Przechodząc koło dowolnej paryskiej piekarni trudno oprzeć się pokusie wejścia do środka. Z wystaw do przechodniów uśmiechają się kolorowe, apetyczne ciasta z owocami, których dekoracje można uznać za prawdziwe dzieła sztuki. Przechodząc koło dowolnej paryskiej piekarni nie sposób odmówić sobie przyjemności wejścia do środka i zamówienia fantastycznych słodyczy, a rano, na śniadanie, kupienia najlepszego wypieku, jakim jest miękka bagietka z chrupiącą skórką.
Zobacz też: Więcej przepisów na domowe pieczywo
Swój podłużny kształt bagietka zawdzięcza piekarzom Napoleona, których zadaniem było przygotowanie wypieku łatwo mieszczącego się w kieszeni żołnierskich spodni. Powstały pachnące, chrupiące, długie bułki: bagietki, inaczej zwane bułkami paryskimi lub bułkami francuskimi, a ich sława z czasem rozprzestrzeniła się po całym świecie. Francuzi zajadają się nimi na śniadanie lub serwują jako dodatek do obiadu czy kolacji. Polacy pokochali bagietki śniadaniowe, zastępując nimi od czasu do czasu zwykły, klasyczny chleb.
Domowa bagietka może być łatwa do upieczenia we własnej kuchni, z wykorzystaniem z kilku prostych składników: mąki chlebowej, drożdży świeżych lub suszonych, odrobiny soli i wody. Dysponując odrobiną czasu lub sprzętem ułatwiającym kuchenne prace, wyczarujemy bagietki iście francuskie, miękkie w środku, z chrupiącą skórką – takie, które po ściśnięciu dłonią z powrotem wracają do pierwotnego kształtu.
Dzisiejszy przepis jest wstępem do mojej współpracy z marką Electrolux i testów nowego, wielofunkcyjnego, parowego piekarnika Electrolux CombiSteam DeLuxe EEB8585POX. To urządzenie, które zostało zaprojektowane z myślą o przeniesieniu profesjonalnych technik kulinarnych do domowych kuchni. Wkrótce pokażę Wam jego recenzję, a dziś upiekę w nim bagietki, korzystając z kilku przydatnych podczas wyrobu domowego pieczywa funkcji. To właśnie dzięki pieczeniu z udziałem pary wodnej bagietki uzyskują fantastyczną, chrupiącą skórkę.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- ½ kg mąki pszennej chlebowej/bułkowej (typ 650)
- 30 g świeżych drożdży lub 15 g drożdży suszonych instant
- 2 łyżeczki soli
- 1¼ szklanki wody
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Przechowywanie bagietek: aby zabezpieczyć je przed wysuszeniem, przechowuję w chlebaku, owinięte w foliowy woreczek lub papierową torebkę.
- Jak zrobić rozczyn drożdżowy
Jak zrobić
- Mąkę z solą przesiewam do dużej miski.
- Drożdże świeże kruszę do miseczki, zalewam ciepłą (ok. 60 °C) wodą i dokładnie mieszamy. Drożdże instant przygotowuję wg przepisu na opakowaniu.
- Do drożdży dodaję część przesianej wcześniej mąki w ilości, która pozwoli uzyskać rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Dokładnie mieszam.
- Przykrywam miseczkę z rozczynem i odstawiam w ciepłe miejsce bez przeciągów na kilkanaście minut (rozczyn powinien mocno zabąbelkować i podwoić swoją objętość).
- Wyrośnięty rozczyn wlewam do miski z mąką i solą i przez ok. 10 minut intensywnie wyrabiam ciasto, wtłaczając do niego jak najwięcej powietrza. Dopiero pod koniec wyrabiania, jeśli ciasto nadal lepi się do ręki, można, w razie potrzeby, dosypać dodatkową mąkę. Ciasto powinno odrywać się od ręki i mieć miękką, elastyczną konsystencję.
- Ciasto można też wyrabiać za pomocą miksera (końcówki świderki) lub w robocie planetarnym.
- Odstawiam ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów, przykryte ściereczką (na ok. 30-45 minut). Może też wyrosnąć w w piekarniku Electrolux CombiSteam DeLuxe EEB8585POX, przy włączonej funkcji "Wyrastanie ciasta", przez 30 minut, z wykorzystaniem pary wodnej, która zapobiegnie obeschnięciu wierzchu ciasta.
- Wyrośnięte ciasto przekładam na blat lub stolnicę i dokładnie przyciskam, żeby pozbyć się bąbelków powietrza. Formuję dłońmi kulę z ciasta i dzielę na 3 równe części.
- Każdą część ciasta zawijam luźno w folię spożywczą i odstawiam na 30 minut.
- Każdą kulę ciasta wylepiam płasko na stolnicy lub blacie za pomocą dłoni (na kształt małej pizzy), następnie zawijam brzeg, tworząc rulon i dokładnie dociskając. Rulon znów wylepiam na stolnicy (na kształt małej pizzy) i powtarzam czynność zawijania.
- Z każdej części ciasta formuję rulon o grubości ok. 3,5-5 cm i długości ok. 50 cm (tak, żeby zmieścił się w piekarniku) i układam na foremce do pieczenia bagietek.
- Przykrywam foremkę ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na ok. 30 minut (bagietki powinny podwoić swoją grubość). Można znów wykorzystać możliwość przeprowadzenia wyrastania ciasta w piekarniku (funkcja "Wyrastanie ciasta").
- Na każdej z wyrośniętych bagietek robię po 5 nacięć nożem (na głębokość ok. 1-2 cm) i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 °C. W piekarniku Electrolux CombiSteam DeLuxe EEB8585POX można upiec je, wykorzystując jedną z dwóch funkcji: Pieczenie z parą 25/75 (ok. 30 minut) lub funkcja wypieku chleba („Chleb” - ok. 30 minut), dzięki którym nie trzeba przed lub w trakcie pieczenia smarować bagietek wodą.
- Bagietki powinny jeszcze dodatkowo wyrosnąć szybko w trakcie pieczenia, a z piekarnika można wyjąć je po uzyskaniu jasnobrązowego koloru skórki. Można też, za pomocą czujnika, sprawdzić temperaturę w środku bagietki (gotowe mają środek o temperaturze ok. 80-85 st. C).
- Jeśli piekarnik nie ma funkcji nawilżania pieczywa za pomocą pary, można na czas pieczenia wstawić na dolną półkę żaroodporną kokilkę wypełnioną wodą, zwilżyć wierzch bagietek przed pieczeniem albo spryskać je wodą zaraz po zbrązowieniu skórki.
- Po upieczeniu od razu wyjmuję bagietki z piekarnika i odstawiam na ok. 10-15 minut. Po tym czasie są gotowe do zaserwowania, ciepłe i chrupiące.
A jak Wam udaje się pieczywo w domowych piekarniach? Moja bagietka orkiszowa trochę niższa niż taka upieczona na mące ze zwykłej pszenicy, za to o niższym indeksie glikemicznym!
teraz trzeba przelać do mąki z miską xD
Robiłem już bagietki na zaczynie poolish, ale po obejrzeniu Twojego
filmiku, zrobię je też według niego – na pewno dam znać, jak wyszło. 🙂
P.S. fajny patent z tymi foliami alu zamiast specjalnej blachy do
wyrastania i pieczenia.
Electrolux CombiSteam 3w1, numer modelu: eeb8585pox. Parowy. Jest u mnie jego recenzja na blogu :).
jaki to model kuchenki?
trzeba będzie zrobić:)
Wygląda całkiem apetycznie, zresztą takie pieczywo nie może być nie dobre 😀
Fajna dziewczyna z Ciebie, widać, że zdystansowana:)
Ba ;).
hehe:P
Pichcenie bez stanika wygodne co ^^
Ba:)
a mogą być te bagietki z mąki pełnoziarnistej?
Oczywiście. Moje są z pszennej pełnoziarnistej właśnie. Mówię o tym we wstępie do filmu :).
Można, tylko trzeba będzie tej mąki tortowej sypnąć więcej – na oko. Moim zdaniem lepiej kupić taką chlebową/bułkową, bo z 1 kg możesz 2 razy upiec po 3 bagietki i już całe opakowanie zużyte :).
w przepisie jest podane typ mąki 630 – co najmniej, a tortowa jest mąką niskiego typu, więc raczej nie
z pewnoscią wypróbuję;)
A co jeśli bym zrobila z maki tortowej? Wyjda? Czy nie nadaja sie?
Nie chcialabym kupowac znowu maki 🙂
Super! Muszę zrobić!
Na pewno wypróbuję przepis 😉 pozdrawiam
Domowe bagietki – spróbujecie upiec czy wolicie kupować w piekarni?
#przepis #food
Zapisane do wypróbowania!
Zatrzymałam się tu wędrując po sieci na… wiele ciekawych minut! Piszesz tak pysznie, że z całą pewnością będę tu zaglądała! No i koniecznie sprawdzę te bagietki w najbliższy weekend 🙂 Pozdrawiam!
Wyglądają przepysznie 🙂 Uwielbiam bagietki, chyba spróbuję upiec sama 🙂
Uwielbiam bagietki i myślę, że wspaniale móc upiec je samemu 🙂 Twoje wyglądają przepysznie 🙂
Piekłam już bułki i drożdżówki, teraz chyba czas na bagietki więc na pewno skorzystam z tego przepisu bo wyglądają smakowicie 😉
Pięknie wyglądają i z opisu czuć że będą smakować wyjątkowo. Będę tu zaglądać częściej.
Witam. Czy można zastosować suche drożdże jak tak tak to ile ?
Pozdrawiam
Można, najlepiej wg proporcji podanych na opakowaniu suchych drożdży (powinno być napisane na ile kg mąki wystarcza całe opakowanie).
Wspaniale wyglądają te bagiety!
Mniam, jakie pyszne bagietki 🙂 Takiego przepisu szukalam, na pewno wyprobuje 🙂
Pozdrawiam cieplutko 🙂
Margareta