Papaja, znana też jako pawpaw, a w języku hiszpańskim na Kubie określana jako fruta bomba – bombowy owoc. Charakterystyczny, duży i podłużny kształt oraz zielona, nierówna skórka, która kryje intensywnie pomarańczowy miąższ o bogatym, słodkim smaku, okalający całą masę czarnych nasionek. Pyszny owoc tropikalny, którego warto spróbować, zwłaszcza że jest też łatwo dostępny w polskich dyskontach i marketach.
Zobacz też: Jak wyglądają i smakują inne owoce egzotyczne
Papaja – jak smakuje i czemu warto ją jeść – film wideo
Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Natywnie owoce papai rosły w Meksyku, a z czasem drzewo melonowca właściwego, na którym rośnie, rozprzestrzeniło się w uprawie i obecnie można spotkać je we wszystkich regionach klimatu tropikalnego i subtropikalnego.
Jeśli wiecie jak smakują mango i melon, być może Wam też owoc papai będzie kojarzył się z połączeniem ich smaków. Charakterystyczny miąższ, który, podobnie jak w przypadku melona, można wykorzystać do wycinania kulek za pomocą małej, specjalnej łyżeczki w kształcie półkuli, ma bogaty smak i aromat. Warto spróbować owocu papai, kiedy jest idealnie dojrzała, chociaż ta zielona, wykorzystywana w Azji do sałatek lub gotowania, zaskoczy podniebienie niejednego smakosza, podobnie jak zielone mango, którego miąższ jest intensywnie pachnący i twardy.
Papaja – jak wybrać
Kiedy zielona skórka papai zaczyna żółknąć, następuje zbiór owoców, które następnie dojrzewają już w transporcie, żeby nabrać pełni smaku.
Wybierając papaję, nie należy kierować się wielkością owocu, bo pawpaw występuje w różnych odmianach. Warto natomiast zwrócić uwagę na skórkę: żółto-zielona, czasem pomarańczowawa, niezbyt twarda, ale też nie za miękka, bo jeśli łatwo ulega uszkodzeniu, owoc może być już w fazie maksymalnej dojrzałości i trzeba będzie zjeść go zaraz po zakupie. Najlepiej kupić papaję o skórce bez plamek czy uszkodzeń, a jeśli trafi nam się niedojrzały okaz, zostawić ją na kilka dni w temperaturze pokojowej. Z kolei przechowywanie w lodówce spowolni proces jej dojrzewania.
Papaja – przechowywanie, przygotowanie i zastosowanie w kuchni
Papaja przechowywana w temperaturze pokojowej będzie cały czas dojrzewać, więc jeśli mamy owoc o delikatnej skórce, na której powierzchni przeważa żółty kolor, warto zjeść ją od razu lub przechowywać w lodówce, gdzie może poleżeć jeszcze przez kilka dni.
Skórka papai jest kwaśna i nie nadaje się do jedzenia, dlatego owoc trzeba obrać, a ze środka usunąć liczne nasiona. Można pokroić ją na kawałki lub wykorzystać do tzw. fruit carving czyli rzeźbienia w owocach i przygotowywania owocowych dekoracji – świetnie się do tego nada dzięki właściwej konsystencji miąższu i jego intensywnie pomarańczowej barwie.
Oprócz dekoracji czy jedzenia na surowo, owoc pawpaw świetnie sprawdzi się jako składnik koktajli czy sałatki owocowej, dodatek do lodów, ciast i deserów. Można przygotować dżem lub marmoladę z papai, a jeśli jest niedojrzała, potraktować jak warzywo, pokroić w julienne i wykorzystać jako składnik sałatki lub pociąć w grubą kostkę i dodać do curry czy wytrawnego sosu. Również słodka, dojrzała papaja pasuje do tropikalnych potraw, jako dodatek do drobiu, ryb i owoców morza.
Papaja – skład i dobroczynne działanie
Papaja jest owocem o bardzo dużej zawartości witaminy C, odpowiedzialnej za odporność organizmu, walkę z wolnymi rodnikami i piękną, zdrową skórę. 100 g miąższu owocu zawiera aż 61,8 mg witaminy C, czyli więcej niż w pomarańczach. Taka dawka w pełni pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu, dlatego warto już z samego rana dorzucić sobie papaję do owsianki lub zmiksować koktajl.
Witamina A to kolejna, wysoka dawka, która występuje w miąższu papai. Odpowiedzialna za piękną skórę i dobry wzrok, razem z beta-karotenem i innymi flawonoidami, pomaga organizmowi w walce z wolnymi rodnikami.
Papaja zawiera także spore dawki witamin z grupy B, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu i zachodzących w nim procesów.
Jest też bogatym źródłem potasu, który umożliwia prawidłową pracę serca, utrzymanie odpowiedniego poziomu ciśnienia krwi i rozwój komórek w organizmie.
Okazuje się, że również nasiona papai mają swoje zastosowanie w niesieniu pomocy ludzkiemu zdrowiu. Stosuje się je w przypadku walki z pasożytami oraz w leczeniu żołądka, chociaż osobiście wszystkie wyrzucam i nie do końca wiem, w jaki sposób należałoby je przygotować, bo w smaku są okropnie gorzkie.
UWAGA: niedojrzała, zielona papaja nie może być jedzona w zbyt dużych ilościach, ponieważ zawiera toksyczne składniki niekorzystne dla zdrowia. Nawet w małych ilościach, nie jest polecana kobietom w ciąży.
Papaja – dieta
Tak mało kalorii w tak słodkim miąższu. 100 g papai to jedynie 39 kcal, ale uważajcie, bo łatwo zjeść cały, duży owoc, a wtedy to już spora dawka owocowego cukru i kilkaset kalorii do przodu. Papaja jest owocem o średnim indeksie glikemicznym IG=59, więc warto łączyć ją z innymi, niskoindeksowymi owocami.
Ostatnio kupiłam papaję która była potwornie gorzka. Skórka była niemal w całości żółta z odrobiną zielonego…czy tak smakuje niedojrzały owoc czy ten był porostu zepsuty?
Cześć Angeliko. Niedojrzała papaja jest gorzka. A skórka była twarda czy dało się delikatnie robić wgłębienia palcem?
Ja nasiona wykorzystuję jako dodatek do kanapek. Posypuję nimi np.chleb z wędliną i inną zieleniną i jest pysznie. Problem w tym, że do tej pory nasiona,które jadlem miały po prostu ostry,pieprzowy posmak. Tymczasem ostatnia papaja,którą kupiłem faktycznie ma nieznośnie gorzkie nasiona. Czy ktoś wie o co chodzi? Skąd taka różnica?Za bardzo dojrzała?
Cześć Maćku! Im większa i dojrzalsza papaja, tym bardziej gorzkie nasiona. Trzeba ratować się dodatkiem miodu :).
Dla mnie papaja w kolorze zielono żółtym, może dlatego że jest słabo dojrzała jeszcze smakuje jak smierdzace skarpety.