fbpx
Czytasz właśnie
Sernik z jabłkami

Sernik z jabłkami

  • na słodkim spodzie karmelowo-orzechowym
  • cudownie kremowa i delikatna masa
  • z karmelizowanymi jabłkami na wierzchu
Sernik z jabłkami

Sernik z jabłkami miał karmelowy spód. Przepis na sernik z jabłkami cudowny! Chrupały w nim orzechy włoskie i herbatniki, a całość delikatnie ciągnęła się tak jak najlepsza na świecie krówka. Kremowa masa serowa, bez grudek, o gładkiej konsystencji, nie za mocno słodka. Całość z kolei zwieńczona kilkucentymetrową warstwą jabłek, upieczonych tak jak te w szarlotce, delikatnie pachnących cynamonem. Pamiętam, że przebiłam się przez wszystkie warstwy ciasta widelczykiem, spróbowałam jak smakuje pierwszy kęs i… obudziłam się! Jak to, najlepszy sernik jaki jadłam, po prostu mi się przyśnił? Jednak pokażę Wam jak zrobić go, bo na szczęście sen zmieniłam w jawę :).

Zobacz teżWięcej przepisów na najlepsze ciasta

Wstałam z łóżka i szybko zanotowałam pomysł na mój idealny sernik z dodatkiem jabłek.

Przepis na sernik z jabłkami

Pomyślałam, że spód mógłby mieć taki jak wierzch orzechowca. Do dziś, razem z moją kuzynką, zeskubujemy te orzechy ukradkiem z ciasta na wszelkich imprezach, jakie odbywają się w domu u naszej babci. Masa serowa to klasyczne proporcje, natomiast zmiksować można ją w blenderze. Dzięki temu nabierze idealnej gładkości po upieczeniu. Z kolei wierzch jak w szarlotce.

Sernik z jabłkami

Sernik z jabłkami

Bajecznie pyszny sernik z jabłkami na spodzie z orzechów z karmelem, w środku z cudownie kremową masą serową i wierzchnią warstwą pachnących cynamonem jabłek.
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 3 godziny 30 minuty
Gotowanie: 1 godzina
Chłodzenie: 3 godziny
Razem: 4 godziny 30 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: sernik z jabłkami, sernik z jabłkiem, sernik z masą jabłkową
Liczba porcji: 1 tortownica o średnicy 21-24 cm
Kalorie: 631kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Spód

  • 200 g orzechów włoskich (grubo posiekane)
  • 3 łyżki miodu
  • 100 g masła (½ kostki)
  • ¾ szklanki cukru
  • 50 g herbatników (pokruszone)

Masa serowa

  • 1 kg sera (klasyczny twaróg dwukrotnie zmielony lub mascarpone, albo inny ser kremowy; można twaróg i mascarpone wymieszać „pół na pół”)
  • ½ szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii

Warstwa jabłkowa

  • 3 jabłka (winne)
  • ¼ szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki cynamonu

Do dekoracji (opcjonalnie)

  • świeże owoce
  • świeża mięta

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Lody rabarbarowe

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić sernik idealny
  2. Twaróg domowy – jak zrobić

Jak zrobić

Spód

  • Orzechy, miód, cukier i masło wykładam na patelni i podgrzewam na średnim ogniu do roztopienia masła z cukrem i miodem.
    Sernik z jabłkami - krok
  • Mieszam całość z pokruszonymi herbatnikami i przekładam na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową, wyrównując powierzchnię masy za pomocą łyżki.
    Sernik z jabłkami - krok 2

Masa serowa

  • Twaróg ucieram z cukrem za pomocą miksera lub w blenderze.
    Sernik z jabłkami - krok 3
  • Dodaję po jednym jajku, za każdym razem rozmiksowując dokładnie całość. Do ostatniego miksowania dodaję ekstrakt waniliowy.
    Sernik z jabłkami - krok 4
  • Masę przelewam na lekko zastygnięty spód i całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra+dół) lub 160 °C (termoobieg). Piekę przez 30 minut.
    Sernik z jabłkami - krok 5

Warstwa jabłkowa

  • Jabłka, cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną mieszam w misce, w trakcie gdy w piekarniku piecze się ciasto.
    Sernik z jabłkami - krok 6
  • Na podpieczony wierzch sernika (musi być ścięty) nakładam bardzo delikatnie jabłka. Wyrównuję powierzchnię, pieczemy przez kolejne 30 minut.
    Sernik z jabłkami - krok 7

Ostatnie czynności

  • Po upieczeniu tortownicę przykrywamy pokrywką i studzimy, a potem, nadal pod przykryciem, schładzamy sernik z jabłkami w lodówce przez ok. 2-3 godziny.
  • Po pokrojeniu sernik z jabłkami można udekorować świeżą miętą i innymi owocami, np. truskawkami, kiwi, jagodami, malinami.
    Sernik z jabłkami - krok 9

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Kalorie: 631kcal (32%) | Carbohydrates: 43g (14%) | Białko: 10.25g (21%) | Fat: 48.33g (74%) | Tłuszcze nasycone: 22g (138%) | Cholesterol: 177.75mg (59%) | Sód: 374.75mg (16%) | Potas: 259.5mg (7%) | Fiber: 1.917g (8%) | Cukier: 36.5g (41%) | Witamina A: 1440IU (29%) | Witamina C: 1.4mg (2%) | Wapń: 114.8mg (11%) | Żelazo: 1.3mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Dokładnie tak, jak to sobie wyobrażałam, wyszło mi to ciasto. Przepięknie prezentowało się po pokrojeniu. Doskonale smakowało. Podobnie jak w moim śnie!

Sernik z jabłkami przepis

Podsumowując: jest sukces! Ciekawa jestem, czy Wam również czasem śni się jedzenie i po przebudzeniu od razu jesteście głodni. O jakich daniach zdarzyło Wam się śnić?

Sernik z jabłkami
Sernik z jabłkami

Dajcie mi koniecznie znać, jak wyszedł Wam sernik z jabłkiem i jakie wrażenia po zaserwowaniu, ponieważ bardzo jestem ciekawa!

9 komentarzy
  • Sernik wygląda mega apetycznie. Mam tylko pytanie jakiej dużej tortownicy użyć żeby nie była za duża ani za mała? Pozdrawiam 🙂 Daga

  • hej 🙂 robiłam dzisiaj ten placek, podobno bardzo dobry, ale mi wizualnie jakoś tak średnio wyszedł, bo ten sok z jabłek wsiąkł w papier…na pewno go wlewać razem z jabłkami do sernika ?? Pozdrawiam 🙂

  • Ile ma być tych jajek, ponieważ w przepisie nie jest napisane? Robiłam ten sernik i dałam 6 jajek, wyszedł troszkę grudkowaty, a spód na początku się rozpływał a później nie dał się ukroić, z powodu swojej twardości.. tak źle i tak niedobrze 😀 ale za to w smaku pyszny 🙂

    • Faktycznie, już dopisuję. Jak na blogu znów zaczną wyświetlać się filmy (teraz jest w trakcie modernizacji i jeszcze nie wszystko działa tak jak bym sobie tego życzyła :D), zawsze będzie można zajrzeć i zobaczyć jak to wygląda w wersji wideo :). 5 jajek.

5 from 2 votes (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom