fbpx
Czytasz właśnie
Zupa z bakłażana

Zupa z bakłażana

Zupa z bakłażana

Czerwiec płata nam pogodowe figle, a ja „na otarcie łez ” pokazuję Wam mój zeszłotygodniowy obiad – który w cieple późnowiosennego słońca jadłam na swoim balkonie. Oto zupa z bakłażana. A teraz pozostaje tylko wyglądać przez okno i czekać na choćby jeden, słoneczny promyk.

Zobacz też: Więcej przepisów na smaczne zupy

Wyjątkowo dużo składników w tej mojej zupie i gdybym postarała się ładnie ją udekorować, mogłabym pochwalić się pięknym, apetycznym zdjęciem. Moja zupa z bakłażana może nie wygląda, ale zapewniam, że smakuje rewelacyjnie :).

Zobacz też
Smażona flądra na chrupko w sosie pieprzowo-kolendrowym

Zupa z bakłażana

Zupa z bakłażana

Zupa z bakłażana na warzywnym wywarze, z dodatkiem pietruszki i marchewki, orzechami włoskimi oraz groszkiem i sosem pomidorowym.
4.60 z 5 ocen
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 25 minuty
Razem: 35 minuty
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Europejska
Przepis na: zupa z bakłażana
Liczba porcji: 6 osób
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g bakłażanów (umyte, pokrojone w małą kostkę)
  • 1,5 l wywaru z drobiu i warzyw lub wywaru warzywnego (w wersji wegańskiej zastępuję wywarem warzywnym przygotowanym na oleju roślinnym)
  • 1 marchewka (obrana, pokrojona w słupki)
  • 1 pietruszka (obrana, pokrojona w słupki)
  • 2 łodygi selera naciowego (usunięte łyko, umyte i pokrojone na plasterki grubości ok. 0,5 cm)
  • 1-2 łyżki mąki (pszenna lub kukurydziana)
  • 1 szklanka soku pomidorowego 100%
  • 2 łyżki mrożonego groszku
  • kilka orzechów włoskich (sparzone, obrane ze skórki, posiekane)
  • olej lub oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, rozmaryn, curry (po 1 szczypcie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić wywar warzywny
  2. Zasmażka - jak zrobić

Jak zrobić

  • Warzywa podsmażam na patelni na oliwie przez ok. 10 minut.
  • Przekładamy do garnka z wrzącym wywarem i gotuję przez kolejnych 10 minut na średnim ogniu.
  • Dolewam oliwę na patelnię, rozgrzewam i posypuję mąką. Chwilę zasmażam, cały czas mieszając.
  • Zasmażkę łączę z orzechami, sosem pomidorowym, groszkiem i przyprawami, chwilę gotuję i doprawiamy.
  • Rozprowadzam zasmażkę niewielką ilością zupy, dokładnie mieszam.
  • Wlewam mieszankę do garnka z zupą, dokładnie mieszam i gotuję jeszcze chwilę.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Oczywiście zupa będzie lepsza na drugi dzień :).

Zobacz komentarze (1)
  • Dzieki za przepis, bakłażany to dla mnie nowość i szukałem oryginalnego połączenia aby wyszła dobra zupa.

4.60 from 5 votes (5 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom