Kotlety z soczewicy to kolejny przysmak bezmięsny spośród wielu wersji, które już Wam pokazałam. Przepis na kotlety z soczewicy przyprawione korzennymi przyprawami, z dodatkiem natki pietruszki do środka – to moja dzisiejsza propozycja. Można przygotować kotlety soczewicowe w dowolnym kolorze. U mnie zielona soczewica jako bazowy składnik, ale gdybym tylko miała czerwoną, z pewnością pokusiłabym się o zrobienie również i takich. Zobaczcie jak zrobić je krok po kroku
Zobacz też: Najlepsze przepisy wegetariańskie
To kolejna alternatywa dla mięsnych kotletów, którą proponuję Wam na moim blogu. Bez mięsa i bez jajek, więc w pełni wegańskie i idealne dla alergików. A oprócz tego bez glutenu. Oto potrawa na przyjęcie, podczas którego chcecie zaserwować uniwersalną potrawę dla różnych preferencji smakowych i dietetycznych.
Przepis na kotlety z soczewicy
Można doprawić je dodatkowo wędzoną papryką lub chili na ostro. Te pierwsze zyskają mięsny posmak wędzonki. Z kolei te drugie będą mocne w smaku, co z pewnością spodoba się tym z Was, którzy przepadają za ostrymi daniami. Można oczywiście połączyć obie te przyprawy i dodać je do kotletów. Świetnie sprawdzą się na obiad, z dodatkiem ziemniaków i surówki lub jako składnik burgerów.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej białej, niepalonej (ok. ½ szklanki suchej kaszy; lekko rozgotowana; można zastąpić kaszą jaglaną)
- 300 g ugotowanej soczewicy (rozgnieciona widelcem lub zmiksowana w blenderze (mogą zostać grudki, nie musi to być gładka masa))
- 1 cebula (starta na tarce o grubych oczkach)
- 1-2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- ½ batata (lub 2 sypkie ziemniaki; ugotowane, obrane; można zastąpić ¼ szklanki mąki ziemniaczanej lub tapioki; jeśli masa wystarczająco się nie lepi, dodaję 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej/tapioki)
- ½ szklanki migdałów w płatkach (można zastąpić słonecznikiem, pestkami z dyni, grubo siekanymi orzechami włoskimi lub sezamem; opcjonalnie można uprażyć na suchej patelni)
- ½ łyżeczki miodu (można zastąpić ksylitolem, erytrytolem lub syropem z agawy)
- ¼ szklanki oliwy z oliwek (można zastąpić olejem rzepakowym)
- ½-1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kardamonu
- 1 łyżeczka kuminu
- 4 łyżki natki pietruszki (posiekana; można zastąpić świeżą miętą lub natką pietruszki)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Rozgrzewam piekarnik do 180 °C.Opcjonalnie, zamiast piec w piekarniku, kotlety można smażyć na patelni.
- Wszystkie składniki mieszam w dużej misce i ugniatam na lepką masę (można wykorzystać do mieszania robot planetarny). Sprawdzam, czy całość jest dobrze doprawiona, w razie potrzeby dodaję więcej przypraw.Jeśli decyduję się smażyć kotlety na patelni, do masy nie dodaję oleju.
- Zwilżam dłonie zimną wodą i formuję z masy kotlety o grubości ok. 1-1,5 cm i średnicy ok. 5 cm.Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu można posmarować je delikatnie oliwą.Jeśli decyduję się smażyć kotlety na patelni, od razu przekładam je na patelnię z rozgrzanym tłuszczem.
- Piekę kotlety przez ok. 25 minut, następnie obracam, w razie potrzeby smaruję oliwą i dopiekam jeszcze przez 5-10 minut (można włączyć przypiekanie od góry i/lub termoobieg).Jeśli wybieram opcję na patelni, smażę kotlety na średnim ogniu, z obu stron, do zrumienienia.
- Serwuję kotlety na ciepło lub na zimno, z dodatkiem surówki lub gotowanych/pieczonych warzyw, albo jako składnik wegetariańskich lub wegańskich burgerów. Można je zamrozić lub wystudzić i przechowywać przez 3-5 dni w lodówce.
Wartości odżywcze
Te z soczewicy czerwonej uzyskają najładniejszy kolor. Za to pod względem smaku wszystkie są jednakowo dobre!
Kotlety z soczewicy przepis
Możecie przyrządzić wersję pieczoną, bardzo wygodną do zrobienia. Polecam ją szczególnie, gdy potrzebujecie przygotować dużo kotletów dla wielu osób lub zrobić większy zapas dla siebie. Można wtedy włożyć je do lodówki lub zamrozić i potem przygotowywać sobie stopniowo mniejsze ilości na obiad. Z kolei kotleciki smażone na patelni to dobra opcja, gdy chcecie przygotować je dla mniejszej ilości osób i nie ma sensu odpalać i rozgrzewać całego piekarnika.
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak wyszły i smakowały Wam te kotlety. Bardzo jestem ciekawa, zwłaszcza tego, jak je doprawiliście i z jakimi dodatkami zaserwowaliście :).