Wypiek babek to polska tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. Choć w niektórych domach na stołach wielkanocnych królują serniki lub mazurki, część gospodyń nie wyobraża sobie Wielkanocy bez babki wielkanocnej. Drożdżowa lub piaskowa, czasem zaparzana, obgotowywana w kąpieli wodnej w dużym garnku. Babka majonezowa to zupełnie inny wypiek, chociaż… tak naprawdę jest zwykłym ciastem wyrastającym na proszku do pieczenia. Majonez to przecież nic innego jak żółtko zmiksowane z olejem, czasem wzbogacone o musztardę, przyprawy i sok z cytryny lub odrobinę octu. Dlatego właśnie babka z majonezem o łagodnym smaku to tak naprawdę klasyczna babka ucierana. Zobaczcie jak zrobić babkę majonezową.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasto na Wielkanoc
Babki to tradycyjne, smaczne i bardzo dekoracyjne wypieki, które łatwo wzbogacić i urozmaicić o dodatek bakalii, słodki lukier lub polewę. Pamiętam opowieści mojej babci o przygotowywaniu babek wielkanocnych z kilkudziesięciu jajek! Były wypiekane w piecach, miały ogromne rozmiary, a do święcenia wiozło się je wozem zaprzężonym w konie.
Szybka i prosta baba majonezowa
Babka majonezowa jest wypiekiem ekspresowym. Wszystkie składniki wystarczy wrzucić do jednej miski, zmiksować mikserem przez 3 minuty na dużych obrotach. Potem powstałe w ten sposób, lejące, dość rzadkie ciasto wystarczy umieścić w wysmarowanej, wysypanej kaszą manną lub bułką tartą foremce. I do piekarnika! To doskonały wypiek dla początkujących, zapracowanych i zabieganych. Jedyna trudność w jej upieczeniu tkwi w sprawdzeniu drewnianym patyczkiem, czy ciasto faktycznie się upiekło i środek nie pozostaje surowy.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej (przesiana)
- ½ szklanki mąki pszennej (przesiana; można zastąpić uniwersalną mąką bezglutenową)
- 4 jajka (o temperaturze pokojowej)
- ¾ szklanki majonezu (o temperaturze pokojowej)
- ¾ szklanki cukru lub cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub miąższ z 1 laski wanilii
Do dekoracji
- polewa czekoladowa
- wiórki kokosowe
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Lukier - przepis
- Polewa czekoladowa - przepis
- Majonez - przepis
- Mąka bezglutenowa - przepis
Jak zrobić
- Nastawiamy piekarnik na temperaturę 160 °C (czas przygotowania masy jest czasem nagrzewania piekarnika).
- Wszystkie składniki ucieramy w misce przez 3 minuty mikserem na wysokich obrotach.
- Przekładamy masę do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub kaszą manną.
- Wstawiamy foremkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 50 minut, na złocisty kolor. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia – dopiero kiedy wierzch jest delikatnie zrumieniony, na 5 minut przed końcem, sprawdzamy w najgłębszym miejscu suchość ciasta, za pomocą drewnianego patyczka. Jeśli patyczek jest suchy, ciasto zostało upieczone.
- Od razu po upieczeniu wyjmujemy babkę z piekarnika i studzimy na wyjętej z piekarnika kratce (żeberkach), obróconą do góry dnem.
- Całkowicie zimne ciasto wyjmujemy z formy i dekorujemy.
Wartości odżywcze
Do babki majonezowej można wykorzystać majonez domowy w łagodnej wersji lub wybrać gotowy w sklepie. Ważne, żeby nie miał zbyt intensywnego, charakterystycznego dla niektórych marek smaku. Można pokusić się o dodanie do niej bakalii, chociaż w rzadkim cieście mogą opaść, nawet pomimo wcześniejszego obtoczenia w mące.
Jak Wam się podoba? Jeśli wypróbujecie przepis, dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak wrażenia :). Bardzo jestem ciekawa, jak Wam wyjdzie i czy sprawdzi się smakowo.
KIEDY CZYTAM TE WPISY TO SZCZERZE PRZYZNAJE SLABO MI SIE ROBI. ISTNE PROSTACTWO. CZYM SIE CI LUDZIE POPISUJA? CHAMSTWEM! LUBIE PANI PRZEPISY I SPOSOB ICH PODNIA – KONKRETNY I PROSTY. ZYCZE PANI DALSZYCH UDANYCH KULINARNYCH PREZENTACJI W POZYTYWNEJ KUCHNI.
SERDECZNIE POZDRAWIAM
IWONA
A czy taka babka nie jest za bardzo kaloryczna?
Jest tak samo kaloryczna jak inne babki. Czyli bardzo :). Niskokaloryczny jest biszkopt, o ile nie przełoży się go kremem albo masą z bitej śmietany :).
Bo to jest miska z wagą.
Czemu twoja miska ma przyciski i ekran?
Wszystko naraz, mam nadzieję ;).
Za tydzień Paryż? Mmm… Zdradzisz, czy to danie główne, deser lub przystawka? 🙂
ooo super bo „sprytna Dorota” trochę zaniedbana,nie mogę się doczekać, montuj , montuj:D
piekłam i wyszedł mi zakalec:( a moje ciasta zawsze wychodzą. na pewno kiedyś jeszcze ja upiekę i uda mi się:))
a ja myślałam, że po cieście z keczupem już mnie nic nie zdziwi 🙂
Przeglądając nowe filmy aż się zatrzymałem, kiedy przeczytałem „babka MAJONEZOWA” 🙂
Pomysł fajny – ale trzeba będzie się tak czy siak trochę przełamać z tym majonezem 😀
Ostatnio trochę przystopowałam, ale przed Świętami był istny szał. Teraz próbuję ogarnąć montaż tego wszystkiego co sfilmowałam. Do tego jeszcze dalej czekają materiały z Australii, Gdańska i Londynu. A za tydzień Paryż ;).
ale Cię wzięło na wypieki:D