fbpx
Czytasz właśnie
Zupa z cukinii

Zupa z cukinii

Zupa z cukinii

Na łatwy obiad latem, zwłaszcza tym późnym, w sezonie na cukinię. Można zostawić do gotowania, wykorzystując przygotowany z wyprzedzeniem wywar. Dorzucić inne warzywa oraz zioła i przyprawy. Pyszna zupa z cukinii, kremowa, zmiksowana, lekkostrawna. Idealna również na szybką rozgrzewkę, kiedy jesienią lub zimą zmarznięci wracamy z pracy lub szkoły do domu. Z ulubionym pieczywem, opcjonalnie z dodatkiem startego na drobnych oczkach tarki sera.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze zupy

Kremowe zupy, podobnie jak koktajle, są proste do zrobienia, łatwe do przechowywania na zapas (można ugotować więcej, podzielić na porcje i zamrozić). Zupa z cukinii, którą przygotowałam, wymagała podsmażenia warzyw, potem podduszenia i ugotowania w wywarze, którego zapas mam zawsze w zamrażalniku. Lubię zrobić go dużo naraz i potem przelać do mniejszych pojemników. Zamrożony wrzucam z pudełka prosto do garnka. Przyprawy i świeże zioła, potem jeszcze zmiksować i udekorować – to wszystko, zupa cukiniowa na obiad gotowa. Chociaż wiadomo, że najlepsza będzie drugiego dnia!

Zobacz też
Zupa kurkowa

Zupa z cukinii

Zupa z cukinii

Kremowa zupa z cukinii na warzywnym wywarze, łagodna w smaku, delikatna i łatwa do przygotowania.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 20 minuty
Razem: 30 minuty
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Polska
Przepis na: zupa z cukinii
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 271kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Zupa

  • 500 g cukinii (1 średniej wielkości; wyszorowana, ze sparzoną skórką)
  • 1 cebula (duża, pokrojona w talarki lub półksiężyce, albo drobno)
  • 4 ząbki czosnku (obrane, przekrojone na połówki)
  • 2 g ziemniaki (surowe, ugotowane lub upieczone, obrane; można zastąpić 4 łyżkami mąki ziemniaczanej lub tapioki)
  • 1 gruszka (obrana, bez ogryzka i ogonków, pokrojona w ćwiartki)
  • 1 pietruszka (obrana, pokrojona w grubsze plastry)
  • 4 łyżki masła lub oliwy z oliwek
  • 500 ml wywaru warzywnego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 2 garście listków bazylii, szpinaku lub jarmużu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3-4 łyżki natki pietruszki (posiekana)
  • sól, pieprz

Do dekoracji

  • sezam lub czarnuszka
  • blanszowane migdały
  • kilka listków bazylii, mięty lub pietruszki
  • parmezan tarty na drobnych oczkach (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Cebulę z czosnkiem szklę na maśle lub oliwie, następnie dodaję gruszkę, pietruszkę, cukinię i ziemniaki (jeśli wykorzystuję surowe). Mieszam, posypuję po wierzchu solą i duszę przez 10 minut na niewielkim ogniu.
  • Zalewam wywarem, doprawiam suszonymi ziołami i pieprzem. Zagotowuję.
  • Zmniejszam ogień, żeby zupa delikatnie pyrkała i gotuję jeszcze przez 5 minut.
  • Dodaję ziemniaki (jeśli korzystam z gotowanych lub pieczonych) lub mąkę ziemniaczaną (tylko gdy nie dodawałam surowych ziemniaków), bazylię/szpinak/jarmuż oraz natkę pietruszki i świeżą bazylię. Miksuję do uzyskania kremowej konsystencji, podgrzewając cały czas na niewielkim ogniu.
  • Przelewam do talerzy, dekoruję sezamem lub czarnuszką, migdałami (można wcześniej uprażyć na suchej patelni) i bazylią. Opcjonalnie, w wersji niewegańskiej, posypuję tartym parmezanem.

Wartości odżywcze

Serving: 400ml | Kalorie: 271kcal (14%) | Carbohydrates: 25g (8%) | Białko: 7g (14%) | Fat: 17g (26%) | Tłuszcze nasycone: 8g (50%) | Cholesterol: 34mg (11%) | Sód: 738mg (32%) | Potas: 765mg (22%) | Fiber: 6g (25%) | Cukier: 9g (10%) | Witamina A: 1945IU (39%) | Witamina C: 44mg (53%) | Wapń: 185mg (19%) | Żelazo: 3.2mg (18%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Zupa z cukinii to tylko kilka składników, a doskonały smak – murowany.

Zupa z cukinii
Zupa z cukinii
4 komentarze
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom