fbpx
Czytasz właśnie
Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

W upalne, letnie dni w moim domu rodzinnym mama przygotowywała chłodnik. I choć w sezonie na botwinkę najczęściej sięgam po jej przepis na chłodnik z botwinki, dziś zapraszam na jego siostrzaną wersję czyli klasyczny chłodnik litewski podany z dodatkiem gotowanych ziemniaków i koperku. Teraz już sama nie potrafię powiedzieć, w którym wydaniu smakuje mi najlepiej.

Zobacz też: Więcej pomysłów na botwinkę

Część z Was zapewne zna tę recepturę, a inni przygotowują chłodnik litewski w inny sposób. Jego głównym składnikiem zawsze jest młoda botwinka, dodawana do zmiksowania razem z łodyżką i bez listków, w razie potrzeby obrana ze skórki.

Zobacz też
Kiszona papryka

Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

Chłodnik litewski - przepis na najlepszy chłodnik z botwinką, ogórkiem, koprem i ziemniakami oraz rzodkiewką.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 5 minuty
Razem: 5 minuty
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Polska
Przepis na: chłodnik litewski
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 230kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 pęczek botwinki (obcięte „wąsy”, dokładnie umyte listki i łodyżki)
  • ½ zielonego ogórka
  • 4 rzodkiewki (opcjonalnie; umyte, z obciętymi „wąsami”)
  • 2-4 ziemniaki (ugotowane)
  • 1 jajko (ugotowane na twardo, obrane ze skorupek, dobrze schłodzone w lodówce)
  • 250 g kefiru lub jogurtu naturalnego (dobrze schłodzony w lodówce)
  • 1 pęczek kopru (bez grubych łodyżek)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Chłodnik litewski może być dodatkiem do ostudzonych ziemniaków lub podawany samodzielnie.
  2. Jak ugotować ziemniaki

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki oprócz kefiru/jogurtu wkładamy do blendera lub ręcznego miksera z nożami i korbką. Miksujemy tak, aby uzyskać gęstą papkę (osobiście nie lubię zbyt mocno zmiksowanego chłodniku, dlatego w moim widać małe kawałki listków i łodyżek).
  • Mieszamy z kefirem/jogurtem, doprawiamy według uznania i podajemy.

Wartości odżywcze

Serving: 250g | Kalorie: 230kcal (12%) | Carbohydrates: 25g (8%) | Białko: 15g (30%) | Fat: 8g (12%) | Tłuszcze nasycone: 3g (19%) | Cholesterol: 164mg (55%) | Sód: 515mg (22%) | Potas: 1662mg (47%) | Fiber: 7g (29%) | Cukier: 8g (9%) | Witamina A: 10365IU (207%) | Witamina C: 73.4mg (89%) | Wapń: 416mg (42%) | Żelazo: 8.2mg (46%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

 

Chłodnik litewski
Chłodnik litewski
11 komentarzy
  • Doskonały przepis! Wkrótce ponownie do niego wrócę !!! Lekko dosłodziłam chłodnik sokiem z czarnego bzu :). Dziękuję za pyszne i zdrowe przepisy! Dorota

  • Szczerze mówiąc, trochę zgłupiałam! 🙂 Oglądam ten filmik, oglądam… po chwili włączyłam filmik z sałatką owocową (20 sierpień 2012) – a tam IDENTYCZNA Dorota! Ha ha, dopiero po pewnym czasie doszłam „jak to jest zrobione” 😀

    A tak poza tym, uwielbiam Cię, Twój spokój i Twoje przepisy… Tylko nie mogę ich oglądać późnymi wieczorami, bo zaczynam się robić głodna :)))

  • Piękne zdjęcia, ja zastanawiam się nad kupnem 2. lustrzanki, bo chcę zmienić system i Twoje zdjęcia bardzo mi się podobają, więc czy mogłabyś mi udzielić informacji jakiego aparatu i obiektywu użyłaś na tym zdjęciu? Oj jakbym robiła takie zdjęcia, to chyba byłabym w siódmym niebie 🙂 Mam nadzieję, że uzyskam taki sam efekt jak Ty, o ile zdradzisz mi jakiego sprzętu używasz. Pozdrawiam.

    • Dziękuję za komplement :). Cieszę się, że podobają Ci się zdjęcia, bo ja to bym ciągle chciała, żeby były lepsze :). Aparat to Canon 5D Mark II, a obiektyw Samyang 85 mm f/1.4, który ładnie rozmywa tło. Sam aparat jest mniej ważny, przede wszystkim liczy się obiektyw :).

      • Och, to się trochę podłamałam, bo na taką puszkę mnie jeszcze nie stać, a moim zdaniem puszka tez jest ważna, poniewaz to z niej wychodzą kolory i ostrość, a później z obiektywu. Pozdrawiam.

        • Kolory można zawsze poprawić w obróbce. Poza tym baaardzo dużo daje umiejętność opanowania ustawień ręcznych – ja praktycznie wszystko robię na manualu, nawet balans bieli sama ustawiam wg skali Kelvina. Ale i tak uważam, że jeszcze dużo pracy muszę włożyć, żeby moje fotografie mnie zadowalały pod względem jakości :).

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom