Naleśniki z warzywami na dobre zagościły w mojej kuchni jeszcze za czasów studenckich. Nie wiem, jak to możliwe, że dopiero teraz pokazuję Wam przepis na naleśniki z farszem warzywnym! Może dlatego, że zmotywowałam się, jedząc je w bardzo smacznym wydaniu w restauracji? Nie spodziewałam się, że w małej miejscowości Głuchołazy dostanę coś tak dobrego, niedrogiego i jednocześnie ładnie podanego. Zobaczcie jak zrobić naleśniki z warzywami krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy wegetariańskie
Restauracja Miód Malina serwuje naleśniki włoskie z grillowaną papryką, cukinią, bakłażanem, cebulą, pieczarkami, pomidorkami koktajlowymi, sosem winegret i miksem sałat.
Przepis na naleśniki z warzywami
Postaram się dziś odtworzyć przepis na naleśniki z warzywami według ich pomysłu :). Zamiast sosu winegret zaproponuję Wam jednak jogurtowy sos z czosnkiem. Doskonale uzupełni smak grillowanych warzyw i smażonych pieczarek.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Farsz do naleśników
- 250 g pieczarek (umyte, obrane, utarte na tarce o grubych oczkach)
- 2-3 papryki czerwone (podłużne słodkie lub klasyczne czerwone; pokrojone w grubą kostkę)
- ½ bakłażana (nieduży; pokrojony w niewielką kostkę)
- 1 cukinia (nieduża; pokrojona w niewielką kostkę lub półksiężyce)
- 1-2 cebule (drobno pokrojone)
- 2-3 ząbki czosnku (opcjonalnie; pokrojony w drobną kosteczkę)
- 100 g sera mozzarella (pokrojony lub porwany w niewielkie kawałki)
- 1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
- ½ łyżeczki papryki w proszku (słodka lub ostra)
- ½ pęczka natki pietruszki (posiekana; można zastąpić tymiankiem)
- sól, pieprz
Ciasto naleśnikowe
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody (najlepiej mineralna, gazowana)
- 1 jajko
- 1-2 szklanki mąki (w zależności od typu mąki)
- 1 łyżka oleju lub stopionego masła klarowanego
- 1 szczypta soli
Sos czosnkowy
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- sól, pieprz
Do smażenia
- olej lub masło klarowane
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić jogurt naturalny
- Jak zrobić naleśniki
- Jak zrobić masło klarowane
- Jak wybrać tłuszcz do smażenia
- Jak pokroić cebulę
Jak zrobić
Sos czosnkowy
- Połowę czosnku i pozostałe składniki mieszam w szklance, doprawiając solą i pieprzem.
- W razie potrzeby, jeśli czosnek jest mało wyrazisty, dodaję pozostałą część. Mieszam całość i odstawiam do lodówki na min. 30 minut pod przykryciem do przegryzienia smaków.
Naleśniki
- Składniki na ciasto naleśnikowe mieszam za pomocą trzepaczki lub miksera. Konsystencję reguluję, dosypując dodatkową mąkę lub dolewając mleko i wodę.
- Dobrze rozgrzewam patelnię i delikatnie smaruję olejem lub stopionym masłem. Smażę z obu stron cienkie naleśniki. Układam na talerzyku, przykrywam miską i odstawiam do lekko rozgrzanego piekarnika, żeby nie wystygły.
Farsz warzywny
- Cukinię, bakłażan i paprykę smaruję oliwą i posypuję solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi (można najpierw skropić warzywa w misce, a następnie wstrząsnąć pod przykryciem, żeby dokładnie rozprowadzić marynatę po wszystkich kawałkach).
- Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 °C (góra+dół) na 30 minut na blaszce/żeberkach wyłożonych papierem do pieczenia lub grilluję na patelni do grillowania.
- Cebulę z czosnkiem szklę na maśle lub oleju na patelni.
- Do zeszklonej cebuli dodaję pieczarki i duszę pod przykryciem przez ok. 10 minut. Odkrywam, dosypuję połowę natki pietruszki i smażę, doprawiając solą i pieprzem oraz papryką w proszku.
- Doprawione pieczarki smażę, mieszając od czasu do czasu, przez ok. 10 minut, aż odparują.
- Na naleśnikach wykładam pieczarki oraz ugrillowane warzywa. Posypuję kawałkami mozzarelli oraz pozostałą natką pietruszki.
- Zawijam naleśniki w dowolny sposób i serwuję z dodatkiem sosu czosnkowego.
Wartości odżywcze
Naleśniki z warzywami przepis
To tylko podstawowa propozycja z mojej strony, inspirowana restauracyjną potrawą. Mam nadzieję, że również i Was zainspiruje do eksperymentowania z dodatkiem różnych warzyw. Możecie spróbować dodać do smażenia pieczarek trochę kapusty pekińskiej. Również marchewka lub dynia sprawdzą się świetnie w tym daniu. Zwłaszcza jeśli się okaże, że nie macie pod ręką bakłażana. Nie trzeba sztywno trzymać się receptury. Może spróbujecie dodać coś od siebie? 🙂
Ilekroć je robiłam, jeszcze będąc studentką, wrzucałam do środka to, co akurat było pod ręką lub zalegało w lodówce. Naleśniki z farszem warzywnym to doskonały sposób na tzw. przegląd lodówki. Można podsmażyć na patelni cebulę, następnie poddusić różne warzywa o różnorodnych kolorach. Potem doprawić ziołami lub korzennymi przyprawami na ostro. I dorzucić ser lub pomidory, żeby nieco związać ze sobą wszystkie składniki. Proste, prawda?
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak smakowało Wam to warzywne, bezmięsne danie. Bardzo jestem ciekawa, jakie ciasto naleśnikowe posłużyło Wam za bazę: klasyczne, a może razowe lub bezglutenowe?
Uwielbiam naleśniki na słono są dla mnie o wiele smaczniejsze niż na słodko. Ten przepis jest bardzo ciekawy i chętnie go wypróbuję. Często dodaje do naleśników nowe składniki i szukam nowych smaków. To świetna smakowa zabawa. 🙂