Jako szczęśliwa posiadaczka sporej ilości jagód nazbieranych przez teściową po raz kolejny jem „na fioletowo”, tym razem pierogi z jagodami. Szukałam w pamięci przepisu na ulubione danie, które niekoniecznie będzie jagodowym deserem. Odpędzałam myśli o creme brulee z karmelizowanym cukrem i odrobiną jagód.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
- 3 szklanki mąki
- 1-2 szklanki maślanki (lub 1 szklanka letniej albo wrzącej wody)
- szczypta soli
Farsz
- ½-1 kg jagód (w zależności od tego czy dodajemy inne składniki do farszu; opłukane delikatnie w zimnej wodzie, odcedzone na durszlaku; można użyć mrożonych)
- 2-4 łyżki śmietany, maślanki lub jogurtu naturalnego
- ½ kg twarogu (opcjonalnie; gęsty, zmielony w maszynce lub ugnieciony widelcem)
- 5-10 łyżek cukru (opcjonalnie; można zastąpić cukrem waniliowym, miodem lub ksylitolem)
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
- 3 łyżki skórki startej z cytryny (opcjonalnie; cytryna wcześniej wyszorowana i sparzona)
Do dekoracji
- cukier puder i/lub cynamon
- świeża mięta
- kilka świeżych lub mrożonych jagód w całości
- jogurt naturalny lub śmietana
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić ciasto na pierogi
- Jak zrobić cukier waniliowy
- Jagody – walory, właściwości, witaminy
Jak zrobić
- Z przesianej mąki, soli i maślanki lub wody zagniatamy ciasto przez ok. 10 minut.
- Jeśli poza jagodami dodajemy do nadzienia inne składniki, wszystko razem należy delikatnie wymieszać w misce.
- Dzielimy ciasto na kilka części i wałkujemy.
- Odpowiednie wałkowanie to duża część sukcesu. Podczas wałkowania stolnicę i wierzch ciasta należy podsypywać mąką. Wałkujemy na grubość ok. 1-2 mm i zaczynamy, za pomocą szklanki, wycinać kółka w cieście.
- Każde kółko z ciasta leżące na stolnicy jest suche z wierzchu i wilgotne od spodu. Dlatego przed nałożeniem farszu każde kółko, które bierzemy do ręki, obracamy spodem do góry – w ten sposób łatwiej nam będzie kleić.
- Elastyczne ciasto zapewne zdąży się skurczyć po rozwałkowaniu, dlatego każde kółko przed sklejaniem możemy lekko rozciągnąć.
- Delikatnie posypujemy palec wskazujący i kciuk mąką, nakładamy łyżeczką farsz (lepiej mniej niż więcej) na ciasto, składamy kółko na pół i rozpoczynamy klejenie.
- Cała sztuka polega na tym, żeby skleić ciasto, nie zahaczając o farsz. W przeciwnym razie pierogi rozkleją się w trakcie gotowania.
- Klejenie zaczynamy od czubka w kierunku jednego, a potem drugiego brzegu pieroga. Polecam na wszelki wypadek docisnąć jeszcze raz miejsce sklejenia przed odłożeniem pieroga. Możemy pobawić się w fantazyjnie posklejane wzorki, dognieść sklejony brzeg widelcem. Sklejony brzeg powinien mieć szerokość ok. 1 cm.
- Każdy pierożek po sklejeniu układamy na suchej ściereczce lub lekko omączonej stolnicy (z wierzchu można przykryć pierogi ściereczką, jeśli lepimy i gotujemy większe partie i nie chcemy, żeby obeschły), a w międzyczasie zagotowujemy w dużym garnku posłodzoną (pierogi na słodko) lub posoloną (na wytrawnie) wodę (1 łyżeczka na 1 litr wody).
- Pierogi wrzucamy delikatnie (albo każdy po kolei, albo za pomocą durszlaku) do wrzącej wody, delikatnie mieszamy, żeby nie przykleiły się do dna, przykrywamy garnek pokrywką i zagotowujemy przez chwilę, aż wypłyną na powierzchnię.
- Wyjmujemy przy pomocy durszlaku, jednocześnie odcedzając z wody, kładziemy na talerzu i delikatnie polewamy oliwą, tłuszczem roślinnym lub stopionym masłem i opcjonalnie dekorujemy śmietaną i miętą oraz posypujemy cukrem pudrem.
Wartości odżywcze
Zobacz też: Więcej pomysłów na tani obiad
Postanowiłam zrobić pierogi. I choć zawsze kusi mnie, żeby przygotować pierogi ruskie według przepisu mojej mamy, tym razem Rozwałkowałam cieniutko ciasto i włożyłam do pierogów nadzienie owocowe z twarożkiem. Szybko ugotowałam we wrzącej wodzie i podałam z pachnącym cytrynową skórką jogurtem. Pyszne pierogi z jagodami.
Najprostsza wersja, również dla wegan, to klasyczne ciasto na pierogi z mąki, wody i soli, w którym skleimy same jagody, dodając do nich ewentualnie odrobinę cukru pudru oraz np. bułkę tartą, która ułatwi utrzymanie owoców w farszu. Bogatszy smak i delikatniejsze, miękkie ciasto będą mieć pierogi z jagodami przygotowane na bazie maślanki, z ułatwiającym nadziewanie i sklejanie twarożkiem oraz aromatycznymi, prostymi dodatkami.
W ten sam sposób możecie przygotować pierożki o innych smakach: spróbujcie zastąpić jagody malinami lub borówką amerykańską, kiwi pokrojonym w drobną kosteczkę lub plasterkami banana. Możecie pokusić się o farsz z drylowanych czereśni lub wiśni, albo kawałków jabłka czy gruszki. W sezonie letnim mnogość smaków jak najbardziej wskazana :).
Czy można zamiast jagód dać borówki amerykańskie?
Można, tylko kolor w środku mają inny, więc po ugotowaniu farsz nie będzie ciemnofioletowy, tylko bardziej bordowy :).
Dziekuja za pomocna recepte, teraz moge robic Polskie pierogi w Holandii!
zrobilam tylko z woda i maka – pycha 🙂
[..YouTube..] zrobilam tylko z woda i maka – pycha 🙂
mmmm moje ulubione! do tego smietanka..pyyycha:D
[..YouTube..] mmmm moje ulubione! do tego smietanka..pyyycha:D
Ja zawsze jak sklejam to moczę brzegi wodą….
[..YouTube..] Ja zawsze jak sklejam to moczę brzegi wodą….
A jeśli chodzi o czas mrożenia, to niestety nie wiem jak długo faktycznie mogą leżeć w zamrażalniku – obstawiałabym, że gotowane przez 1 miesiąc, a surowe przez 3 miesiące.
[..YouTube..] A jeśli chodzi o czas mrożenia, to niestety nie wiem jak długo faktycznie mogą leżeć w zamrażalniku – obstawiałabym, że gotowane przez 1 miesiąc, a surowe przez 3 miesiące.
Pierogi można mrozić na różne sposoby, osobiście nigdy nie mrożę, bo brakuje mi miejsca w zamrażarce, ale wiem jak mrozić :). Ugotowane trzeba zahartować zimną wodą, przerzucić na durszlaku z odrobiną masła albo oliwy z oliwek i najpierw zamrozić rozłożone na tacce, a potem przełożyć do woreczka. Tak samo robi się z nieugotowanymi, a potem zamrożone wrzuca do wrzątku i gotuje, ale oczywiście trzeba dłużej niż świeże. Co do maksymalnego czasu mrożenia, na pewno ugotowane krócej niż surowe.
[..YouTube..] Pierogi można mrozić na różne sposoby, osobiście nigdy nie mrożę, bo brakuje mi miejsca w zamrażarce, ale wiem jak mrozić :). Ugotowane trzeba zahartować zimną wodą, przerzucić na durszlaku z odrobiną masła albo oliwy z oliwek i najpierw zamrozić rozłożone na tacce, a potem przełożyć do woreczka. Tak samo robi się z nieugotowanymi, a potem zamrożone wrzuca do wrzątku i gotuje, ale oczywiście trzeba dłużej niż świeże. Co do maksymalnego czasu mrożenia, na pewno ugotowane krócej niż surowe.
Wyglądają pysznie! 🙂
Czy można je mrozić? A jeśli tak, to lepiej przed, czy po ugotowaniu i jak długo można je przechowywać?
[..YouTube..] Wyglądają pysznie! 🙂
Czy można je mrozić? A jeśli tak, to lepiej przed, czy po ugotowaniu i jak długo można je przechowywać?
Fajny pomysł jako alternatywa dla śmietany do polania po wierzchu i podejrzewam, że pewnie ładnie te grudki dekorują całe danie :).
[..YouTube..] Fajny pomysł jako alternatywa dla śmietany do polania po wierzchu i podejrzewam, że pewnie ładnie te grudki dekorują całe danie :).
ładne brwi:D
[..YouTube..] ładne brwi:D
piękne te pierogi 🙂 ja uwielbiam z jagodami, a na wierzchu z twarożkiem wiejskim i cukrem 🙂
[..YouTube..] piękne te pierogi 🙂 ja uwielbiam z jagodami, a na wierzchu z twarożkiem wiejskim i cukrem 🙂
Wygląda pysznie!
Pierogi z jagodami i śmietaną – smak dzieciństwa wielu Polaków, w tym i mój.
Pamiętam, jak w lato jeździłem z Tatą na jagody w okolice Międzyborowa. Wstawaliśmy rano, zjadaliśmy śniadanie i wsiadaliśmy do pociągu, po 40 minutach jazdy byliśmy już w lesie i każdy z blaszanym kubkiem chodził i zbierał jagogy. Zapach lasu i cudowne promienie słońca wywoływały uśmiech na mojej twarzy, a każdy krzak z jagodami, nieograniczoną radość. Wracaliśmy po całym dniu do domu i przygotowywaliśmy z mamą właśnie takie pierogi. Oczywiście nie obyło się bez zjedzania części jagód z cukrem. No i oczywiście wspomnienie tych filetowych rąk, których za nic w świecie nie dało się wyszorować, nawet z pomocą cytryny – bezcenne.
Dzięki za powrót w kraj lat dziecinnych.
Pozdrawiam
Tomek
cudowne są i te pierozki i placuszki
O mniam, uwielbiam pierogi z owocami. Tym bardziej, że zaczyna się sezon jagodowy. Potem prezez 3/4 roku bede tesknila za takimi pierogami 🙂
Trzeba sobie namrozić jagód ile się da. Chyba sobie zamówię więcej u Jacka mamy albo i sama się przejadę nazbierać, tylko że akurat przez te upały zamknęli lasy z powodu zagrożenia pożarem :(.
No proszę.. gratulacje;)
Olu przyprawę do kawy i deserów można po prostu kupić( poszłam na łatwiznę) w skład wchodzi cynamon, kardamon, goździki, wanilia i cukier kandyzowany
Dzięki dzięki dzięki:):):)
Gratulacje! I miło mi poznać kolejną pasjonatkę blogowania o pysznym jedzeniu :).
Mi również niezmiernie miło:)
A co to jest przyprawa do kawy i deserów? Zaintrygowała mnie 🙂
Chciałabym umieć robić pierogi. A jeszcze bardziej chciałabym mieć blisko Babcię, która by je zrobiła 😉 Bo to żmudna praca, a dzieci nie dają mi tyle czasu na zrobienie obiadu. Ale bym sobie zjadła takie z jagodami !
Czy ja wiem czy taka żmudna? Jak przygotujesz z porcji dla 4 osób (a nie na duży zapas, jak to zwykle robiły nasze mamy i babcie 😉 ), trwa to tyle samo co robienie jakiegoś ciasta na deser :).