Bardzo prosta zupa czosnkowa, której przygotowanie wymaga dosłownie kilku składników, z czosnkiem w roli głównej. W smaku dobra i oczywiście o mocnym aromacie czosnku, gęstej konsystencji i intensywnie ziołowym aromacie.
Zobacz też: Więcej przepisów na zupy
Taka zupa czosnkowa jest prosta do zrobienia, podobnie jak zupa cebulowa, a do tego tania. Może nie należy do szczególnie bogatych w składniki odżywcze ze względu na skromny smak, ale czosnek… czosnek jest zdrowy i robi swoje :). Ciekawa jestem, czy przypadnie Wam do gustu. Jak to jest, możecie mnóstwo czosnku pod każdą postacią, czy unikacie?
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 12 ząbków czosnku (przeciśnięty przez praskę 250 g chleba tostowego (pokrojony w drobną kostkę) 2 liście laurowe 5 listków świeżej szałwii 2 łyżki świeżego tymianku 5 łyżek oliwy z oliwek 2 żółtka 1 łyżka startego, żółtego sera (najlepiej parmezanu) sól i pieprz)
- 250 g chleba tostowego (pokrojony w drobną kostkę)
- 2 liście laurowe
- 5 listków świeżej szałwii
- 2 łyżki świeżego tymianku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 żółtka
- 1 łyżka startego, żółtego sera (najlepszy będzie parmezan)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić chleb tostowy
Jak zrobić
- Z połowy pieczywa tostowego przygotowuję grzanki (można zrumienić je na patelni posmarowanej niewielką ilością oliwy lub podpiec na blasze w piekarniku).
- Oliwę zagotowuję w garnku z 6 szklankami wody.
- Liście laurowe, szałwię i tymianek związuję nitką w pęczek (albo wkładam do zamykanego sitka do parzenia herbaty) i wrzucam do garnka z wodą i oliwą.
- Dodaję czosnek, sól i pieprz. Gotuję na niewielkim ogniu przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy związane zioła i dodaję połowę chleba tostowego (tę, z której nie zostały przygotowane grzanki).
- Doprowadzam do wrzenia, mieszam, zdejmuję z ognia.
- Tuż przed podaniem „zaciągam” zupę rozkłóconymi żółtkami. Po wierzchu sypię żółtym serem i grzankami oraz przyozdabiam, np. czerwoną papryczką chili i rozmarynem.
Zupy czosnkowe należą do naszych ulubionym i fajnie się ogląda różne ich wersje przygotowane przez osoby blogujące.
Dziękuję za udział w zabawie.
Pozdrawiam;-)