fbpx
Czytasz właśnie
Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

  • bez kruchego spodu
  • z rodzynkami i skórką pomarańczową w masie
  • jasny, nieprzypieczony, z polewą czekoladową
Sernik wiedeński

Sernik wiedeński to kolejne ciasto, które upiekłam zaraz po tym, jak przyrządziłam sernik nowojorski. Przepis na sernik wiedeński z pięknej Austrii. Czyli kolejne, światowe ciasto. Pierwsze skojarzenie moich gości, którzy go spróbowali: „maślany”. Ciasto jest dość puszyste, a dodatkowo posiada wilgotną, delikatną, lekko gąbczastą konsystencję.

Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

Sernik wiedeński z polewą czekoladową, delikatny i puszysty. Przepis na sernik wiedeński bez spodu, z rodzynkami i czekoladą do polania.
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 1 godzina
Chłodzenie: 2 godziny
Razem: 1 godzina 15 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Austriacka
Liczba porcji: 1 tortownica o średnicy ok. 21 cm
Kalorie: 346.65kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ½ kg twarogu (tłusty lub półtłusty, dwukrotnie zmielony)
  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
  • ¾ szklanki cukru-pudru
  • 150 g masła (¾ kostki)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kaszy manny
  • 50 g rodzynek
  • skórka z ½ pomarańczy (sparzona; tylko pomarańczowa część bez białej błony; pokrojona w bardzo drobną kosteczkę)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • polewa czekoladowa (opcjonalnie)
  • cukier-puder do posypania (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Wszystkie składniki należy wyjąć z lodówki na 1 godzinę przed przygotowaniem sernika.
Sernik wiedeński można udekorować polewą czekoladową lub posypać przesianym przez sitko cukrem pudrem.
Przydatne poradniki:
  1. Twaróg domowy – jak zrobić
  2. Polewa czekoladowa – przepis
  3. Jak przygotować bakalie do ciasta
  4. Jak zrobić sernik idealny
  5. Piana z białek – jak ubić

Jak zrobić

  • Masło ucieramy za pomocą miksera na puszysty krem.
  • Wbijamy do masła po 1 żółtku, rozmiksowując na gładko za każdym razem przed dodaniem kolejnego żółtka.
  • Do kremu maślanego dodajemy cukier puder i ucieramy całość aż do jego rozpuszczenia.
  • Przekładamy krem maślany do miski z twarogiem i miksujemy całość na gładko, na średnich obrotach miksera.
  • W czystej, suchej misce, za pomocą czystych i suchych końcówek miksera, ubijamy na sztywno pianę z białek.
  • Dodajemy pianę z białek do masy serowej razem z rodzynkami, skórką z pomarańczy, wanilią i kaszą manną lub mąką ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy za pomocą łyżki lub łopatki.
  • Przekładamy masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej mąką lub bułką tartą. Wyrównujemy powierzchnię ciasta.
  • Pieczemy sernik wiedeński przez 30 minut w temperaturze 180 °C, następnie przez kolejne pół godziny w 160 °C. Wierzch sernika może być zrumieniony, a jeśli zbyt mocno będzie się przypiekać, trzeba przykryć ciasto papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
  • Studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach, następnie chłodzimy przez 3 godziny w lodówce.

Wartości odżywcze

Serving: 150g | Kalorie: 346.65kcal (17%) | Carbohydrates: 18.6g (6%) | Białko: 12.9g (26%) | Fat: 24.6g (38%) | Tłuszcze nasycone: 13.8g (86%) | Cholesterol: 183.9mg (61%) | Sód: 483.45mg (21%) | Potas: 190.8mg (5%) | Fiber: 0.6g (3%) | Cukier: 11.25g (13%) | Witamina A: 845.5IU (17%) | Witamina C: 1.6mg (2%) | Wapń: 90.2mg (9%) | Żelazo: 0.8mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Są różne szkoły jak zrobić to ciasto. Część książek kucharskich uczy, że piecze się go bez spodu. Inne pokazują, że powinien być na kruchym, cienkim cieście. Do masy dodaje potem charakterystyczną dla jego smaku skórkę pomarańczową i rodzynki. Dlatego po prostu proponuję Wam wybrać swój ulubiony sposób. Co Wy na to?

Przepis na sernik wiedeński klasyczny

Sernik wiedeński w moim wykonaniu będzie mało zrumieniony. Nic na to nie poradzę, ponieważ po prostu uwielbiam jasne, niemal białe, płaskie serniki. Wy możecie go odrobinę zrumienić, włączając w piekarniku podpiekanie od góry lub wstawiając go pod koniec pieczenia na wyższą półkę piekarnika. Który wierzch bardziej przypadnie Wam do gustu?

Zobacz też
Karp duszony w śmietanie

Dekoracja z cukru-pudru lub polewa czekoladowa

Klasycznie to ciasto posypuje się po upieczeniu, wystudzeniu i schłodzeniu cukrem pudrem przesianym przez sitko. Można też pokusić się o małe szaleństwo i polać go polewą czekoladową. To nie tylko cudowne połączenie smaków, ale również bardzo elegancka dekoracja!

Sernik wiedeński
Sernik wiedeński

Sernik wiedeński pięknie pachnie rodzynkami i skórką pomarańczową. To jeden z tych klasycznych wypieków, które z powodzeniem mogą zagościć na Waszych stołach zarówno z okazji świąt, jak i po niedzielnym obiedzie czy do popołudniowej kawy.

Sernik wiedeński przepis

Rodzynki i skórka pomarańczowa to podstawa tego pysznego ciasta. Można spierać się o kwestię spodu i dekoracji, ale te dwa dodatki do środka muszą pójść i basta! Można potem popijać go kawą i wyobrażać sobie, że właśnie siedzi się w jednej z wiedeńskich kawiarni. Ale wtedy byłaby duża szansa, że na talerzyku znajdowałby się tort Sacher :).

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze ciasta

Uwielbiam ten tradycyjny zapach pomarańczowy i słodycz rodzynek! Choć przygotowuję na co dzień nieco bardziej tradycyjne wypieki, to na specjalne okazje lubię ugościć czymś klasycznym. Koniecznie dajcie mi znać w komentarzach, jak wyszedł Wam ten sernik po wiedeńsku i która wersja zagościła na Waszych stołach :).

105 komentarzy
  • DOROTA-szacun,nie przejmuj się BLONDYNKAMI 😛
    ja widzę że piec 30 minut w 180 i 30 minut w 160 stopni-a oni widzą 2 GODZINY :PPP
    ciasto pięknie wyrosło :)))

  • ciasto powiększyłem 2x składnikami do tortownicy ok 30 cm-niestyty albo stety pięknie rosło aż pękło troszkę a potem siadło-nie wykipiało.
    Teraz brzegi uniesione a środek wpadł-wpadł ale nie za dużo.
    Ładnie pachnie.
    Myślałem dodać waniliowego zapachu-aha,modyfikacja.
    Dodałem 1 opakowanie cukru waniliowego,dwie garście skórek pomarańczy z opakowania sprzedawanego jako gotowe(pokroiłem),no i by było reszta to samo.
    smaku jeszcze nie poznałem

    • zapomniałem dodać że to mój pierwszy w życiu sernik-oby wyszedł.
      na wierz mam zamiar rozpuścić tabliczkę czekolady z masłem i polać wierzch 🙂

  • Wyglada super! Moj synek uwielbia sernik I w ciagu 2 tygodni juz dwa razy pieklam. Następnym razem upieke z Pani przepisu 🙂

  • Ta blacha musi być zapewne bardzo wielka ponieważ ja piekę sernik z 1 kg sera 5 jajek i już jest pełno aż prawie kipi !!!! a 2 szkl. . cukru I, 10 jajek i 1.5 k masła to stosunkowo za dużo , nie polecam nikomu tego przepisu , a cha no i nie piecze się sernika tak długo 1 godzina starczy w zupełności , po 2 godzinach będzie wysuszony na wiórek – nie polecam. Majka

    • sorki-ale JAKIE 2 GODZINY ?!!!

      wyrażnie napisssssane-30 minut w 180 i 30 minut w 160-reszta to STYGNIĘCIE !!!
      ale jak ktoś nie potrafi zrozumieć to może KOLOR WŁOSÓW nie pozwala? :)))

  • Obserwujcie jak się pieką Wasze serniki i w razie czego można wyjąć wcześniej. Chyba wtedy, gdy robiłam sernik wiedeński, mój piekarnik nie dopiekał jak trzeba i stąd ten długi czas. Ale też to ciasto jest duuuże.

  • Troche dlugi czas pieczenia ,nie bardzo moge zrozumiec dlaczego ? Wszystkie serniki jakie do tej pory pieklam a pieklam ich troche wymagaly 1,15 min ….Czy jest jakis powod ,dlaczego to ciasto piecze sie 2 godziny ?

    • sorki-ale JAKIE 2 GODZINY ?!!!

      wyrażnie napisane-30 minut w 180 i 30 minut w 160-reszta to STYGNIĘCIE !!!
      ale jak ktoś nie potrafi zrozumieć to może KOLOR WŁOSÓW nie pozwala? :)))

  • smacznie wygląda chętnie bym zrobił ale mam pytanie bo sernika jeszcze nie robiłem czy naprawde trzeba go piec przez 2 godziny ?
    Nie wytrzymam tak długo czekać na sernik jak kobitka pokazywała ciacho to miałem ochote przykleić sie do monitora 🙂

  • [..YouTube..] smacznie wygląda chętnie bym zrobił ale mam pytanie bo sernika jeszcze nie robiłem czy naprawde trzeba go piec przez 2 godziny ?
    Nie wytrzymam tak długo czekać na sernik jak kobitka pokazywała ciacho to miałem ochote przykleić sie do monitora 🙂

  • Wszystkie składniki na sernik trzeba min. 1 godzinę przed przygotowaniem wyjąć z lodówki. Muszę w końcu nakręcić poradnik o takich rzeczach, żeby się nikomu pękanie nie przytrafiało :). Polej go polewą z rozpuszczonej czekolady w miejscach gdzie popękał i nikt się nie zorientuje :).

  • [..YouTube..] Wszystkie składniki na sernik trzeba min. 1 godzinę przed przygotowaniem wyjąć z lodówki. Muszę w końcu nakręcić poradnik o takich rzeczach, żeby się nikomu pękanie nie przytrafiało :). Polej go polewą z rozpuszczonej czekolady w miejscach gdzie popękał i nikt się nie zorientuje :).

  • 1:34 zapomniałaś dodać że trzeba delikatnie mieszać tą masę łyżką nie mikserem bo ktoś może mikserem i nie będzie puszystego sernika 🙂

  • it’s a shortcrush pastry and yes, she was baking it before putting on the mixture for around 10-15 minutes in 180 degrees. Later for around 30 minutes in 180 degress and another 30 minutes in 160 degrees 😉

  • [..YouTube..] it’s a shortcrush pastry and yes, she was baking it before putting on the mixture for around 10-15 minutes in 180 degrees. Later for around 30 minutes in 180 degress and another 30 minutes in 160 degrees 😉

  • [..YouTube..] @Siemianowiceee it’s a shortcrush pastry and yes, she was baking it before putting on the mixture for around 10-15 minutes in 180 degrees. Later for around 30 minutes in 180 degress and another 30 minutes in 160 degrees 😉

  • Sorry, but I am not able to speak Polish except for 'good morning’.
    Your cheesecake production looks delicious.
    .
    Can you tell me what the base of the cheesecake is, please?
    .
    It looks like some sort of Pastry (French: pate), what, please?
    .
    Did you bake your pastry „blind” (with paper and a baking weight) before putting on the cheesecake mixture?
    .
    Anyone?
    .
    .
    Cheers.
    from,
    del-boy.

  • [..YouTube..] Sorry, but I am not able to speak Polish except for 'good morning’.
    Your cheesecake production looks delicious.
    .
    Can you tell me what the base of the cheesecake is, please?
    .
    It looks like some sort of Pastry (French: pate), what, please?
    .
    Did you bake your pastry „blind” (with paper and a baking weight) before putting on the cheesecake mixture?
    .
    Anyone?
    .
    .
    Cheers.
    from,
    del-boy.

  • wiec tak teretycznie podrecznikowo serniki wypieka sie w temp 180-200 C ale w praktyce czas i temp zalezy od sprzetu w jakim pieczemy. jako dyplomowany cukiernik to za walkowanie szklanka juz na blaszce to ucinalbym rece az nie moge na to patrzec. Co do kruchego ciasta to przepis wzbogacilbym w zoltka bo 1 to na serio za malo i to byloby na tyle

  • [..YouTube..] wiec tak teretycznie podrecznikowo serniki wypieka sie w temp 180-200 C ale w praktyce czas i temp zalezy od sprzetu w jakim pieczemy. jako dyplomowany cukiernik to za walkowanie szklanka juz na blaszce to ucinalbym rece az nie moge na to patrzec. Co do kruchego ciasta to przepis wzbogacilbym w zoltka bo 1 to na serio za malo i to byloby na tyle

  • Serniczek wyszedł super:)
    Nie mogłem się powstrzymać i musiałem go jeszcze spróbować przed świętami hehe:)
    Na zdjęciu wyżej widać sernik polany płynną czekoladą ja zastąpiłem to sosem tiramisu Dr. Oetker.
    Cieszę się że bardzo że trafiłem na tą stronę:)
    Mam nadzieję że będzie smakować gością w Święta…
    POLECAM PRZEPIS W 100%:)
    Z okazji zbliżających się świąt Bożego Narodzenia chciałbym wam życzyć wszystkiego co najlepsze i udanych wypieków:)
    Pozdrawiam Michał (Sayid)

  • Czy ten sernik jest taki „mokry”? Bo nie lubie suchych serników, a szukam przepisu na święta żeby zrobić 😉

  • MI jakos zawsze opada…tzn sernik opdada..Jedyne ciasto ktore mi nie wychodzi.Moze tym razem „zaswiece” dla moich gosci

  • Ojtam, ojtam, mąkę to mamy na co dzień w nadmiarze 🙂 Trzeba unikać węglowodanów, więc wigilijny sernik będzie (jak zwykle) bez ciasta. Dużo sera, jajka (piana i kogle mogel z brązowym cukrem) i bakalie, łyżeczka domowej esencji waniliowej i ciut skrobii ziemniaczanej, żeby sernik był zwarty i się dobrze trzymał w pionie. Za to z wierzchu będzie sos czekoladowy. Jak szaleć, to szaleć 🙂

  • Witam, świetnie i jasno podane wskazówki przygotowania! W wielu przepisach wiele rzeczy jest nie do końca wyjaśnionych i ludzie raczkujący w kuchni (jak ja) nie do końca wiedzą o co chodzi. Dzięki wideo nie ma żadnych wątpliwości, jak to przygotować. Mam jednak pytanie: niespecjalnie lubię rodzynki. Czy można je usunąć ze składu, względnie zastąpić czymś innym?

    • Można usunąć, będzie wtedy nieco mniej wiedeński, bo skórka pomarańczowa i rodzynki to jego charakterystyczne składniki. Można je zastąpić suszonymi morelami dodanymi do ciasta albo świeżym winogronem bez pestek, ułożonym na powierzchni po upieczeniu. Możesz też spróbować dodać blanszowane orzechy albo migdały (tutaj możesz sprawdzić jak przygotować bakalie do ciasta) lub odrobinę rumu albo aromatu rumowego.

  • tak piekłem duży 🙂 w sumie grubo przypalonego nie było 2 mm(brązowe, nie czarne) trochę wyglądało jak w polewie 😀 w sumie obeszło się bez odkrajania, nie czuć za bardzo przypalonego 😀 zostały dwa małe kawałeczki na rano do kawy.. i to musiałem je schować bo by już mi zjedli wszystko 😀 reasumując jednak trzeba będzie piec następnym razem 2h i w takiej temperaturze jak mówiłaś… wtedy może na dłużej starczy jak się mocniej przypali! 😀

  • A piekłeś tak samo duży, z całej porcji? Bo jeśli tak to rzeczywiście góra i boki do odkrojenia, a środek do zjedzenia, patrząc optymistycznie ;). Mam nadzieję, że dużo tego środka zostało. Ja zawsze obserwuję czy ciasto nie przypieka się za mocno od góry i w razie potrzeby przykrywam folią aluminiową. Cieszę się, że filmy są tak wciągające, oby tylko nie brały udziału we wpadkach kuchennych ;).

  • [..YouTube..] tak piekłem duży 🙂 w sumie grubo przypalonego nie było 2 mm(brązowe, nie czarne) trochę wyglądało jak w polewie 😀 w sumie obeszło się bez odkrajania, nie czuć za bardzo przypalonego 😀 zostały dwa małe kawałeczki na rano do kawy.. i to musiałem je schować bo by już mi zjedli wszystko 😀 reasumując jednak trzeba będzie piec następnym razem 2h i w takiej temperaturze jak mówiłaś… wtedy może na dłużej starczy jak się mocniej przypali! 😀

  • [..YouTube..] @pozytywnakuchnia tak piekłem duży 🙂 w sumie grubo przypalonego nie było 2 mm(brązowe, nie czarne) trochę wyglądało jak w polewie 😀 w sumie obeszło się bez odkrajania, nie czuć za bardzo przypalonego 😀 zostały dwa małe kawałeczki na rano do kawy.. i to musiałem je schować bo by już mi zjedli wszystko 😀 reasumując jednak trzeba będzie piec następnym razem 2h i w takiej temperaturze jak mówiłaś… wtedy może na dłużej starczy jak się mocniej przypali! 😀

  • [..YouTube..] A piekłeś tak samo duży, z całej porcji? Bo jeśli tak to rzeczywiście góra i boki do odkrojenia, a środek do zjedzenia, patrząc optymistycznie ;). Mam nadzieję, że dużo tego środka zostało. Ja zawsze obserwuję czy ciasto nie przypieka się za mocno od góry i w razie potrzeby przykrywam folią aluminiową. Cieszę się, że filmy są tak wciągające, oby tylko nie brały udziału we wpadkach kuchennych ;).

  • [..YouTube..] @J0Z1N A piekłeś tak samo duży, z całej porcji? Bo jeśli tak to rzeczywiście góra i boki do odkrojenia, a środek do zjedzenia, patrząc optymistycznie ;). Mam nadzieję, że dużo tego środka zostało. Ja zawsze obserwuję czy ciasto nie przypieka się za mocno od góry i w razie potrzeby przykrywam folią aluminiową. Cieszę się, że filmy są tak wciągające, oby tylko nie brały udziału we wpadkach kuchennych ;).

  • żebyś zobaczyła mój… nastawiłem piekarnik oraz budzik i zapomniałem o zaglądaniu do ciasta(wiesz tak mnie wciągnęły Twoje filmiki) po 50 min już widziałem że jest mocno przypieczony ale myślę zmniejszę temperaturę i pewnie będzie ok… nie jest 🙁 chyba skroję górę i boki.. bo nie wiem co mam z tym innego zrobić… ale smaczny jest to fakt! 😀

  • Ciasta trzeba obserwować w trakcie pieczenia, bo każdy piekarnik piecze inaczej. Ja piekłam bez termoobiegu (tylko góra+dół) właśnie tak długo jak podałam w przepisie i, jak widać na zdjęciu, sernik przypalony nie był. Przez jakiś czas mój piekarnik nie grzał dobrze od góry i podejrzewam, że ten film mógł być przygotowywany jeszcze przed wykryciem usterki.

  • wszystko pięknie ładnie ale coś nie tak jest podanie z temperaturą lub czasem pieczenia… trochę inny sernik piekę 1h w temp 160 stopni… od razy wydawało mi się że tu jest za długo. Sernik mocno się przypalił ze wszystkich możliwych stron po 1,5h pieczenia w temp. 160 stopni pierwsze 50 mi i 140 stopni kolejne 40 min 😐 odpowiednio będzie chyba 30 min 160 + 30 min 140
    (piekarnik z termoobiegiem)

  • [..YouTube..] żebyś zobaczyła mój… nastawiłem piekarnik oraz budzik i zapomniałem o zaglądaniu do ciasta(wiesz tak mnie wciągnęły Twoje filmiki) po 50 min już widziałem że jest mocno przypieczony ale myślę zmniejszę temperaturę i pewnie będzie ok… nie jest 🙁 chyba skroję górę i boki.. bo nie wiem co mam z tym innego zrobić… ale smaczny jest to fakt! 😀

  • [..YouTube..] @pozytywnakuchnia żebyś zobaczyła mój… nastawiłem piekarnik oraz budzik i zapomniałem o zaglądaniu do ciasta(wiesz tak mnie wciągnęły Twoje filmiki) po 50 min już widziałem że jest mocno przypieczony ale myślę zmniejszę temperaturę i pewnie będzie ok… nie jest 🙁 chyba skroję górę i boki.. bo nie wiem co mam z tym innego zrobić… ale smaczny jest to fakt! 😀

  • [..YouTube..] Ciasta trzeba obserwować w trakcie pieczenia, bo każdy piekarnik piecze inaczej. Ja piekłam bez termoobiegu (tylko góra+dół) właśnie tak długo jak podałam w przepisie i, jak widać na zdjęciu, sernik przypalony nie był. Przez jakiś czas mój piekarnik nie grzał dobrze od góry i podejrzewam, że ten film mógł być przygotowywany jeszcze przed wykryciem usterki.

  • [..YouTube..] @J0Z1N Ciasta trzeba obserwować w trakcie pieczenia, bo każdy piekarnik piecze inaczej. Ja piekłam bez termoobiegu (tylko góra+dół) właśnie tak długo jak podałam w przepisie i, jak widać na zdjęciu, sernik przypalony nie był. Przez jakiś czas mój piekarnik nie grzał dobrze od góry i podejrzewam, że ten film mógł być przygotowywany jeszcze przed wykryciem usterki.

  • [..YouTube..] wszystko pięknie ładnie ale coś nie tak jest podanie z temperaturą lub czasem pieczenia… trochę inny sernik piekę 1h w temp 160 stopni… od razy wydawało mi się że tu jest za długo. Sernik mocno się przypalił ze wszystkich możliwych stron po 1,5h pieczenia w temp. 160 stopni pierwsze 50 mi i 140 stopni kolejne 40 min 😐 odpowiednio będzie chyba 30 min 160 + 30 min 140
    (piekarnik z termoobiegiem)

  • Jeśli mogę coś doradzić – zawsze wszystkie składniki na sernik warto wyjąć z lodówki wcześniej, przynajmniej na godzinę przed jego przygotowaniem. Lepiej piec dłużej, ale w niższej temperaturze (można w połowie pieczenia obniżyć temperaturę) i studzić po upieczeniu w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach :). Ale czasem pewnie i tak sernik „zrobi swoje”, jak to w kuchni bywa ;).

  • [..YouTube..] Jeśli mogę coś doradzić – zawsze wszystkie składniki na sernik warto wyjąć z lodówki wcześniej, przynajmniej na godzinę przed jego przygotowaniem. Lepiej piec dłużej, ale w niższej temperaturze (można w połowie pieczenia obniżyć temperaturę) i studzić po upieczeniu w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach :). Ale czasem pewnie i tak sernik „zrobi swoje”, jak to w kuchni bywa ;).

  • [..YouTube..] @reginadellacasa Jeśli mogę coś doradzić – zawsze wszystkie składniki na sernik warto wyjąć z lodówki wcześniej, przynajmniej na godzinę przed jego przygotowaniem. Lepiej piec dłużej, ale w niższej temperaturze (można w połowie pieczenia obniżyć temperaturę) i studzić po upieczeniu w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach :). Ale czasem pewnie i tak sernik „zrobi swoje”, jak to w kuchni bywa ;).

  • różne źródła różnie podają, zresztą pod filmem jest link i tam jest trochę więcej na temat tego ciasta. A z ciekawości zapytam: jak Ty robisz ten sernik?

  • [..YouTube..] różne źródła różnie podają, zresztą pod filmem jest link i tam jest trochę więcej na temat tego ciasta. A z ciekawości zapytam: jak Ty robisz ten sernik?

  • [..YouTube..] @yachian różne źródła różnie podają, zresztą pod filmem jest link i tam jest trochę więcej na temat tego ciasta. A z ciekawości zapytam: jak Ty robisz ten sernik?

  • wyglada super,bardzo apetycznie,ale z tego co ja wiem,to sernik wiedenski robi sie jednzk troche inaczej…

  • Ja znam sernik wiedeński mojej Mamy, który piekła wg co prawda powojennej i polskiej, jednak dość konserwatywnej książki kucharskiej. I tam był cienki kruchy spód. Na oko wydaje mi się, że przepis jest bardzo podobny, jeśli nie identyczny. To cudowny sernik. Ma bardzo delikatną, taką własnie puszystą konsystencję. Może dzięki temu, ze nie dodaje się tu budyniu ani mąki ziemniaczanej. Ma jeden mankament-najlepszy jest ucierany ręcznie drewnianym wałkiem w kamionkowej makutrze 🙂

    • Drewniany wałek i ręczne ucieranie… Na to mogły sobie pozwolić nasze babcie i może jeszcze mamy, które miały krzepę, nosiły po kilkadziesiąt kilogramów zakupów w siatkach, potrafiły wałkować ręcznie ciasto francuskie i nie miały do pomocy dzisiejszych cudów kuchennej techniki oraz gotowców w sklepach ;). Chociaż ja do niedawna przecierałam twaróg przez sito, bo nie miałam maszynki i jakoś dawałam radę ;).

  • Puszysty to taki jak gąbka 🙂
    Wiadomo, że sernik nie wyjdzie taki puszysty jak biszkopt, bo to nie ten surowiec (serowiec? :-)), ale jeśli się osobno ubija białka, to na pewno będzie lżejszy niż taki, do którego dodaje się całe jajka 🙂

    Ja bym tylko olała ten spód. Klasyczny sernik wiedeński nie ma spodu (wiedza z przedwojennej austriackiej książki kucharskiej). Sama nie lubię spodów w sernikach – po kiego robić kruche ciasto, jeśli pod serem zrobi się mokre i ohydne?

    Zjadłabym serniczek, oj, zjadłabym…

    • A co wg Was oznacza określenie „puszysty”? Wydawało mi się, że mój sernik puszysty nie wyszedł, a tu już druga osoba mnie zaskakuje ;). Moim zdaniem puszysty to taki z bąbelkami w środku, a ten taki nie jest. Wyprowadźcie mnie z błędu, jeśli w nim jestem :).

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom