Zupa o nazwie „Aegyptum”, którą znalazłam w mojej prastarej książce kucharskiej „Zupy Świata” autorstwa Danuty i Henryka Dębskich. Co ma wspólnego z Egiptem? Nie mam pojęcia :). Za to smak ma bardzo przyjemny i tylko niestety ten bób długo się obiera… Smaczna zupa z bobem i makaronem, polecam!
Zobacz też: Więcej pomysłów na najlepsze zupy
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1,5 l wywaru z kości i warzyw (można zastąpić wywarem warzywnym)
- 500 g młodego bobu
- 2-3 łyżki makaronu do zupy (nitki, kolanka, muszelki)
- 1 pomidor (sparzony, pokrojony w kostkę)
- 5 orzechów włoskich (sparzone, obrane ze skórki, posiekane)
- 1 cebula (drobno pokrojona)
- tłuszcz do smażenia (olej, smalec, masło klarowane lub oliwa)
- 1-2 łyżki mąki
- 2 łyżki keczupu
- 50 g żółtego sera (starty na tarce o grubych oczkach)
- sól, pieprz
- szafran, tymianek
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Bób płuczę i gotuję w lekko osolonej wodzie przez ok. 20 minut.
- Wyjmuję i obieram ze skórki (będzie wygodniej jeśli bób jest przed obraniem skropiony stopionym masłem i delikatnie przemieszany).
- W wywarze gotuję makaron „al dente”.
- Cebulę zasmażam na oliwie, dosypuję mąkę i lekko rumienię.
- Dokładam obrany bób i pomidora. Duszę kilka minut, a następnie łączę z wywarem i makaronem.
- Dodaję orzechy i starty ser oraz przyprawy.
- Podaję posypaną niewielką ilością koperku i tartego żółtego sera.
Własnie gotuję zupe z bobu mrożonego .Pierwszy raz jadłam u rodziny w Sibenik.Robię tak samo jak Ty, tylko bez orzechow.Zobaczymy jak smakuje,
Zrobiłam zupę ale bez orzechów (bo ich nie miałam) i muszę przyznać, że smak jest ciekawy i bardzo smaczny. Jestem ciekawa co mąż powie 🙂 a on lubi „wynalazki”.
I bobrze!
Niezwykle niezwykly przepis i do tego jeszcze z serem. Wow!
kasiaaaa24: teraz już wiem skąd ludziom biorą się te egipskie biegunki ;P
viridianka: też go znałam, ale dopiero teraz sobie przypomniałam 🙂
a ja znam taki wierszyk: dobra zupa z bobra, a jeszcze lepsza z wieprza:P
Bo bobu w Egipcie pod dostatkiem 🙂 Ale szkoda, ze takiej wspanialej zupy nie ma 🙂