fbpx
Czytasz właśnie
Zupa czosnkowa

Zupa czosnkowa

Zupa czosnkowa na grzankach

Bardzo prosta zupa czosnkowa, której przygotowanie wymaga dosłownie kilku składników, z czosnkiem w roli głównej. W smaku dobra i oczywiście o mocnym aromacie czosnku, gęstej konsystencji i intensywnie ziołowym aromacie.

Zobacz też: Więcej przepisów na zupy

Taka zupa czosnkowa jest prosta do zrobienia, podobnie jak zupa cebulowa, a do tego tania. Może nie należy do szczególnie bogatych w składniki odżywcze ze względu na skromny smak, ale czosnek… czosnek jest zdrowy i robi swoje :). Ciekawa jestem, czy przypadnie Wam do gustu. Jak to jest, możecie mnóstwo czosnku pod każdą postacią, czy unikacie?

Zobacz też
Smażony banan z miodem i mlekiem kokosowym

Zupa czosnkowa na grzankach

Zupa czosnkowa

Bardzo prosta zupa czosnkowa o nieskomplikowanym składzie. Zupa z czosnku, chleba tostowego oraz ziół i parmezanu.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 20 minuty
Razem: 25 minuty
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Polska
Przepis na: zupa czosnkowa
Liczba porcji: 6 osób
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 12 ząbków czosnku (przeciśnięty przez praskę 250 g chleba tostowego (pokrojony w drobną kostkę) 2 liście laurowe 5 listków świeżej szałwii 2 łyżki świeżego tymianku 5 łyżek oliwy z oliwek 2 żółtka 1 łyżka startego, żółtego sera (najlepiej parmezanu) sól i pieprz)
  • 250 g chleba tostowego (pokrojony w drobną kostkę)
  • 2 liście laurowe
  • 5 listków świeżej szałwii
  • 2 łyżki świeżego tymianku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka startego, żółtego sera (najlepszy będzie parmezan)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Zamiast mieszanki oliwy i 6 szklanek wody można wykorzystać 6 szklanek wywaru warzywnego lub 5 szklanek wywaru i 1 szklankę białego wina.
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić chleb tostowy

Jak zrobić

  • Z połowy pieczywa tostowego przygotowuję grzanki (można zrumienić je na patelni posmarowanej niewielką ilością oliwy lub podpiec na blasze w piekarniku).
  • Oliwę zagotowuję w garnku z 6 szklankami wody.
  • Liście laurowe, szałwię i tymianek związuję nitką w pęczek (albo wkładam do zamykanego sitka do parzenia herbaty) i wrzucam do garnka z wodą i oliwą.
  • Dodaję czosnek, sól i pieprz. Gotuję na niewielkim ogniu przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy związane zioła i dodaję połowę chleba tostowego (tę, z której nie zostały przygotowane grzanki).
  • Doprowadzam do wrzenia, mieszam, zdejmuję z ognia.
  • Tuż przed podaniem „zaciągam” zupę rozkłóconymi żółtkami. Po wierzchu sypię żółtym serem i grzankami oraz przyozdabiam, np. czerwoną papryczką chili i rozmarynem.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

 

Zobacz komentarze (1)
  • Zupy czosnkowe należą do naszych ulubionym i fajnie się ogląda różne ich wersje przygotowane przez osoby blogujące.
    Dziękuję za udział w zabawie.
    Pozdrawiam;-)

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom