, który zawsze wszystkich zachwyca! 🙂
Dziękuję pięknie za komentarz, częste odwiedziny i dobre słowo :D.
Witam! a co jeśli juz po 20 min pieczenia boki sa rumiane a srodek ściety? piec do 40 min czy tak jak w przepisie 60min? Pozdrawiam!
Jeśli środek jest ścięty już po 20 minutach to ja bym wyłączyła piekarnik po tym czasie.
Wyłączyłam po 30 min 🙂 przed „leżakowaniem” sernika w lodówce wyglądał na niedopieczony ale po całej nocy w lodówce jest super! 🙂 Czyli wszystko zależy od piekarnika i trzeba pilnować aż środek się zetnie i wyłączać piekarnik ? 🙂
Dokładnie, bo z dwojga złego lepiej jak sernik będzie niedopieczony niż przypalony. Cieszę się ogromnie, że się udał i że dałaś znać jaki jest efekt :).
Jest fajny, bo taki zupełnie inny, prawda? 🙂
Można, można :). Cieszę się, że się udał i smakował :).
Zrobiłem ten sernik i muszę przyznać że jest pyszny, dzięki wielkie za przepis ♥
ps. Kajmak faktycznie można wyjadać prosto z puszki 😀
Pyszny sernik, niedawno zrobiłam, wszyscy zajadali się min aż uszy się trzęsły. A najlepiej smakował po około 3 dniach kiedy ciasteczka przesiąknęły serem. A może to po prostu dlatego że już była końcówka sernika 🙂 Naprawdę znakomicie komponuje się spód na ciasteczkach z serem połączonym z kajmakiem, który wcale nie jest tak słodki jak tradycyjny sernik
[..YouTube..] Pyszny sernik, niedawno zrobiłam, wszyscy zajadali się min aż uszy się trzęsły. A najlepiej smakował po około 3 dniach kiedy ciasteczka przesiąknęły serem. A może to po prostu dlatego że już była końcówka sernika 🙂 Naprawdę znakomicie komponuje się spód na ciasteczkach z serem połączonym z kajmakiem, który wcale nie jest tak słodki jak tradycyjny sernik
Niestety nie próbowałam, więc nie mogę powiedzieć na 100%, ale wydaje mi się, że nie powinno być problemu, zwłaszcza jeśli zaczniesz pieczenie od 180 st. C i po 30 minutach obniżysz do 160.
Czy można pominąć kąpiel wodną i upiec bez wody?
[..YouTube..] Niestety nie próbowałam, więc nie mogę powiedzieć na 100%, ale wydaje mi się, że nie powinno być problemu, zwłaszcza jeśli zaczniesz pieczenie od 180 st. C i po 30 minutach obniżysz do 160.
[..YouTube..] Czy można pominąć kąpiel wodną i upiec bez wody?
Chodzi o konkretną markę? Niestety nie pamiętam :). Ale na pewno to był taki z wiaderka i jak widać – średniej jakości, bo nieco rzadki, wodnisty. Pewnie po części dlatego sernik trochę się trząsł po upieczeniu, za to po leżakowaniu w lodówce był już przyjemnie kremowy.
Można zamiast mąki kukurydzianej użyć mąki ziemniaczanej albo kaszy manny. Kukurydziana najłatwiejsza do znalezienia w hiper- albo supermarkecie.
Jakiego Pani użyła sera?
[..YouTube..] Chodzi o konkretną markę? Niestety nie pamiętam :). Ale na pewno to był taki z wiaderka i jak widać – średniej jakości, bo nieco rzadki, wodnisty. Pewnie po części dlatego sernik trochę się trząsł po upieczeniu, za to po leżakowaniu w lodówce był już przyjemnie kremowy.
[..YouTube..] Można zamiast mąki kukurydzianej użyć mąki ziemniaczanej albo kaszy manny. Kukurydziana najłatwiejsza do znalezienia w hiper- albo supermarkecie.
Czy można czymś zastąpić mąkę kukurydzianą? Niestety jakoś ciężko mi ją znaleść a chciałabym zrobić ten sernik 🙂
[..YouTube..] Jakiego Pani użyła sera?
[..YouTube..] Czy można czymś zastąpić mąkę kukurydzianą? Niestety jakoś ciężko mi ją znaleść a chciałabym zrobić ten sernik 🙂
Nie ma co , jezeli odrazu dla tej pani sugestia jest obrazą to nie moja wina .. .
nie ma co się przejmować takimi osobami 🙂 może zazdrości talentu? 😀
[..YouTube..] Nie ma co , jezeli odrazu dla tej pani sugestia jest obrazą to nie moja wina .. .
[..YouTube..] Nie ma co , jezeli odrazu dla tej pani sugestia jest obrazą to nie moja wina .. .
[..YouTube..] nie ma co się przejmować takimi osobami 🙂 może zazdrości talentu? 😀
Sympatyczny przepis idealny na nadchodzące święta, aż normalnie żałuję że jestem na diecie.
[..YouTube..] Sympatyczny przepis idealny na nadchodzące święta, aż normalnie żałuję że jestem na diecie.
Ale co się pani denerwuje , przecież to i tak pani ma racje ….
Wyraziłam sugestie , nie pouczyłam – powtórzę TO kolejny raz .
Faktycznie, uwielbienie wprost biło od wszystkich dotychczasowych komentarzy, które tu zostawiałaś :). Widocznie to ja go nie umiem dostrzec :). Każdy zaczynał od słabszego poziomu, tylko nie każdy przy okazji od razu czuł się guru i specjalistą i latał po innych kanałach kulinarnych, żeby pouczać ich autorów, jak mają swoje filmy kręcić.
[..YouTube..] Ale co się pani denerwuje , przecież to i tak pani ma racje ….
Wyraziłam sugestie , nie pouczyłam – powtórzę TO kolejny raz .
Napisałam ”szkoda” i to było po prostu ”żałuje że nie wiecej bo mi się podoba wykonanie ” a to że pani zrozumiała to jako obrazę to przepraszam panią bardzo …. Ale wogóle po co ja się tłumacze ,ma pani cały tłok ludzi co panią bronią .. a co do moich filmików jest ich kilkanaście,a pani odrazu zaczęła kręcić ”tym sposobem”?właśnie 🙂 rok to ja może mam konto , a te filmiki nagrywane są od 2 miesięcy:)
No tak,pani najlepiej powiedzieć by skończyć subskrypcje , przecież co tam 1 widz .
[..YouTube..] Napisałam ”szkoda” i to było po prostu ”żałuje że nie wiecej bo mi się podoba wykonanie ” a to że pani zrozumiała to jako obrazę to przepraszam panią bardzo …. Ale wogóle po co ja się tłumacze ,ma pani cały tłok ludzi co panią bronią .. a co do moich filmików jest ich kilkanaście,a pani odrazu zaczęła kręcić ”tym sposobem”?właśnie 🙂 rok to ja może mam konto , a te filmiki nagrywane są od 2 miesięcy:)
No tak,pani najlepiej powiedzieć by skończyć subskrypcje , przecież co tam 1 widz .
[..YouTube..] Faktycznie, uwielbienie wprost biło od wszystkich dotychczasowych komentarzy, które tu zostawiałaś :). Widocznie to ja go nie umiem dostrzec :). Każdy zaczynał od słabszego poziomu, tylko nie każdy przy okazji od razu czuł się guru i specjalistą i latał po innych kanałach kulinarnych, żeby pouczać ich autorów, jak mają swoje filmy kręcić.
Zaraz? Wymądrzasz się tutaj prawie od roku, w tym czasie sama nakręciłaś kilkanaście filmów, na temat jakości których wolałam się nie wypowiadać, zamiast tego pisząc kilka miłych słów na zachętę. Jak widać zupełnie niepotrzebnie :). Jak masz zamiar krytykować czyjąś pracę, to najpierw wypadałoby dojść przynajmniej do tego samego poziomu w tym co sama robisz. Bo na razie niestety jeszcze daleka do tego droga.
[..YouTube..] Napisałam ”szkoda” i to było po prostu ”żałuje że nie wiecej bo mi się podoba wykonanie ” a to że pani zrozumiała to jako obrazę to przepraszam panią bardzo …. Ale wogóle po co ja się tłumacze ,ma pani cały tłok ludzi co panią bronią .. a co do moich filmików jest ich kilkanaście,a pani odrazu zaczęła kręcić ”tym sposobem”?właśnie 🙂 rok to ja może mam konto , a te filmiki nagrywane są od 2 miesięcy:)
No tak,pani najlepiej powiedzieć by skończyć subskrypcje , przecież co tam 1 widz .
[..YouTube..] Zaraz? Wymądrzasz się tutaj prawie od roku, w tym czasie sama nakręciłaś kilkanaście filmów, na temat jakości których wolałam się nie wypowiadać, zamiast tego pisząc kilka miłych słów na zachętę. Jak widać zupełnie niepotrzebnie :). Jak masz zamiar krytykować czyjąś pracę, to najpierw wypadałoby dojść przynajmniej do tego samego poziomu w tym co sama robisz. Bo na razie niestety jeszcze daleka do tego droga.
Mniam! 🙂
[..YouTube..] Mniam! 🙂
Jeszcze nie napisała że za bardzo kaloryczne:-D. Nie mogłaś dać do tego sernika sałaty zamiast kajmaku i cukru?:P.
A na poważnie: Przepis super, super podane i bardzo fajna prezentacja:). Pozdrawiam i życzę więcej pozytywów:D (od pozytywnych użytkowników).
Tako rzecze @Zanetka1503 i ma rację :). W opisie filmu jest link do przepisu na kajmak.
Z jakiegoś niewytłumaczalnego powodu to dziewczę ma problem z większością moich filmów ;). Za długie, za krótkie, za głośno muzyka, za cicho muzyka, za mały rozmiar czcionek w napisach, za duże napisy, nuda, brak dynamiki, sztuczne. Można wymieniać i wymieniać. Czekam aż wreszcie przestanie się męczyć i mnie oglądać :).
z czym masz problem? najważniejsze, że jest pokazane, jak go wykonać. co z tego że Dorota opowiada o tym serniku?
mi się filmik bardzo podoba 😉
wygląda smakowicie 🙂
[..YouTube..] Jeszcze nie napisała że za bardzo kaloryczne:-D. Nie mogłaś dać do tego sernika sałaty zamiast kajmaku i cukru?:P.
A na poważnie: Przepis super, super podane i bardzo fajna prezentacja:). Pozdrawiam i życzę więcej pozytywów:D (od pozytywnych użytkowników).
Amelko, może lepiej swoje filmy udoskonalaj najpierw 🙂
[..YouTube..] Tako rzecze @Zanetka1503 i ma rację :). W opisie filmu jest link do przepisu na kajmak.
[..YouTube..] Z jakiegoś niewytłumaczalnego powodu to dziewczę ma problem z większością moich filmów ;). Za długie, za krótkie, za głośno muzyka, za cicho muzyka, za mały rozmiar czcionek w napisach, za duże napisy, nuda, brak dynamiki, sztuczne. Można wymieniać i wymieniać. Czekam aż wreszcie przestanie się męczyć i mnie oglądać :).
[..YouTube..] z czym masz problem? najważniejsze, że jest pokazane, jak go wykonać. co z tego że Dorota opowiada o tym serniku?
mi się filmik bardzo podoba 😉
[..YouTube..] wygląda smakowicie 🙂
[..YouTube..] Amelko, może lepiej swoje filmy udoskonalaj najpierw 🙂
Szkoda że 2/4 na 2/4 mówienia i gotowania może 1/4 na 3/4 ?
Pani to wie, jak uszczęśliwić człowieka 🙂 A tym bardziej fana masy kajmakowej.
Ale smaku mi narobilas, wyglada przepysznie a roboty malo co przy nim. Moze sie pokusze i na swieta zrobie, tylko teraz musze twarog upolowac a w UK przed wielkanoca moze byc ciezko;))
[..YouTube..] Szkoda że 2/4 na 2/4 mówienia i gotowania może 1/4 na 3/4 ?
mniaaaaaammmmmmmm!
Tzw masa krówkowa (można kupić gotową) lub ugotowane przez 3 godziny
słodzone mleko skondensowane.
O matko…na Wielkanoc będzie jak ulał ;))
uwielbiam sernik a z dodatkiem tego kajmaku … palce lizać ! 🙂
[..YouTube..] Pani to wie, jak uszczęśliwić człowieka 🙂 A tym bardziej fana masy kajmakowej.
[..YouTube..] Ale smaku mi narobilas, wyglada przepysznie a roboty malo co przy nim. Moze sie pokusze i na swieta zrobie, tylko teraz musze twarog upolowac a w UK przed wielkanoca moze byc ciezko;))
[..YouTube..] mniaaaaaammmmmmmm!
[..YouTube..] Tzw masa krówkowa (można kupić gotową) lub ugotowane przez 3 godziny słodzone mleko skondensowane.
[..YouTube..] Co to KAJMAK???