fbpx
Czytasz właśnie
Sernik migdałowy

Sernik migdałowy

Sernik migdałowy

Choć powstał wiosną, tuż po moim powrocie z Londynu i jeszcze przed wyjazdem do Paryża, sernik migdałowy to ciasto, które proponuję Wam teraz, późną jesienią lub na zimę, zwłaszcza z okazji Świąt.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze serniki

Wyobraźcie sobie jego zapach: cudowny aromat migdałów, które najpierw pachną w wyrastającym na dnie tortownicy biszkopcie, pokrojone w słupki, żeby potem, w tej delikatnej, gąbczastej konsystencji, niespodziewanie chrupnąć i eksplodować swoim charakterystycznym smakiem. Następnie jest masa: kremowa, z dodatkiem migdałów zmielonych bardzo drobno, które, w połączeniu z serem, nadają ciastu nie tylko smaku i zapachu, ale również tej delikatnej konsystencji. A na koniec – płatki migdałów uprażone na suchej patelni, którymi posypuje się wierzch.

Sernik migdałowy o cudownym aromacie

Sernik migdałowy pachnie jak Święta. Smakuje jak miłość: do pieczenia, gotowania i dzielenia się z najbliższymi radością z próbowania nowych smaków.

Zobacz też
Muffiny kawowe

Zimą, kiedy brakuje dostępu do naszych polskich, sezonowych owoców, sernik migdałowy można podać z dodatkiem lekko kwaskowatej konfitury, np. konfitury z malin lub konfitury z truskawek, ale niebiański smak tego ciasta poznacie dopiero po po spróbowaniu go w towarzystwie musu ze świeżych malin, zmiksowanych w blenderze, bez żadnych innych, zbędnych dodatków. I chociaż mój sernik może wydać się Wam skomplikowany, jego piękno tkwi w prostocie: to tylko kilka składników – podstawowy przepis na biszkopt, bazowa receptura na masę. Wszystko wzbogacone o dodatek migdałów. Ciekawa jestem czy przypadnie Wam do gustu. A może wolicie sernik kokosowy?

Sernik z migdałami

Sernik migdałowy

Sernik migdałowy, pięknie pachnący migdałami, na delikatnym, puszystym, biszkoptowym spodzie migdałowym. Bardzo smaczny i elegancki sernik z migdałami.
4.50 z 4 ocen
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 1 godzina 40 minuty
Chłodzenie: 3 godziny
Razem: 4 godziny 55 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: sernik migdałowy, sernik z migdałami
Liczba porcji: 16 tortownica 21-24 cm
Kalorie: 264kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Spód

  • 2 jajka (białka oddzielone od żółtek)
  • 4 łyżki cukru (polecam cukier brzozowy czyli ksylitol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii)
  • 4 łyżki mąki (pszenna typ 400-450 lub orkiszowa typ 630, albo uniwersalna mąka bezglutenowa; przesiana)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50 g migdałów w słupkach

Masa serowa

  • 1 kg twarogu (dwukrotnie zmielony; można wymieszać pół na pół twaróg i mascarpone)
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru (polecam cukier brzozowy czyli ksylitol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii)
  • 100 g migdałów (blanszowane, zmielone na proszek w blenderze)
  • 1-2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • ½ szklanki śmietanki kremówki (opcjonalnie)

Wierzch

  • 50 g migdałów (w płatkach lub słupkach; uprażone na suchej patelni)
  • polewa z białej czekolady (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić sernik idealny
  2. Piana z białek – jak ubić
  3. Polewa z białej czekolady - przepis
  4. Mąka bezglutenowa - przepis

Jak zrobić

Spód

  • Zaczynam od przygotowania spodu. Białka ubijam na sztywną pianę.
  • Dodaję do białek cukier i znów ubijam, aż do jego rozpuszczenia.
  • Do piany dodaję pozostałe składniki i delikatnie mieszam za pomocą łyżki.
  • Masę przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do lekko podgrzanego piekarnika. Piekę przez ok. 30-40 minut w temperaturze 160 ⁰C (góra+dół) lub 140 ⁰C (termoobieg) do tzw. suchego patyczka.
  • Po upieczeniu od razu wyjmuję z piekarnika, upuszczam z wysokości ok. 40 cm tortownicę na ziemię, żeby zablokować bąbelki powietrza w cieście i odstawiam do wystudzenia na kratce.

Masa serowa

  • Czas na przygotowanie masy serowej. Twaróg miksuję z cukrem.
  • Kiedy cukier się rozpuści, wbijam do masy po 1 jajku, za każdym razem rozmiksowując do połączenia wszystkich składników.
  • Dosypuję zmielone migdały, dodaję wanilię i, opcjonalnie, jeśli twaróg jest suchy i gęsty, dolewam śmietankę kremówkę. Miksuję do połączenia składników.

Wierzch

  • Sernik będzie się pięknie prezentować na talerzyku udekorowanym polewą z czekolady, miętą oraz świeżymi owocami lub konfiturą. Wierzch, po schłodzeniu, można posypać uprażonymi migdałami w płatkach lub słupkach, a wcześniej, opcjonalnie, polać polewą z białej czekolady.

Wartości odżywcze

Serving: 140g | Kalorie: 264kcal (13%) | Carbohydrates: 21g (7%) | Białko: 12g (24%) | Fat: 14g (22%) | Tłuszcze nasycone: 4g (25%) | Cholesterol: 83mg (28%) | Sód: 258mg (11%) | Potas: 194mg (6%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 17g (19%) | Witamina A: 285IU (6%) | Witamina C: 0.3mg | Wapń: 108mg (11%) | Żelazo: 0.9mg (5%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Sernik z migdałami
Sernik z migdałami
2 komentarze
4.50 from 4 votes (4 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom