Kotlety schabowe to obowiązkowy punkt programu, jeśli macie na myśli prawdziwy, klasyczny, domowy, polski obiad niedzielny. Przepis na kotlety schabowe w mojej rodzinie to roztłuczone mięso posypane przyprawami, a potem moczone w jajku. Następnie panierowanie w bułce i smażenie. Ale warto pokusić się jeszcze o dodatek mąki, dzięki czemu panierka będzie smaczniejsza. Zobaczcie jak zrobić je krok po kroku i z czym podać tę tradycyjną potrawę na obiad.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 4 plastry schabu bez kości (o szerokości ok. 2 cm; cienko roztłuczone tłuczkiem)
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki papryki (słodka lub ostra)
- kilkanaście łyżek bułki tartej
- smalec (do smażenia; można zastąpić go innym tłuszczem, np. masłem klarowanym lub olejem bez posmaku goryczki)
- 1 szczypta pieprzu czosnkowego (opcjonalnie)
- kilkanaście łyżek mąki (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Umyte mięso układamy na desce do krojenia i rozbijamy tłuczkiem. Powinno być rozbite dość cienko, ale nie powinny w nim podczas tłuczenia powstać dziury. Najlepiej tłuc mięso w foliowym woreczku śniadaniowym, wtedy nie będzie pryskać.
- Obtaczamy mięso w mące (opcjonalnie). Dzięki temu, po połączeniu z jajkiem, mąka będzie lepiej utrzymywała bułkę tartą wokół kotleta podczas smażenia.
- Jajko rozkłócamy w miseczce z przyprawami. Bułkę tartą wsypujemy na osobny talerz.
- Maczamy mięso w jajku, następnie obtaczamy dokładnie w bułce tartej.
- Smażymy na sporym (ale nie maksymalnym) ogniu na patelni teflonowej na kilku łyżkach rozgrzanego oleju lub smalcu. Po każdej partii smażenia wylewamy z patelni olej ze spalonymi resztkami bułki tartej.
- Podajemy z tradycyjnymi dodatkami: ziemniakami, purèe, surówkami (np. z marchewki), buraczkami czy zasmażaną kapustą.
Wartości odżywcze
Kotlety schabowe pozawijane w folię przywożą studenci powracający po weekendzie do akademików. To od „schaboszczaków” początkujący miłośnicy gotowania często zaczynają swoją kulinarną naukę. Schaboszczak często nie jest lubiany przez dzieci, zwłaszcza gdy w mięsie trafi się trudny do pogryzienia tłuszcz. Schaboszczaki nie należą do niskokalorycznych ze względu na panierkę, która podczas smażenia pochłania sporą ilość tłuszczu. Warto po usmażeniu osączyć je przez chwilę na papierowym ręczniku lub serwetce.
Przepis na kotlety schabowe tradycyjne czy uproszczone?
Tradycyjnie po utłuczeniu obtacza się mięso w mące, potem moczy w jajku, a na koniec panieruje w bułce tartej i smaży na smalcu. To najlepszy sposób na wydobycie pełni ich smaku i uzyskanie chrupiącej panierki. Tłuszcz do smażenia nadaje mięsu smak i jeśli planujecie zastąpić smalec olejem, wybierzcie taki bez posmaku goryczki. Polecam spróbować usmażyć kotlety schabowe na maśle klarowanym.
Można, podobnie jak moja mama i babcia, uprościć panierowanie i pominąć obtaczanie kotletów w mące. Będzie odrobinę szybciej :). Warto wypróbować różne sposoby i uznać na podstawie własnego gustu, który jest lepszy!
Kotlety schabowe przepis
Polecam z dodatkiem puree ziemniaczanego, surówek, zasmażanej kapusty albo buraczków. Do tego koniecznie zupa na pierwsze danie i kompot do picia. Oto klasyczny niedzielny obiad w typowym polskim domu.
U kogo w niedzielny poranek słychać tłuczenie schabowych? 😉
Zobacz też: Najlepsze dodatki do mięsnych potraw
Jaki jest Wasz ulubiony kotlet schabowy? A może w Waszych domach klasyczny, polski obiad, wygląda nieco inaczej? Jestem bardzo ciekawa Waszych opinii. Dajcie koniecznie znać w komentarzach!
Dla osób, które lubią być na bieżąco powiem także, że na rynku istnieje takie urządzenie – „Maszynka Do Schabowych”, które rozbija mięso drobiowe i schabowe tworząc na nim bardzo wyraźny kratkowany wzór.
Żonie muszę podesłać link, dzięki za przepis 🙂
Dorotko, bardzo podoba mi się łabędź z łopatką do soli, który widoczny jest na filmie.
Gdzie mogłabym takiego dostać?
Kupiłam go w sklepie ze starociami :).
Wspaniały przepis. Pozdrawiam Cię Dorotko 🙂
@John Rambo najlepiej smażyć mięso na tłuszczu tego samego pochodzenia.
Czyli wołowinę na łoju wołowym, wieprzowinę na smalcu itd, głównie ze
względu na dopasowanie smaku. Tłuszcz nadaje potrawie smak w trakcie
smażenia, więc powinien być również dobrany tak, żeby nie było czuć
goryczki (dlatego np. masło klarowane jest idealne do wszystkiego, bo ma
bardzo łagodny i przyjemny smak, podobnie jak odpowiednia oliwa; do tego
dochodzi zasada doboru tłuszczu o wysokiej temperaturze dymienia, żeby nie
spalił się w trakcie smażenia i nie zepsuł smażonej potrawy). I to jest
bolączka naszej polskiej gastronomii, bo często nawet jak mięso jest dobre,
to olej stary i i tak całość przez to zepsuta.
dlaczego kotlety z piersi kurczaka smazy sie na masle klarowanym a
wieprzowe na oleju lub smalcu?
ps. pieknie sie usmiechasz
fajna ta łabędziowa solniczka
4 kotlety, 2 cm szerokości, kilkanaście łyżek mąki ???????!!!!
Żeby się wygodnie obtaczało, kobieto!
właśnie z ciekawości szukałem alternatywnego przepisu na schabowego… ja przyprawy daje bezpośrednio na mięso i czekam troche aż one wsiąkną bo odnosze wrażenie że chodzi o smak mięsa a nie panierki…
A gdzie mój komentarz?
A ja chciałam panierkę z otrebami orkiszowymi a tu nic
Znam i tę metodę przygotowywania schabowych: pozytywnakuchnia.pl/kotlet-schabowy-z-kostka/ 🙂 Z kostki w trakcie smażenia wydobywa się dodatkowy aromat.
Dla mnie schabowe muszą być z kością, bez kości to już nie to samo
witam, ja zamiast do jajka wszystko dodaje do bulki tartej, sol, przyprawy do kurczaka, papryke i mieszam, a czasami zostawiam schabowe na noc w przyprawach wtedy w czystej bulce wytaczam. Pozdr
hmmm a co w tej maminej wersji jest innego? maka, jajko bułka! poza tym wg mnie przyprawami smaruje się mięso, jesli wrzucisz przyprawy do jajka to tylko panierka będzie słona
Aż się głodna zrobiłam! Ja zamiast łopatki używam sprytnego widelca do obracania i patelnię też mam nie jak dla singla, ale i tak schabowy to jest to.
troche twoj schabowy sie za bardzo przypiekl, ale pewnie i tak jest pyszny . Na pewno wyprobuje ten przepis 🙂 pozdrawiam
VVVVWVVVVVVVVVVVVVVVV
jeśli to przeczytałeś ktoś do cb
napisze Kocham cie za 20 min jeśli
wkleisz to do 3 komętarzy
Nigdy wcześniej nie smażyłem kotletów ale zgodnie z tym przepisem kotlety wyszły wyśmienicie. Adam – pierwszy człowiek na Ziemi
Wlasnie bede robil schabowego twoim sposobem Dzieki Buziii 😛
[..YouTube..] Wlasnie bede robil schabowego twoim sposobem Dzieki Buziii 😛
Prawdziwy kotlet schabowy miła Dorotko smażymy tylko i wyłącznie na smalcu najlepiej własnoręcznie wytopionym.Tradycyjny kotlet powinien być z kostką.I to jest dopiero smaczny kąsek. Pozdrawiam.
fajne:)
mam taka sama patelnie!!
[..YouTube..] mam taka sama patelnie!!
😀 :)) git :D:P filmik :D:)) tego było mi potrzeba :D:)) tylko biednie tego oleju wlała :)) ale i tak dzieki za wstawke :D:))
[..YouTube..] 😀 :)) git :D:P filmik :D:)) tego było mi potrzeba :D:)) tylko biednie tego oleju wlała :)) ale i tak dzieki za wstawke :D:))
Świetne i Basta ! 😀
[..YouTube..] Świetne i Basta ! 😀
Nie jem mięsa ale dzięki temu filmikowi mogłam pokazać ludziom z innych krajów typowe polskie danie.
[..YouTube..] Nie jem mięsa ale dzięki temu filmikowi mogłam pokazać ludziom z innych krajów typowe polskie danie.
Proste i basta!
[..YouTube..] Proste i basta!
wielce inteligentne damy, jak podajecie przepis to piszczie ile co sie smazy/piecze/gotuje
Wielce inteligentny dżentelmenie Romanie, weź pod uwagę, że czas smażenia kotletów na patelni zależy od tego jak duży ogień ustawisz i w każdej kuchni będzie inny. Trzeba smażyć na średnim ogniu, aż panierka nabierze odpowiedniego koloru. Przekroić po usmażeniu jednego kotleta, a jeśli panierka jest już taka jak trzeba, a kotlet jednak w środku niegotowy, podpiec przez 10-15 minut w piekarniku albo wstawić na 2 minuty do mikrofalówki.
patelnia teflonowa, więc tłuszczu może być mniej. A jeśli chodzi o wycinanie błon to wycinam jak są duże i twarde – te nikomu nie przeszkadzały.
[..YouTube..] patelnia teflonowa, więc tłuszczu może być mniej. A jeśli chodzi o wycinanie błon to wycinam jak są duże i twarde – te nikomu nie przeszkadzały.
[..YouTube..] @veronica19v patelnia teflonowa, więc tłuszczu może być mniej. A jeśli chodzi o wycinanie błon to wycinam jak są duże i twarde – te nikomu nie przeszkadzały.
dlaczego nie obciełas błony przed tłuczeniem kotleta?nie za mało tłuszczu do smażenia ?
[..YouTube..] dlaczego nie obciełas błony przed tłuczeniem kotleta?nie za mało tłuszczu do smażenia ?
@tynarus Przypomniałeś mi, że miałam usunąć ten komentarz, bo był niezgodny z Netykietą :). Że o zasadach poprawnej pisowni nie wspomnę ;).
[..YouTube..] @tynarus Przypomniałeś mi, że miałam usunąć ten komentarz, bo był niezgodny z Netykietą :). Że o zasadach poprawnej pisowni nie wspomnę ;).
Fajna z Ciebie laska:)
[..YouTube..] Fajna z Ciebie laska:)
Dobry schabowy to klasyk naszej polskiej kuchni. Tylko jak ktoś wspomniał- najlepszy smażony na smalcu, i obowiązkowo z kostką;)
No ja myślę, że nie o ząbkach. Rok noszenia aparatu poszedłby na marne ;).
Nie, okazuje się, że takich potraw najczęściej poszukują Czytelnicy Pozytywnej Kuchni :).
[..YouTube..] No ja myślę, że nie o ząbkach. Rok noszenia aparatu poszedłby na marne ;).
[..YouTube..] @LegoMasterPL No ja myślę, że nie o ząbkach. Rok noszenia aparatu poszedłby na marne ;).
[..YouTube..] Nie, okazuje się, że takich potraw najczęściej poszukują Czytelnicy Pozytywnej Kuchni :).
[..YouTube..] @mauysz665 Nie, okazuje się, że takich potraw najczęściej poszukują Czytelnicy Pozytywnej Kuchni :).
czyżby skończyły ci się pomysły ? 😀
[..YouTube..] czyżby skończyły ci się pomysły ? 😀
No nic nowego…..mogę tylko potwierdzic ze będą smaczniejsze obtaczajac je najpierw, w mące potem jajku i na koncu w bulce…nie beda suche i przypalone,pozdrawiam
@Elżbieta ale to chyba wtedy jest bardziej smażenie w cieście niż w panierce. Bo panierka kojarzy mi się bardziej z czymś chrupiącym.
Moje doświadczenia dotyczące panierki są jeszcze inne – wszystko ( ryby, warzywa, kotlety itd. …) panieruję w kolejności – ” produkt – mąka – jajko – mąka – jajko”. Roztrzepane jajko, łączę nieraz z wodą lub mlekiem. Nigdy nie mam problemów z przypalaniem. Smażę na smalcu….
Dorota mogłaby mi robić schabowe codziennie
[..YouTube..] Dorota mogłaby mi robić schabowe codziennie
[..YouTube..] Dorota mogłaby mi robić schabowe codziennie
Mmmm, ale bym sobie teraz „wsunął” takiego schaboszczaka.
Ogółem podobają mi się drobne zmiany w filmach, ale ten „szeroki uśmiech” po „Zapraszam” mi się nie podoba, oczywiście nie mówię o ząbkach, bo piękne 🙂 Prócz tego wszystko zacnie, czekam na kolejne przepisy.
To też chyba trochę kwestia bułki tartej – ja mam taką „domowej roboty” i się nie przypalała. Ale też z kolei po każdej partii smażenia usuwałam resztki bułki z patelni. Ale dobrze wiedzieć, jak za kilka lat znowu usmażę schabowego, to wymieszam mąkę z bułką pół na pół :).
[..YouTube..] Mmmm, ale bym sobie teraz „wsunął” takiego schaboszczaka.
Ogółem podobają mi się drobne zmiany w filmach, ale ten „szeroki uśmiech” po „Zapraszam” mi się nie podoba, oczywiście nie mówię o ząbkach, bo piękne 🙂 Prócz tego wszystko zacnie, czekam na kolejne przepisy.
dodatkowa praca przy usuwaniu bułki:-)
jak do panierki użyje się bułkę tartą wymieszaną w proporcji 1:1 z mąką z pełnego przemiału (lub zwykłą mąką) to kotlety będą mieć piękny złocisty kolor no i nie będą się „paliły”, co jest częstym zjawiskiem przy stosowaniu samej bułki
Wszystko Ok., sama tak kiedyś robiłam. Ale każy dobry kucharz smaży tradycyjnego schabowego na smalcu. I smak oczywiście jest inny.
Pozdrawiam.)
Prawda, teraz sobie przypomniałam, bo od ładnych paru lat nie smażyłam schabowych. Moja babcia smaży na margarynie wymieszanej pół na pół ze smalcem albo właśnie na samym smalcu. Wtedy nawet zapach podczas smażenia jest zupełnie inny. Już robię małą aktualizację w przepisie :).
A ja tak polubiłam patelnię grillową, że robię na niej kotlety bez panierki, za to z nadzieniem. I jutro takie będą. Ale klasykę też lubię 🙂
Ja z kolei, wstyd się przyznać, jeszcze nie ugrillowałam ani razu mięsa na mojej grillowej patelni. Ale to się wkrótce zmieni :D.