Wiosną i latem wyjątkowo smaczna zupa z kalafiora pojawia się na moim stole. Można ugotować ją dosłownie z kilku warzyw i nie wymaga długotrwałych, żmudnych przygotowań. Cały garnek przygotowuję nad ranem, kiedy nie jest jeszcze gorąco, a potem odgrzewam niewielką porcję, zwłaszcza że w ciągu dnia, kiedy jest wyjątkowo ciepło, nie zawsze mam ochotę na duże ilości jedzenia. Bardzo lubię kalafior podany w takiej formie, zwłaszcza że zupa z kalafiora może być zaserwowana z dużymi kawałkami warzyw lub zmiksowana na krem.
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze zupy
Moja zupa z kalafiora jest bogata w smaki i przyprawy – gotuję ją na przygotowanym w uproszczonej wersji wywarze warzywnym, dodaję sok z cytryny dla podkreślenia łagodnego smaku kalafiorowego, bawię się kolorami, dodając trochę zielonych, pomarańczowych i czerwonych warzyw, a całość doprawiam gałką muszkatołową i imbirem. Można je oczywiście pominąć i dorzucić jedynie pieprz i sól, ale to właśnie one nadają zupie kalafiorowej charakteru.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Wywar
- 1 cebula (duża; pokrojona drobno lub w półksiężyce)
- 1 ząbek czosnku (drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę)
- 1 por (pokrojony na plasterki)
- 1 marchewka (pokrojona na plasterki)
- ½ bulwy selera lub kopru włoskiego (pokrojony w kostkę o boku ok. 1 cm)
- 4 łyżki masła lub oleju roślinnego
- 1-2 łyżki soli
- 1,5 l wrzątku
Dodatkowo
- 1 główka kalafiora (podzielony na różyczki)
- 1 czerwona papryka (pokrojona w grubą kostkę)
- 6 łyżek soku z cytryny (około)
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 szklanka śmietanki kremówki lub mleka kokosowego z puszki
- pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić wywar warzywny
- Jak pokroić cebulę
Jak zrobić
- Warzywa przeznaczone na wywar duszę na patelni na maśle do miękkości, przez kilka minut, na średnim ogniu.
- Zalewam warzywa wrzątkiem i gotuję, z dodatkiem soli, na większym ogniu, przez ok. 10 minut.
- Dodaję kalafior i paprykę i gotuję całość, pod przykryciem, przez ok. 5 minut (kalafior nie musi być ugotowany do miękkości – smaczny będzie też taki al dente).
- Doprawiam zupę sokiem z cytryny, przyprawami i dodaję śmietankę kremówkę lub mleko kokosowe. Gotuję całość jeszcze przez kilka minut.
- Krok opcjonalny. Ugotowaną zupę można zmiksować blenderem na krem z kalafiora.
moja wersja zupy smakuje jak woda 🙁 ladnie pachnie i wyglada 😉
Moja ulubiona zupa dodana akurat w dzień moich urodzin. Przypadek? 🙂
Fajnie, fajnie :). Przede mną jesienne gotowanie krupniku, zupy piwnej, wodzionki i grochówki oraz ogórkowej :).
Właśnie zrobiłam zupę jest przepyszna :)tylko nie dałam imbiru bo nie lubię.
Wygląda pysznie 🙂 z chęcią bym taką zrobiła jednak moje dzieci nie lubią kalafioru 🙁
Faktycznie, już poprawiam. Dzięki za czujność :).
Dzięki za ekspresowe wypróbowanie przepisu :*.
Zupa jest w smaku przepyszna, nie miałąm kopru włoskiego, dlatego po ugotowaniu dodałam dwie spore łyżki pokrojonego koperku świeżego, mniam 🙂
Polecam 🙂
Dorotko, na stronie jest błąd, „…pod przykryciem, przez ok. 5 5 minut (kalafior nie musi…”
A moja zupa w toku 🙂 jeszcze tylko 10 minut 🙂 a jak pięknie pachnie.
Jak najbardziej, ok. 1/2 łyżeczki utartego.
Zamiast imbiru w proszku można dać świeżego imbiru? Jak dużo dodać wtedy? 🙂
Brzmi smakowicie 🙂 Jutro zatem będzie na obiadek 🙂
Renderuję w standardzie kodeka H264, w formacie .mov, do rozdzielczości Full HD 1920x1080p, korzystam z Final Cut Pro dla Mac.
kurcze masz może gdzieś instruktaż na jakich ustawieniach renderujesz swoje filmy? bo mi zawsze po renderowaniu ucieka jakość materiału a twoje są takie ładne 🙂 btw kalafior pycha!
Wyglada super! Musze sprobowac z koprem wloskm