Tradycyjnie już, na różne okazje, sernik budyniowy przygotowuje moja mama. Nazywa go budyniowym, choć tak naprawdę to zwykły sernik waniliowy, do którego, przed pieczeniem, dosypuje do masy budyń z torebki. A taki proszek który jest przecież zwykłą mieszanką mąki ziemniaczanej, cukru i aromatu wanilii. Duża blaszka sernika mojej mamy jest jednym z ulubionych w całej rodzinie ciast. Starsze pokolenie przepada u nas za mocno wypieczonym sernikiem z ciemniejszą skórką. Z kolei młodsi wolą jasny wierzch. Pokażę Wam dzisiaj, jak zrobić sernik budyniowy elegancki, nieprzypieczony z wierzchu.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta
Mój sernik budyniowy jest nieco inny, uwielbiany przez przyjaciół i kuzynki. Wszystkim kojarzy się z klasycznym sernikiem kawiarnianym, zwłaszcza że zawsze piekę go na spodzie z herbatników. Do masy, przed pieczeniem, dodaję własnoręcznie ugotowany, domowy budyń z mleka, cukru waniliowego, mąki ziemniaczanej i pszennej lub kukurydzianej.
Sernik z prawdziwym budyniem
Pamiętam wieczór, kiedy po raz pierwszy przygotowałam to ciasto. Umówiona ze znajomymi na obejrzenie filmu w letnim kinie na wrocławskim Rynku, biegłam z jeszcze niewystudzonym sernikiem na spotkanie. Czekało na mnie towarzystwo wyposażone w dobry humor i słodkie, deserowe wino. Na karimatach rozłożonych bezpośrednio na bruku, ku uciesze otaczającego nas tłumu, w osiem osób jedliśmy ciepły sernik budyniowy łyżeczkami, z jednej tortownicy. Nie wiem czy to ze względu na smak, czy może na wspomnienie tamtego ciepłego, przyjemnego lata i mile spędzonego czasu, kilkoro znajomych do dziś uważa, że to moje najlepsze ciasto.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Spód
- 250 g herbatników (najlepiej digestive; zmielone w blenderze)
- 100 g masła (½ kostki; stopione)
Budyń
- 500 ml mleka lub śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki ekstraktu waniliowego lub miąższ z 1 laski wanilii
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
Masa serowa
- 1 kg twarogu (dwukrotnie zmielony; opcjonalnie można wymieszać pół na pół z mascarpone)
- ¾ szklanki cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić sernik idealny
Jak zrobić
Budyń
- Do 1 szklanki mleka wsypuję cukier i obie mąki oraz dodaję ekstrakt waniliowy lub ziarenka wanilii. Dokładnie mieszam, rozcierając ewentualne grudki.
- Pozostałe mleko zagotowuję. Zmniejszam ogień i wlewam powoli mieszankę mleka, cukru, mąki i wanilii, cały czas intensywnie mieszając.
- Nadal na niewielkim ogniu, gotuję budyń, dokładnie mieszając, aż do zgęstnienia masy. Kiedy masa zacznie gęstnieć, zdejmuję garnek z ognia i nadal mieszam, aż do uzyskania bardzo gęstej konsystencji (UWAGA: zbyt wysoka temperatura budyniu pod koniec gotowania może spowodować, że zrobi się z powrotem rzadki).
- Odstawiam budyń do ostudzenia.
Spód
- Masło mieszam dokładnie z herbatnikami i wylepiam powstałą mieszanką dno i boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do lodówki na ok. 10 minut.
Masa serowa
- Twaróg miksuję z cukrem i ugotowanym, ostudzonym budyniem.
- Do masy serowej wbijam po 1 jajku, za każdym razem dokładnie rozmiksowując przed dodaniem kolejnego.
- Dodaję do masy mąkę ziemniaczaną i mieszam jeszcze chwilę mikserem.
- Przekładam masę do tortownicy.
Pieczenie
- Wstawiam sernik do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 160 °C i piekę jeszcze przez kolejne pół godziny.
Chłodzenie
- Studzę sernik w wyłączonym piekarniku, przy zamkniętych drzwiczkach. Po wystudzeniu schładzam przez min. 3 godziny w lodówce.
Wartości odżywcze
Bardzo jestem ciekawa, czy również i Wy pokochacie sernik z budyniem! Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak Wam wyszedł i smakował!
Przepis sprawdzony. Sernik idealny na Wielkanoc. Nie jestem pewny tylko, czy ciasto do niej wytrwa.
http://coctelera-szejker.blogspot.com/2013/09/sernik-budyniowy.html
Bardzo mi podpasował ten sernik, w końcu byłam zadowolona z rezultatu po wyjęciu z piekarnika… bardzo bardzo polecam
no to super , mam nadzieje , ze material wideo tez sie pojawi : D
Super, bardzo się cieszę :))).
W przyszłym tygodniu robię podejście do metrowca :).
Wypróbowałam Twój przepis – jest rewelacyjny. Nie może się nie udać.Dziękuję:)))
that looks very tasty
Można. Trzeba go zapiec przed wylaniem masy budyniowej, żeby nie pozostał surowy i zbyt wilgotny.
A czy można go zrobić na kruchym cieście?
Ja też.
Działa :).
znam łatwiejszy sposób na sernik który również jest wysoki.
Przetestowałem przepis i sernik jest bardzo smaczny. Polecam każdemu. Dodatkowo pochwalę przepiękną stronę internetową, przepiękne zdjęcia i przepiękny filmy z przepiękną Panią Dorotą 🙂 Pozdrawiam.
Nie działa link do strony 🙁
Znam ten przepis. Ale od jakiegoś czasu wolę klasycznie, czyli jajecznica na cebuli, smażona na maśle, a jajka wbijane na patelnię na rozgrzany tłuszcz w całości i mieszane dopiero jak już białka się lekko zetną. Ma wtedy piękny, biało-żółty kolor :). pozytywnakuchnia.pl/jajecznica/
Mam dla pani fajny przepis , podam go ,aczkolwiek pewnie sie nie przyda , PS: super filmy.
PRZEPIS NA JAJECZNICE PO MOJEMU:
1.rozpuść masło na patelni
2.dodaj juz przyprawione jajka.
3.kiedy jajka sie zcinaja , dodaj szczypior , lub inne dodatki.
4.dolej mleko (2 lyzki , duze lyzki)
5.Mala lyzeczka cukru
mi smakuje .
spód do sernika jest świetnie zrobiony 🙂
Dzięki za przepis : ). Uwielbiam serniki, idę do kuchni spróbować swoich sił.
Jako fan serników dodam ten do listy moich wypieków 😀 Wydaje mi się, że będzie bardzo smaczny w połączeniu z musem z malin.
Zapraszam do swojego bloga na mymankitchen.blogspot.com
Zawsze zostawiam niedopieczony środek, który potem „dochodzi” w piekarniku. Poza tym sernik ma wtedy większą szansę nie opaść, jest jasny (chyba że ktoś woli przypieczony z wierzchu – ja nie lubię) i wilgotniejszy, kremowy.
Dlaczego studzi się się w piekarniku sernik?ja zawsze wyjmuje po upieczeniu…
Sernik wprost dla 'męża’ Kominka 😉
Nieee, sernik budyniowy robi się od dawien dawna tylko sposoby są różne. Ale jeśli pytasz o proporcje dobieranych składników, to ja zawsze sama komponuję skład swoich serników.
Mam je na liście filmów do nakręcenia. Dam mu wyższy priorytet :).
jako wielka fanka wszelkich serników DZIĘKUJĘ bo wygląda bardzo apetycznie, niedługo zapewne wypróbuję przepis
to Twój autorski pomysł?
Rewelacja przepis,dziękuję:)))
A ja wychodze z propozycja nagrania filmu z przepisem na ciasto Trociniak.
Witam, zrobiłaś bys ciasto pod nazwą metrowiec, dzięki za wszystko.
lajkujcie to by zobaczyła, proszę.
fajnie, że informujesz swoich fanów o nowych przepisach poprzez portale
społecznościowe(Twitter); znacząco ułatwia nam(mi) to bycie na bierząco 🙂