fbpx
Czytasz właśnie
Zupa z kalafiora

Zupa z kalafiora

Zupa z kalafiora

Wiosną i latem wyjątkowo smaczna zupa z kalafiora pojawia się na moim stole. Można ugotować ją dosłownie z kilku warzyw i nie wymaga długotrwałych, żmudnych przygotowań. Cały garnek przygotowuję nad ranem, kiedy nie jest jeszcze gorąco, a potem odgrzewam niewielką porcję, zwłaszcza że w ciągu dnia, kiedy jest wyjątkowo ciepło, nie zawsze mam ochotę na duże ilości jedzenia. Bardzo lubię kalafior podany w takiej formie, zwłaszcza że zupa z kalafiora może być zaserwowana z dużymi kawałkami warzyw lub zmiksowana na krem.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze zupy

Moja zupa z kalafiora jest bogata w smaki i przyprawy – gotuję ją na przygotowanym w uproszczonej wersji wywarze warzywnym, dodaję sok z cytryny dla podkreślenia łagodnego smaku kalafiorowego, bawię się kolorami, dodając trochę zielonych, pomarańczowych i czerwonych warzyw, a całość doprawiam gałką muszkatołową i imbirem. Można je oczywiście pominąć i dorzucić jedynie pieprz i sól, ale to właśnie one nadają zupie kalafiorowej charakteru.

Zupa z kalafiora

Zupa z kalafiora

Zupa z kalafiora z dodatkiem papryki, soku z cytryny i śmietanki czyli prosty przepis. Zupa kalafiorowa, która może być przygotowana z kawałkami warzyw lub miksowana na krem z kalafiora.
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 30 minuty
Razem: 40 minuty
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: zupa z kalafiora
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 312kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Wywar

  • 1 cebula (duża; pokrojona drobno lub w półksiężyce)
  • 1 ząbek czosnku (drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę)
  • 1 por (pokrojony na plasterki)
  • 1 marchewka (pokrojona na plasterki)
  • ½ bulwy selera lub kopru włoskiego (pokrojony w kostkę o boku ok. 1 cm)
  • 4 łyżki masła lub oleju roślinnego
  • 1-2 łyżki soli
  • 1,5 l wrzątku

Dodatkowo

  • 1 główka kalafiora (podzielony na różyczki)
  • 1 czerwona papryka (pokrojona w grubą kostkę)
  • 6 łyżek soku z cytryny (około)
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka śmietanki kremówki lub mleka kokosowego z puszki
  • pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Warzywa przeznaczone na wywar duszę na patelni na maśle do miękkości, przez kilka minut, na średnim ogniu.
  • Zalewam warzywa wrzątkiem i gotuję, z dodatkiem soli, na większym ogniu, przez ok. 10 minut.
  • Dodaję kalafior i paprykę i gotuję całość, pod przykryciem, przez ok. 5 minut (kalafior nie musi być ugotowany do miękkości – smaczny będzie też taki al dente).
  • Doprawiam zupę sokiem z cytryny, przyprawami i dodaję śmietankę kremówkę lub mleko kokosowe. Gotuję całość jeszcze przez kilka minut.
  • Krok opcjonalny. Ugotowaną zupę można zmiksować blenderem na krem z kalafiora.

Wartości odżywcze

Serving: 500g | Kalorie: 312kcal (16%) | Carbohydrates: 23g (8%) | Białko: 6g (12%) | Fat: 23g (35%) | Tłuszcze nasycone: 14g (88%) | Cholesterol: 74mg (25%) | Sód: 1366mg (59%) | Potas: 1068mg (31%) | Fiber: 7g (29%) | Cukier: 8g (9%) | Witamina A: 4450IU (89%) | Witamina C: 156.1mg (189%) | Wapń: 125mg (13%) | Żelazo: 1.8mg (10%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Zupa z kalafiora
Zupa z kalafiora
16 komentarzy
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom