Na początku miała być soczewica, ugotowana i wymieszana z zeszkloną z czosnkiem cebulą, doprawiona czymś aromatycznym i pachnącym. Dodałabym do niej żółty ser i zjadła pożywną kolację. Kiedy dopiero w trakcie gotowania okazuje się, że w kuchni niektórych składników jednak brak, powstają szalone i nietypowe pomysły, a czasem w łatwy sposób czaruję coś zwykłego, za to bardzo smacznego. Tak powstała moja zupa z soczewicy, gęsta i smaczna, w dodatku przepięknie pachnąca, bezglutenowa i wegetariańska, a nawet, jeśli zastąpić masło oliwą – wegańska, a do kompletu – trochę ostra.
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze obiady
Można przygotować ją ze świeżych pomidorów malinowych, bez pestek, a poza sezonem wykorzystać te z puszki. Bez zmiksowania uzyskacie coś na kształt gulaszu, a po zmiksowaniu zupa z soczewicy nabierze gęstej konsystencji i można ja będzie pięknie rozprowadzić na talerzu i łatwo udekorować, choćby kapką oliwy, odrobiną czegoś zielonego, może kawałkiem sera lub kleksem śmietany, w zależności od tego co lubicie, jadacie i na co pozwala dieta.
Nie żałujcie kminku, to doskonały sposób na zapobieganie rosnącemu po soczewicy brzuchowi, chociaż ja, na szczęście, jestem już chyba uodporniona na bób, fasolę i inne strączki. Jeśli nie chcecie dodawać go zbyt wiele do zupy, można zaraz po soczewicowej uczcie zjeść jedną łyżeczkę zmielonego, rozprowadzoną w kilku łyżkach wody. A może macie na to jakiś inny „patent”?
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 szklanki soczewicy
- 400 g pomidorów z puszki (można też wykorzystać świeże pomidory malinowe, bardzo mocno dojrzałe i lekko słodkie, z pousuwanymi pestkami, zmiksowane w blenderze)
- 1 cebula (drobno pokrojona)
- 1-2 ząbki czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
- 2 łyżki masła (w wersji wegańskiej zastępujemy oliwą)
- ½ cytryny (tylko wyciśnięty sok)
- 1 łyżka imbiru (świeży, obrany, starty na tarce o drobnych oczkach)
- 1 łyżeczka kminku lub cuminu (kminku rzymskiego (cały lub mielony))
- ½-1 łyżeczka chili
- ½ łyżeczki curry
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Soczewicę zalewamy 4 szklankami wody, dodajemy 1 łyżkę soli i gotujemy na średnim ogniu przez około 30 minut.
- Cebulę szklimy na maśle, następnie dodajemy czosnek i podduszamy przez kilka minut, pod przykryciem, na niewielkim ogniu, do miękkości.
- Ugotowaną i odcedzoną soczewicę dodajemy do zeszklonej cebuli z czosnkiem.
- Doprawiamy imbirem, chili i pieprzem, dodajemy pomidory. Gotujemy całość do miękkości, mieszając tak, żeby rozdrobnić pomidory.
- Doprawiamy całość curry i kminkiem i dodajemy sok z cytryny. Gotujemy na niewielkim ogniu jeszcze przez ok. 10 minut.
- Miksujemy zupę w blenderze na gładki krem i serwujemy udekorowaną serem lub śmietanką i/lub świeżymi/suszonymi ziołami oraz całym kminkiem.
Uwielbiam czerwoną i zieloną soczewicę 😉 Rozgrzewałam się takimi zupkami w
zimowym okresie. Ostatnio też pierwszy raz gotowałam zupę z cieciorki z
chilli, kuminem,pomidorami i mleczkiem kokosowym. Pycha 🙂
jesteś bardzo ładną dziewczyną
🙂
Dziś zrobiłam, muszę przyznać, że jest bardzo dobra, aromatyczna. Jogurt w
postaci kleksa znakomicie podkreśla jej smak.
pysznie i zdrowo:)
bardzo lubię zupę z soczewicy, robię bardzo podobnie, też dodaję curry i
nazywam ją „orientalną grochówką” 😉
soczewica z grochem jako nadzienie do pierogów! pyyyycha
Super 🙂 Na YT jest bardzo malo takich przepisow, a soczewica zwlaszcza
czerwona ma w sobie prawie 30g bialka na 100g. Dziekuje za przepis 🙂
#przepis na zupę z soczewicy, gęstą i pożywną, prostą do ugotowania, bez
wywaru :). #kuchnia