Jedna z podstawowych dekoracji ciast i deserów – polewa z białej czekolady. Obok klasycznej czekoladowej, z którą czasem można ją nawet łączyć, jest to jeden z moich podstawowych sposobów na ozdabianie serników, tortów, biszkoptów oraz muffinów. To bardzo słodka i łatwa do przygotowania polewa, która szybko i dobrze zastyga na cieście. Można wykorzystać ją jako glazurę i rozprowadzić równomiernie po całym wierzchu lub, przy pomocy cukierniczego pisaka albo łyżki, wyczarować precyzyjne wzorki i napisy.
Zobacz też: Sprawdzone przepisy na najlepsze ciasta
Polewa z białej czekolady może też przydać się do dekoracji sernika i tortu po wymieszaniu z bitą śmietaną lub kwaśną śmietaną 12-18%. W połączeniu z polewą z gorzkiej lub mlecznej czekolady fantastycznie prezentuje się na truskawkach, a podana w specjalnym, podgrzewanym naczyniu idealnie sprawdzi się jako element czekoladowego fondue – można maczać w niej kawałki świeżych owoców, biszkopty, ciasteczka…
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 100 g białej czekolady
- 25 g masła (lub 25 ml śmietanki kremówki)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Tłuszcz lub śmietanka dodawane do roztapianej czekolady mogą się zwarzyć, jeśli tuż przed roztopieniem zostaną wyjęte prosto z lodówki. W takiej sytuacji najlepiej najpierw roztopić tłuszcz/podgrzać śmietankę w kąpieli wodnej, a dopiero potem dodawać kawałki czekolady, również o temperaturze pokojowej.
- Jak roztopić czekoladę - i co zrobić, jak się zwarzy
Jak zrobić
- W kąpieli wodnej rozpuszczam na niewielkim ogniu masło lub podgrzewam śmietankę kremówkę.
- Dodaję pokruszoną czekoladę i roztapiamy całość, dokładnie mieszając.
- W razie potrzeby reguluję konsystencję polewy, stopniowo dodając więcej czekolady lub masła/śmietanki.
- W razie potrzeby odczekuję kilka minut na zgęstnienie polewy przed polaniem nią ciasta/deseru.
Wartości odżywcze
„Take it easy…” 🙂
Przepraszam panią bardzo 😛 Ale takie komentarze mnie wku….
Jak pierwszy raz roztapiałem czekoladę w wieku 8 lat
(Zawszę eksperymentowałem w kuchni ) spaliłem cały rondel
Sorki 🙂
Ejże, hola. My się tu wszyscy lubimy i szanujemy, takie teksty to nie na tym kanale :).
Przywołuję Was obu do porządku zanim napiszecie do siebie zbyt wiele :D.
Bo mam w tym doświadczenie i jeśli ci to nieodpowiada
to nie komentuj.I mam prawo wyrazić własne zdanie na temat.
Ile masz lat że się tym jarasz jak gimbus ?
Tak patrze i patrze na to zdjęcie jak Ci wyszła tak idealnie ta polewa, znając moje zdolności to cała babeczka byłaby nią niezdarnie usmarowana…
Jak polewa ma odpowiednią gęstość to nie jest to wcale trudne. Sama ładnie spływa po bokach :). Mnie też nie od razu się udawało ;).
Mmmm pysznie wygląda 🙂
Bardzo Lubię Polewą z Białej Czekolady ;-).
No znowu pierwszy
Podstawowy przepis – polewa z białej czekolady. Co ciast, deserów,
muffinów… Do czego wg Was pasuje? #food #przepis