Na łatwy obiad latem, zwłaszcza tym późnym, w sezonie na cukinię. Można zostawić do gotowania, wykorzystując przygotowany z wyprzedzeniem wywar. Dorzucić inne warzywa oraz zioła i przyprawy. Pyszna zupa z cukinii, kremowa, zmiksowana, lekkostrawna. Idealna również na szybką rozgrzewkę, kiedy jesienią lub zimą zmarznięci wracamy z pracy lub szkoły do domu. Z ulubionym pieczywem, opcjonalnie z dodatkiem startego na drobnych oczkach tarki sera.
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze zupy
Kremowe zupy, podobnie jak koktajle, są proste do zrobienia, łatwe do przechowywania na zapas (można ugotować więcej, podzielić na porcje i zamrozić). Zupa z cukinii, którą przygotowałam, wymagała podsmażenia warzyw, potem podduszenia i ugotowania w wywarze, którego zapas mam zawsze w zamrażalniku. Lubię zrobić go dużo naraz i potem przelać do mniejszych pojemników. Zamrożony wrzucam z pudełka prosto do garnka. Przyprawy i świeże zioła, potem jeszcze zmiksować i udekorować – to wszystko, zupa cukiniowa na obiad gotowa. Chociaż wiadomo, że najlepsza będzie drugiego dnia!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Zupa
- 500 g cukinii (1 średniej wielkości; wyszorowana, ze sparzoną skórką)
- 1 cebula (duża, pokrojona w talarki lub półksiężyce, albo drobno)
- 4 ząbki czosnku (obrane, przekrojone na połówki)
- 2 g ziemniaki (surowe, ugotowane lub upieczone, obrane; można zastąpić 4 łyżkami mąki ziemniaczanej lub tapioki)
- 1 gruszka (obrana, bez ogryzka i ogonków, pokrojona w ćwiartki)
- 1 pietruszka (obrana, pokrojona w grubsze plastry)
- 4 łyżki masła lub oliwy z oliwek
- 500 ml wywaru warzywnego
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 2 garście listków bazylii, szpinaku lub jarmużu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3-4 łyżki natki pietruszki (posiekana)
- sól, pieprz
Do dekoracji
- sezam lub czarnuszka
- blanszowane migdały
- kilka listków bazylii, mięty lub pietruszki
- parmezan tarty na drobnych oczkach (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak pokroić cebulę
- Jak zrobić wywar warzywny
Jak zrobić
- Cebulę z czosnkiem szklę na maśle lub oliwie, następnie dodaję gruszkę, pietruszkę, cukinię i ziemniaki (jeśli wykorzystuję surowe). Mieszam, posypuję po wierzchu solą i duszę przez 10 minut na niewielkim ogniu.
- Zalewam wywarem, doprawiam suszonymi ziołami i pieprzem. Zagotowuję.
- Zmniejszam ogień, żeby zupa delikatnie pyrkała i gotuję jeszcze przez 5 minut.
- Dodaję ziemniaki (jeśli korzystam z gotowanych lub pieczonych) lub mąkę ziemniaczaną (tylko gdy nie dodawałam surowych ziemniaków), bazylię/szpinak/jarmuż oraz natkę pietruszki i świeżą bazylię. Miksuję do uzyskania kremowej konsystencji, podgrzewając cały czas na niewielkim ogniu.
- Przelewam do talerzy, dekoruję sezamem lub czarnuszką, migdałami (można wcześniej uprażyć na suchej patelni) i bazylią. Opcjonalnie, w wersji niewegańskiej, posypuję tartym parmezanem.
Wartości odżywcze
Zupa z cukinii to tylko kilka składników, a doskonały smak – murowany.
Bardzo pyszna zupa świąteczna ponieważ gotowałam na niedzielę polecam-
@Karolina polecam się na przyszłość :).
zupka jak marzenie- już spałaszowana! dzięki za przepis
Mam zamrożoną cukinię na pewno taką zupkę ugotuję :o)