fbpx
Czytasz właśnie
Babka majonezowa

Babka majonezowa

Babka majonezowa

Wypiek babek to polska tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. Choć w niektórych domach na stołach wielkanocnych królują serniki lub mazurki, część gospodyń nie wyobraża sobie Wielkanocy bez babki wielkanocnej. Drożdżowa lub piaskowa, czasem zaparzana, obgotowywana w kąpieli wodnej w dużym garnku. Babka majonezowa to zupełnie inny wypiek, chociaż… tak naprawdę jest zwykłym ciastem wyrastającym na proszku do pieczenia. Majonez to przecież nic innego jak żółtko zmiksowane z olejem, czasem wzbogacone o musztardę, przyprawy i sok z cytryny lub odrobinę octu. Dlatego właśnie babka z majonezem o łagodnym smaku to tak naprawdę klasyczna babka ucierana. Zobaczcie jak zrobić babkę majonezową.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasto na Wielkanoc

Babki to tradycyjne, smaczne i bardzo dekoracyjne wypieki, które łatwo wzbogacić i urozmaicić o dodatek bakalii, słodki lukier lub polewę. Pamiętam opowieści mojej babci o przygotowywaniu babek wielkanocnych z kilkudziesięciu jajek! Były wypiekane w piecach, miały ogromne rozmiary, a do święcenia wiozło się je wozem zaprzężonym w konie.

Szybka i prosta baba majonezowa

Babka majonezowa jest wypiekiem ekspresowym. Wszystkie składniki wystarczy wrzucić do jednej miski, zmiksować mikserem przez 3 minuty na dużych obrotach. Potem powstałe w ten sposób, lejące, dość rzadkie ciasto wystarczy umieścić w wysmarowanej, wysypanej kaszą manną lub bułką tartą foremce. I do piekarnika! To doskonały wypiek dla początkujących, zapracowanych i zabieganych. Jedyna trudność w jej upieczeniu tkwi w sprawdzeniu drewnianym patyczkiem, czy ciasto faktycznie się upiekło i środek nie pozostaje surowy.

Zobacz też
Jagodzianki

Babka majonezowa

Babka majonezowa

Łatwa babka majonezowa - prosta i szybka wielkanocna babka na majonezie, pięknie wyrastająca i miękka, polana polewą czekoladową.
4.67 z 6 ocen
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 50 minuty
Razem: 1 godzina 5 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: babka majonezowa
Liczba porcji: 1 forma do pieczenia babki o średnicy ok. 20 cm, z kominem
Kalorie: 178kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej (przesiana)
  • ½ szklanki mąki pszennej (przesiana; można zastąpić uniwersalną mąką bezglutenową)
  • 4 jajka (o temperaturze pokojowej)
  • ¾ szklanki majonezu (o temperaturze pokojowej)
  • ¾ szklanki cukru lub cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub miąższ z 1 laski wanilii

Do dekoracji

  • polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Przydatne poradniki:
  1. Lukier - przepis
  2. Polewa czekoladowa - przepis
  3. Majonez - przepis
  4. Mąka bezglutenowa - przepis

Jak zrobić

  • Nastawiamy piekarnik na temperaturę 160 °C (czas przygotowania masy jest czasem nagrzewania piekarnika).
  • Wszystkie składniki ucieramy w misce przez 3 minuty mikserem na wysokich obrotach.
  • Przekładamy masę do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub kaszą manną.
  • Wstawiamy foremkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 50 minut, na złocisty kolor. 
    Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia – dopiero kiedy wierzch jest delikatnie zrumieniony, na 5 minut przed końcem, sprawdzamy w najgłębszym miejscu suchość ciasta, za pomocą drewnianego patyczka. 
    Jeśli patyczek jest suchy, ciasto zostało upieczone.
  • Od razu po upieczeniu wyjmujemy babkę z piekarnika i studzimy na wyjętej z piekarnika kratce (żeberkach), obróconą do góry dnem.
  • Całkowicie zimne ciasto wyjmujemy z formy i dekorujemy.

Wartości odżywcze

Serving: 90g | Kalorie: 178kcal (9%) | Carbohydrates: 21g (7%) | Białko: 2g (4%) | Fat: 9g (14%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Cholesterol: 45mg (15%) | Sód: 85mg (4%) | Potas: 98mg (3%) | Cukier: 13g (14%) | Witamina A: 65IU (1%) | Witamina C: 0.2mg | Wapń: 22mg (2%) | Żelazo: 0.5mg (3%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Do babki majonezowej można wykorzystać majonez domowy w łagodnej wersji lub wybrać gotowy w sklepie. Ważne, żeby nie miał zbyt intensywnego, charakterystycznego dla niektórych marek smaku. Można pokusić się o dodanie do niej bakalii, chociaż w rzadkim cieście mogą opaść, nawet pomimo wcześniejszego obtoczenia w mące.

Babka majonezowa
Babka majonezowa

Jak Wam się podoba? Jeśli wypróbujecie przepis, dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak wrażenia :). Bardzo jestem ciekawa, jak Wam wyjdzie i czy sprawdzi się smakowo.

14 komentarzy
4.67 from 6 votes (6 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom