Zrobiłam racuchy z serem, nareszcie! Od dłuższego czasu chodziły mi po głowie i ciągle brakowało albo sera, albo jajek, albo innych rzeczy do zjedzenia. Potem przyszła Wielkanoc, a wraz z nią cała masa niewykorzystanych jajek i kupionego w zbyt dużej ilości białego sera.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na śniadania
Racuchy z serem to jedne z klasycznych, przygotowywanych w polskich domach placuszków. Smaży się je na śniadanie lub podwieczorek, są bardzo pożywne i pyszne. Można podać je z ulubionym dżemem lub konfiturą, ale w najzdrowszej wersji warto pokusić się o dodatek świeżych owoców. Idealnie skomponują się z sezonowymi truskawkami, malinami czy jagodami. Świetnie będą smakować z podduszonymi na patelni jabłkami, a kiedy dosypiemy odrobinę cynamonu, dodamy trochę orzechów i rodzynek… Wyobraźcie sobie ten smak!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g tłustego twarogu
- 5 łyżek mąki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 2 łyżki cukru (czubate)
- ½ szklanki mleka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- sól
- olej do smażenia
- plasterki jabłka (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić cukier waniliowy
- Piana z białek – jak ubić
- Bita śmietana - jak ubić
- Jak wybrać tłuszcz do smażenia
Jak zrobić
Piana z białek
- Białka oddzielamy od żółtek (wkładamy do idealnie suchego i czystego naczynia), dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dosypujemy cukier, cukier waniliowy i znów ubijamy.
Jajka utarte z mąką
- Żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną ucieramy mikserem.
Masa serowa do racuchów
- Stopniowo dodajemy ser, następnie mleko i cały czas ucieramy mikserem aż do uzyskania gęstej, serowej masy.
Ciasto na racuchy
- Masę serową delikatnie mieszamy z pianą z białek za pomocą łyżki i mamy gotowe ciasto na racuchy.
Racuchy na patelni do naleśników
- Na rozgrzaną patelnię patelnię nakładamy ciasto, tworząc niewielkie racuszki. Do środka każdego racucha (zanim ciasto się zetnie) możemy włożyć plasterek jabłka. Smażymy z obu stron na złocisto-brązowy kolor (obracamy za pomocą np. drewnianej łopatki). Do pierwszego smażenia możemy użyć odrobiny oleju (np. w sprayu) – potem w zasadzie już nie trzeba.
- Podajemy z dżemem jabłkowym (lub innym, owocowym), możemy dodać polewę czekoladową i bitą śmietanę.
Wartości odżywcze
Ciekawa jestem, jakie wybierzecie do nich dodatki. Może wykorzystacie bitą śmietanę lub polewę z czekolady? Dajcie znać w komentarzach!
Już teraz za późno, ale może jutro? zrobię na pewno 🙂 wyglądają pysznie!
jakie apetyczne zdjęcie, zjadłabym bez zastanowienia
niestety nie widzę składników 🙁
Magda: składniki dorzucę wieczorem, jak dotrę do domu i otworzę zeszyt z przepisami 🙂
Wyglądają przepysznie! Chce mi się takich!