fbpx
Czytasz właśnie
Ciasto zebra

Ciasto zebra

  • dwukolorowe ciasto
  • proste do zrobienia
  • z efektownym wzorem po przekrojeniu
Ciasto zebra

Ciasto zebra pojawiło się w moim „repertuarze” całkiem niedawno. Trochę żałuję, że przepis na ciasto zebra to receptura, z którą nie spotkałam się wcześniej. Przydałby się, kiedy rozpoczynałam swoją przygodę z pieczeniem ciast. Jest to bardzo proste do zrobienia ciacho, a jednocześnie tak efektowne! Po przekrojeniu zachwyca pięknymi, czarno-białymi paskami przypominającymi paski zebry. Zobaczcie jak zrobić zebrę – przepis z filmem!

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze ciasta

Metoda nakładania masy w cieście zebra jest podobna do tej z ciasta arlekin. Jedyną różnicą jest to, że w zebrze nalewa się ją zawsze na środek formy do pieczenia. Sama masa jest natomiast odrobinę rzadsza. Nawet bez polewy czy innych dekoracji to bardzo ładny i elegancki wypiek. Będzie doskonale pasować do popołudniowej kawy wypitej w towarzystwie przyjaciół, natomiast na imieninach lub urodzinach pięknie wyróżni się spośród innych wypieków.

Przepis na ciasto zebra

Warto jednak pokusić się o dodatkowe przyozdobienie go polewą czekoladową. W rezultacie jeszcze bardziej można podkreślić kakaowy smak zebry. Potem już tylko pozostaje próbować nie zjeść zbyt dużo ;).

Ciasto zebra

Ciasto zebra

Najlepsze ciasto zebra w paski czyli ciasto z czarno-białym wzorkiem powstałym po naprzemiennym nakładaniu go łyżką do foremki.
4.72 z 35 ocen
Przygotowanie: 20 minuty
Gotowanie: 50 minuty
Razem: 1 godzina 10 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: ciasto zebra
Liczba porcji: 16
Kalorie: 176kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru (polecam zastąpić ksylitolem czyli cukrem brzozowym, o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 3 szklanki mąki (pszenna tortowa, typ 400-450 lub orkiszowa typ 630)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody (zwykła lub gazowana, o temperaturze pokojowej)
  • 2-3 łyżki kakao
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

* Obydwie części masy powinny mieć tę samą konsystencję. Mąki ziemniaczanej musi być dokładnie tyle samo co kakao.
Ciasto zebra bezglutenowe – do pieczenia należy wykorzystać proszek bezglutenowy, a mąkę pszenną zastąpić uniwersalną mieszanką bezglutenową najlepszą; w razie potrzeby można dosypać więcej mąki do głównej masy, żeby konsystencja nie była za rzadka i wzorki nie rozpłynęły się w trakcie pieczenia.

Ciasto kroję dopiero po całkowitym wystudzeniu. Przechowuję w zamkniętym pudełku lub woreczku, co zapobiegnie jego wysuszeniu.
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić cukier waniliowy
  2. Zakalec – jak go uniknąć?

Jak zrobić

  • Jajka ucieram z cukrem za pomocą miksera na wysokich obrotach.
  • Cały czas ucierając, stopniowo i cienką strużką, wlewam olej.
  • W trzech partiach, w tych samych ilościach, dodaję wodę, ekstrakt z wanilii i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszam ciasto za pomocą łyżki lub na bardzo niskich obrotach miksera.
  • Masę dzielę na dwie równe części.
  • Do jednej części masy dosypuję kakao i mieszam łyżką.*
  • Do drugiej części dosypuję mąkę ziemniaczaną i mieszam łyżką.
  • Do natłuszczonej i obsypanej mąką formy wlewamy obydwie masy: naprzemiennie białą i brązową, po jednej łyżce – jeśli paski w cieście mają wyjść cienkie lub po dwie – jeśli mają być odrobinę grubsze.
  • Wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Piekę przez ok. 50-60 minut, nie otwierając piekarnika w trakcie pieczenia.
  • Po koniec delikatnie uchylam drzwiczki i sprawdzam drewnianym patyczkiem czy ciasto jest gotowe (patyczek powinien wyjść suchy). Jeśli nie, kolejną próbę przeprowadzam po 5 minutach.
  • Upieczone ciasto od razu wyjmuję z piekarnika.
  • Studzę ciasto zebra na kratce, w foremce, a gdy delikatnie przestygnie, wyjmuję z formy i czekam aż uzyska temperaturę pokojową.

Wartości odżywcze

Serving: 80g | Kalorie: 176kcal (9%) | Carbohydrates: 32g (11%) | Białko: 4g (8%) | Fat: 3g (5%) | Cholesterol: 51mg (17%) | Sód: 22mg (1%) | Potas: 147mg (4%) | Cukier: 12g (13%) | Witamina A: 75IU (2%) | Witamina C: 0.1mg | Wapń: 46mg (5%) | Żelazo: 1.5mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Imieniny, rodzinne spotkanie lub wizyta znajomych. A może Wielkanoc lub Boże Narodzenie? Wiele jest okazji do upieczenia zebry, dlatego śmiało, pieczcie! Powiem Wam, że nawet przed 1 listopada dużo osób przychodzi do mnie na blog po ten przepis. I słusznie, ponieważ to sprawdzona receptura :).

Ciasto zebra
Ciasto zebra

Jak wyszło Wam ciasto zebra? Udały się wzorki? W moim jest ich bardzo dużo!

Ciasto zebra przepis

Czasem będą grubsze, innym razem węższe. W każdym cieście ułożą się nieco inaczej. Sami powiedzcie: cudo, nieprawdaż? Z pewnością wiele osób zaskoczycie takim wypiekiem! Jeśli macie ochotę, możecie dodatkowo polać ciasto polewą z białej lub ciemnej czekolady. Ale i bez tego dodatku jest ekstra!

Ciasto zebra
Ciasto zebra

Czekam na Wasze komentarze :). Piszcie, czy znaliście już ten wypiek! A może robiliście pierwszy raz? Z jakiej okazji i jak wrażenia? Bardzo jestem ciekawa!

249 komentarzy
  • Witam. Czy ciasto wyjdzie jeśli zmniejsze ilość składników o połowę? Jeżeli tak to ile jajek użyć do przepisu? 🙂

    • Będzie dwa razy niższe i zapewne upiecze się po ok. 25-30 minutach, jeśli forma będzie o średnicy 21-24 cm, ale wyjdzie. Jedno jajko polecam przed ucieraniem masy rozkłócić w szklance widelcem i dodać tylko połowę uzyskanej mieszanki. Pozostałość przyda się kolejnego dnia do omletu lub jajecznicy :).

  • Nie wyszło mi ciasto 🙁 Na środku zakalec a zebra się zlała mimo takiej samej gęstości obu ciast. W smaku nie jest takie złe – ale to pewnie dlatego, ze słodkie. No nic trudno, jutro imieniny – zmuszona będę coś kupić.

  • Ciasto wyszło super, robiłam wszystko wg przepisu, tylko do ciemnej części dodałam troszkę wody, bo było za gęste. Dziękuję za przepis 🙂

  • ciasto rewelacja wyszło przepyszne i wyrosło pięknie ale zamiast wody zwykłej dodałam lekko gazowaną i mniam…. dziękuje za zajeb…. przepis 🙂

  • Ciasto mimo dania i tak niższej temperatury niż w przepisie na wierzchu sie spaliło 🙁 jesli chodzi o smak jeszcze nie wiem bo się studzi

  • Zawsze robilam zebre byla idealna . Nie mialam przepisu wiec skorzystalam z tej str i po prostu…… zakalec;( 2 proby dokladnie z przepisu. Przypomnialam sob15 wiec moj przepis . Jaja ubic z cukrem i c. wanilinowym lub waniliowym 😉 dodac powoli make+proszek .olej i wode woda powinna byc ciepla lub gazowana. I zawsze jesli dodaje 3lyzki kakao to do drugiego 3 lyzki maki.3. Proszku do pieczenia 3 lyzeczki. Leje na srodek okolo 7 lyzek jasnego.i 7 ciemnego potem 6 j i 6 c. 5…..etc wszystkie skladniki miksuje nie bawie sie w mieszanie 😉 temp jak w pani przepisie tylko pieke okolo 1 godz lub 1.15. Otwieram piekarnik do wystygniecia. Kroje po wystudzeniu 😉

  • Obłędne. Zrobiłam wczoraj wieczorem, bo dziś mają wpaść znajomi na kawę. No właśnie. Znajomych jeszcze nie ma, ciasta już prawie nie ma 🙂 domownicy się nim zajęli tak skutecznie, że zostało dosłownie na spróbowanie. Genialny przepis. Dodaję do swoich ulubionych. Dziękuję 🙂

  • Dzień Dobry ! Mam 14 lat i kocham gotować/piec. Niestety jak to początkujący kucharz coś mu nie wychodzi. Chciałam Pani spytać co jest moje ciasto bardzo wyrasta na środku. Robi się górka, a Pani jest proste. Czy wie Pani co mogło to spowodować ? 🙂

    • Dzień dobry Wiktorio!

      Zdarza się, że moje ciasta też czasem wychodzą z garbem, zwłaszcza kiedy forma jest za mała, a w kuchni towarzyszy mi pośpiech i biegam pomiędzy garnkami przełączając kamery, przestawiając wszystko dookoła ;).

      Tak na szybko, co mi przychodzi do głowy: albo proszek do pieczenia nie był równomiernie rozsiany po cieście i rozmiksowany, albo mąka za mało zmiksowana (ale za długo miksować też się nie powinno – możesz zerknąć do wpisu o zakalcu, który jest podlinkowany w przepisie na zebrę), albo temperatura pieczenia za wysoka (różne piekarniki pieką różnie i każdy trzeba po prostu wyczuć, a wcześniej najlepiej przeczytać instrukcję obsługi i sprawdzić co sugeruje producent, na której półce każe stawiać wypieki itp.), albo nierównomiernie się rozprowadza ciepło w piekarniku.

      Co możesz spróbować zrobić następnym razem:

      1) Upiec to samo ciasto w nieco większej foremce, jeśli taką posiadasz
      2) Upiec w temperaturze niższej o 10 st. C
      3) Obniżyć wyjściową temperaturę podaną w przepisie o 20 st. C i włączyć termoobieg
      4) Jeśli ciasto ma gęstą masę (akurat nie moja zebra, ale to się przydaje przy innych, ucieranych na maśle ciastach), nałożyć jej nieco więcej po bokach, a mniej na środku

      A garby w gotowym cieście możesz czasem po prostu obciąć, tuszując ślady po nożu za pomocą polewy lub kremu. Resztki po odcięciu można zjeść lub zamrozić i wykorzystać innym razem, zmiksowane, np. jako spód do sernika lub składnik bajaderek (http://dorota.in/bajaderka/) :).

      Gratuluję pasji do pieczenia, podziwiam i życzę sukcesów :). Z czasem na pewno zaobserwujesz co się sprawdza, a co się nie sprawdza w Twoim piekarniku i dojdziesz do perfekcji :D.

  • Czy ciemniejsze kawałki w cieście to naturalny efekt tego ciasta?Przepraszam pierwszy raz robię takie ciasto. Mam nadzieję że otrzymam odpowiedź. Pozdrawiam 🙂

  • Witam.
    Zrobiłam dokładnie takim sposobem jak Pani, i nie wiem dlaczego wyszedł mi lekki zakalec :-(, co może być przyczyną?

    • Piszę właśnie osobny wpis o zakalcach, więc jak już będzie gotowy to podlinkuję :). W skrócie: zakalce mają różne przyczyny, a czasem tak po prostu się zdarzają i nie ma na to wytłumaczenia. Nawet najlepszym cukiernikom :D.

    • Hej 🙂
      Wiesz co, mi też wychodził kiedyś zakalec. Postanowiłam coś z tym zrobić – mianowicie zmieniłam kolejność dodawania składników…
      Jajka + cukier + proszek do pieczenia (2łyżki) -> ucieram
      Mąka -> cały czas miksuje
      Woda -> miksuje
      Olej + cukier wanilinowy -> miksuje

      Zmieniłam też blachę – z prostokątnej na tortownicę.

      Nie wiem czy to ma znaczenie, czy to tylko przypadek, ale od tego czasu wypieki tego ciasta wychodzą rewelacyjnie 🙂

  • Witam.
    A ja mam pytanko czy woda może być z kranu, czy raczej woda mineralna gazowana/niegazowana ?
    Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂

  • ciasto wizualnie bardzo ładne ismaczne ale temperatura za wysoka mi sie przy tej spiekło 150st ok 1h całkowicie wystarczy

    • Ćwierciakiewiczowa (autorka jednej ze starszych książek kucharskich z czasów, kiedy nikomu nie śniło się nie tylko o blogach kuchennych ale również o internecie i o mikserach) zaczynała swoje przepisy od „weź dziewkę kuchenną”. Dziewki kuchenne całkiem wyszły już z mody więc w przypadku braku miksera, blendera itp. jak również w przypadku braku prądu polecam chłopa -najlepiej łasucha to będzie miał motywację, miskę – najlepiej kamienną z rowkami na boczkach i drewniany uniwersalny przyrząd zwany wałkiem do ucierania, pałką lub przez niektórych „łysym”. Jest to okrągła drewniana kula osadzona na drewnianej rączce. Do nabycia w sklepach z art. gospodarstwa domowego. Powyższy zestaw zapewnia powodzenie nawet w przypadku braku prądu.
      P.S. Moja zebra właśnie się dopieka. Brzuszek ma pulchniutki i coś mi mówi, że będzie wyśmienita.

  • Świetny przepis, bd dobry smak 🙂 Wyglada super 🙂 Szukam kolejnych inspiracji na pozytywnej kuchni 🙂 Pozdrawiam

  • dobrze a ile trzeba dać proszku do pieczenia (łyżeczek) ????
    a najlepiej to ile dodać łyżek kakao 2 czy 3 ????
    do trzeba nakladać 1 czarna ,i 2 biała ,,,,,tak????
    może być prostokątna brytwanka ,,, to wysokośc bedzie taka sama czy nie???? czy czeba dodac wiecej składników ???

  • Przepis wspaniały 🙂 Zebra pieknie mi wyszła .Upiekłam z podwójnej porcji w dużej prostokatnej blaszce .Tylko te moje pasy nie sa tak idealne jak u atorki przepisu ale w smaku super .Zamiast zwykłej wody dodałam mineralną i zakalca nie ma . Dzięki pozdrawiam

  • Czy te ciasto można robić nie na blaszce kwadratowej ,lecz na okrągłej?A jeżeli tak to o jakich wymiarach ?

  • Zrobiłam tą Zebre wyszła Super tylko dodałam olej z oponek bo nie miałam więcej i było troche czuć ale tak to PYCHA ! :*

  • Vous pouvez regarder le film en plein écran, les ingrédients seront plus visibles. Par ailleurs, sur le blog de Pozytywna Kuchnia, il y a aussi la liste d’ingrédients.

  • s’il vous plait je suis d’origine polonais mais je ne comprends pas tout mais je fait quelque recette que ma grand mere me fesait pourriez vous mettre les ingredients en plus grands lorsque vous filmer comme cela je pourrais les tradure merci par avance

  • znakomity przepis, ciasto pycha 🙂 jedyna uwaga: ciasto z kakao jest nieco ciezsze co za tym idzie radze nakladac 2 lyzki mialego ciasta jedna ciemnego… poniewaz w innym badz razie mozemy nie uzysakac efektu „zebry” dlaczego? wlasnie dlatego ze ciemna masa opada na dno. OGOLNIE CO DO PZREPISU PYCHA! SMACZNEGO

  • Robiłam ciasto tydzień temu i wyszło przepyszne. Delikatne, nie za słodkie. Teraz wszyscy mnie męczą żebym na każdą imprezę im piekła, ale gratulacje należą się Pani Dorocie bo tylko dzięki dokładnemu odtworzeniu czynności przygotowania i pieczenia z filmiku udało mi się je stworzyć 🙂 (Ogólnie jestem kaleką w pieczeniu ;p )

  • zrobiłam babkę wielkanocną z tego przepisu, tylko ze oddzieliłam białka od żółtek i białka dodałam na końcu po podzieleniu mas wyszło super !!
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/03/29032013173.jpg[/img]

  • Przepis sprawdzony, zebra pyszna 🙂
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/03/Zdjęcie0557-1.jpg[/img]

  • Witam właśnie skończyłam piec to ciasto jest pyszne mega wilgotne i mam nadzieję że mąż po przyjściu z pracy będzie mile zaskoczony 🙂
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/03/555044_490867704294551_53569053_n.jpg[/img]

  • To czy komu wyszedł zakalec z prostego przepisu nie świadczy o tym, że przepis jest zły tylko o tym kto co piekł. No weźcie ludzie byście się wstydzili nawet takie rzeczy pisać. Wg. mnie ciasto jest pycha i mnie wyszło tak jak na filmie bez żadnego zakalca. Czego życzę wszystkim piekącym.

  • Ciasto mi wyszło,ale…. piekłam je nie 50 min. jak to jest w przepisie, ale aż 75 min. oczywiście w temperaturze zgodnej z przepisem.
    Co do sposobu przekładania ciasta do formy, to zastosowałam się do wskazówek, lejąc na przemian łyżkę ciasta ciemnego z łyżką ciasta jasnego i ….totalna klapa, prawie wcale pasków, może lekkie na wierzchu.
    Mimo braku efektu zebry, ciasto bardzo smaczne, ładnie wypieczone.

  • po co dzielić na 2 części i jedną mieszać łyżką, skoro można oddzielić połowe, a drugą zostawić w pierwotnej misce i kakao w niej zmiksować… podany w filmie sposób to niepotrzebna robota, i więcej garów do mycia.

  • To bardzo fajne ciasto, które piekła moja mama, gdy byłam dzieckiem. Zdjęcia piękne, ale film jak zawsze irytujący – masz taki dobry warsztat, narzędzia, a Twoja zapowiedź zawsze jest taka sama, ten sam uśmiech, te same teksty, sztuczne, wyuczone, marzy mi się jakaś zmiana – no, ale to Twój blog, więc Ty decydujesz.

  • A nie uczyli Was przy okazji jak zrobić domowy, waniliowy cukier z prawdziwą wanilią? pozytywnakuchnia.pl/cukier-waniliowy/

  • prawidłowo wymawia się cukier wanilinowy 😉 w sklepie spotykamy się że pisze cukier waniliowy ale to jest błąd 😉 jestem cukiernikiem i uczyli nas tego w szkole 🙂

  • Nie rozumiem jak zebra może się nie udać??? nie jestem żadnym kucharzem, nie mam też wykształcenia gastronomicznego i to ciasto zawsze się udaje 🙂 A to że proszek do pieczenia dodaje się razem z mąką to chyba jest oczywiste 🙂 ach drogie panie……… gdzie wy się uchowałyście 😛

    • Na tym właśnie Krzyśku polega problem 'nowoczesnych Pań domu’ 🙁 Jedyne ciasto jakie im 'wychodzi’ to takie z torebki kupione w hipermarkecie 😛
      Odkąd zacząłem sam sobie gotować i piec – wiem, że jem zdrowo i smacznie, a najważniejsze że to co lubie, a nie to co można kupić gotowego w sklepie 🙂

      Pozdrawiam wszystkich gotujących facetów 😉

      Adam

  • Powiem tak. Robiłam wszystko wg. przepisu. Po 50 min. ciasto było wypieczone po brzegach, a w środku, po sprawdzeniu patyczkiem, okazało się jeszcze mokre. Zostawiłam je w piekarniku jeszcze na 15 min. Po tym czasie patyczek był już suchy. Na wszelki wypadek będę je studzić przy uchylonych drzwiczkach. Jeszcze nigdy nie wyszedł mi żaden zakalec i mam nadzieję, że tak pozostanie.. Napiszę później jak smakowało..

  • właśnie ukroiłam pierwszy kawałek.. ciasto w środku nie ma tak wyraźnych wzorków a nakładałam je łyżką na zmianę tak jak w przepisie. Wyszło bardzo niskie, ale to pewnie dlatego, że użyłam większej formy. Poza tym jest z wierzchu suche, a w środku mokre. Piekłam 50 minut, tak jak w przepisie.

    • Na szczęście się udało. Nie opadło,ani nie stało się zakalcem. Smakuje też dobrze, ale następnym razem będę dawać po 3 łyżki białego ciasta i 3 ciemnego, bo przy jednej w samym środku, kolory zaczynają się mieszać i tracą efekt.

  • ale napisalas, ze „W tym przepisie autorka popełnia dwa błędy – Proszek do pieczenia dodaje się razem z mąką! a zamiast wody najlepiej dać napój gazowany”. Jak mozna napisac, ze niedodanie napoju jest BLEDEM? Zabobony, zabobony

  • Umrę od szklanki napoju z bąbelkami, taaa:) Na codzień nie pijam takich napojów, jednak uważam że do tego ciasta użycie napoju gazowanego (zamiast wody) jest może nie niezbędne, ale wskazane. Spróbuj, a nie pożałujesz, gwarantuję.

  • W twoim mniemaniu jestem tłustą babą chlejącą gazowane napoje i zażerająca się ciastem. W rzeczysiwstości ważę niespełna 50kg i na codzień nie pijam w ogóle napojów z bąbelkami. Myśl jednak co chcesz. Ja po prostu uważam, że akurat do tego ciasta użycie tego typu napoju jest może nie niezbędne, ale wskazane – na pewno działa na jego korzyść. Ciao!

  • Bzdury o nieudanym przepisie! Jestem początkującym smakoszem i kucharzem ciast(od 2 miesięcy) i robię to ciasto po raz 3 i pięknie rośnie i pachnie w piekarniku. Zawsze z tego przepisu, i na zmianę dawałam sprite lub wodę i zawsze za każdym razem wyszło idealnie! Zniknie pewnie już dziś wieczorem 😉

  • Nigdy nie widziałam w sklepiej cukru waniliowego.. Albo wanilinowy albo cukier z wanilią… Z jakiej firmy jest Twój cukier waniliowy?

  • Super ciasto i przepis! ja czasem jak mam akurat pod ręką to zamiast szklanki wody dodaję szklankę wody mineralnej gazowanej lub napoju pomarańczowego gazowanego, jest rewelacyjne!

  • [..YouTube..] No to ja może podam przepis na zebrę z wodą gazowaną 🙂 3 szklanki mąki, 1 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka oleju, i szklanka gazowanej wody mineralnej, 5 jajek, 1 cukier waniliowy (16 g), 2 łyżki kakao, 3 łyżeczki proszku do pieczenia. Inaczej niż w tym przepisie – zaczyna się od ubicia BIAŁEK, potem dodaje się do nich cukier, cukier waniliowy i żółtka, potem mąkę z proszkiem i olej, a na końcu powoli wlewając, wodę mineralną.

  • Przepraszam,wczoraj pisząc o ilości mąki ziemniaczanej nie napisałam,że dodając więcej mąki ciasto po upieczeniu,będzie jak babka piaskowa,suche i kruche,chcąc mieć ciasto bardziej wilgotne dajemy mniejszą ilość mąki:) ja wczoraj przedobrzyłam z mąką i jest SUCHE, trzeba popijać by się nie zapchać :):):)
    Pozdrawiam.

  • Mili państwo ,mój przepis na zebrę to : zamiast oranżady dodaję mleko,ale tylko wtedy,gdy ciasto za gęste. Do mąki,którą przesiewam przez sito/ jest wtedy napowietrzona/dodaję mąkę ziemniaczaną np: 2,5 szklanki mąki tortowej,czy wrocławskiej itp.do tego 2 łyżki,do szklanki mąki ziemniaczanej. Zapachy lub skórka cytryny i pomarańczy,lub wiórki kokosowe do masy kakaowej ,a do białej skórka utarta pomarańczy/to już w/g gustu.Pół kostki margaryny Kasia reszta około szklanki oleju. tłuszcz rozgrzewam do wrzenia i wyłączam,ucieram jak w opisie,tylko tłuszcz daję pomalutku na koniec.Zginęła mi ta książka w której właśnie polecano dawać gorący tłuszcz,wtedy ciasto długo jest świeże. I nie bawię się w nakładanie do formy na przemian,tylko utarte ciasto dzielę na : 2 części białego i 1 część kakaowego. Wkładam ciasto białe,a na wierzch kakaowe,potem widelcem robię ruchy okrężne,od dołu ciasta do góry i mam ładną mozaikę. Pozdrawiam serdeczne i życzę smacznego 🙂 Rzadko tu bywam,można mnie dopaść na Facebooku -Elżbieta Wyszomirska .

  • Przepis wydawał się prosty, więc podjęłam się próby zrobienia ciasta, ale całe wysiłki poszły na marne… Ciasto opadło, wyszedł zakalec ;/ (po komentarzach widzę, że nie mnie jedynej). Choć sam smak jest przyjemny 🙂 I dodałam oranżady zamiast wody.

  • Robiłam wszystko dokładnie tak jak było w przepisie, krok po kroku, a ciasto po pierwsze wyszło zakalcowate, a po drugie strasznie słodkie. Może to wina piekarnika 🙁 ale mimo wszystko nie polecam tego przepisu.

  • Ciasto piękne i smaczne natomiast mam problem z zakalcem ;( dwukrotnie robiłam, zgodnie z przepisem ale za każdym razem zakalec. pieknie rośnie, patyczek suchy gdy sprawdzam, no a po wylączeniu piekarnika opada, a po przekrojeniu zakalec. Ratunku co robić?

    • A wyjmujesz od razu po upieczeniu z piekarnika? W przepisie było błędnie napisane (dopiero teraz to zauważyłam – przepraszam za nieścisłość), że ciasto powinno się studzić w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. To jest dobra reguła przy sernikach, a ciasta wyrastające na pianie z białek albo proszku trzeba wyjmować od razu.

  • mniam pycha nawet całkiem niezłe ciacho poszło wszystko co prawda bez jajek bo dodałem mleko ale tak to wszystko jak w przepisie wyszło smacznie i trochę zdrowo

  • Nie jest to zbyt dobry przepis na zebrę. Mój sprawdzony zostawiłam w rodzinnym domu, a teraz bezskutecznie poszukuję w Internecie ;-/
    W tym przepisie autorka popełnia dwa błędy – Proszek do pieczenia dodaje się razem z mąką! a zamiast wody najlepiej dać napój gazowany pomarańczowy, np mirinda, czy 3pomarańcze. Daje to pyszny aromat i ciasto jest pięknie „napowietrzone”.

  • [..YouTube..] Nie jest to zbyt dobry przepis na zebrę. Mój sprawdzony zostawiłam w rodzinnym domu, a teraz bezskutecznie poszukuję w Internecie ;-/
    W tym przepisie autorka popełnia dwa błędy – Proszek do pieczenia dodaje się razem z mąką! a zamiast wody najlepiej dać napój gazowany pomarańczowy, np mirinda, czy 3pomarańcze. Daje to pyszny aromat i ciasto jest pięknie „napowietrzone”.

  • Zebrę pierwszy raz piekłam chyba z 20lat temu i niezmiennie wszyscy ją nadal uwielbiają.
    A na problem z opadaniem : można zamiast wody dodać szklankę oranżady – SPRAWDZONE od lat. Polecam :))

  • [..YouTube..] Zebrę pierwszy raz piekłam chyba z 20lat temu i niezmiennie wszyscy ją nadal uwielbiają.
    A na problem z opadaniem : można zamiast wody dodać szklankę oranżady – SPRAWDZONE od lat. Polecam :))

  • Witam
    Dziś zrobiłam ciasto zebre pierwszy raz
    wyszła mi idealna urosła na 7 cm
    Robiłam na większej tortownicy składniki dałam 1,5 porcji
    dodałam mniej wody a ciut więcej oliwy zrobiłam polewe czekoladowa i posypałam orzeszkami
    oto moje dzieło
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2012/02/SDC14749.JPG[/img]

    • Myślę, że teoretycznie można, ale musiałabyś od razu robić dwie części, jasną i ciemną, bo na pewno do tej czekoladowej trzeba byłoby zużyć mniej wody albo nawet wcale jej nie dodawać.

  • [..YouTube..] codziennie staram się wrzucać coś nowego chyba że czas nie pozwala. Bardzo się cieszę, że dania i ciasta z moich przepisów udają się i smakują i życzę dużo powodzenia w kuchni :).

  • [..YouTube..] @mufinka8 codziennie staram się wrzucać coś nowego chyba że czas nie pozwala. Bardzo się cieszę, że dania i ciasta z moich przepisów udają się i smakują i życzę dużo powodzenia w kuchni :).

  • Zrobiłam wszystko wg przepisu i mam nadzieję,że ładnie się upiecze.Na razie cudnie w domu pachnie pieczonym ciastem:)Myślę że będę często zaglądała na tę stronę:)Pozdrawiam……Ela

  • Witam Pani Dorotko 🙂 Uwielbiam Pani stronkę i przepisy, bo zawsze mi
    ciasto wychodzi, a ja jestem amatorem w tym temacie 🙂 Proszę o więcej
    przepisów, ponieważ boję się, że już niedługo wypróbuję wszystkie, a ja
    chcę próbować dalej 🙂 Pozdrawiam ciepło i gratuluję talentu 🙂

  • [..YouTube..] Witam Pani Dorotko 🙂 Uwielbiam Pani stronkę i przepisy, bo zawsze mi ciasto wychodzi, a ja jestem amatorem w tym temacie 🙂 Proszę o więcej przepisów, ponieważ boję się, że już niedługo wypróbuję wszystkie, a ja chcę próbować dalej 🙂 Pozdrawiam ciepło i gratuluję talentu 🙂

  • Moim zdaniem niepotrzebna jest w tym przepisie woda. Bez niej owszem ciasto jest dużo gęstrze ale eliminuje to problem ewentualnego zakalca. Pozdrawiam 🙂

    • Prawda. Wczoraj za czwartym razem robiłem to ciasto i dodalem tylko niecale pół szklanki wody, wiecej oleju i nie było zakalca (w tych poprzednich byly małe 🙁 )

  • Robię ją już trzeci raz w keksówce i mam nadzieje ze za trzecim razem dzisiaj też wyjdzie (wszystkim smakuje) 😉
    aktualnie w piekarniku ładnie sobie rośnie, po ostygnięciu polewam rozpuszczoną czekoladą 😉
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2012/01/Zdj__cie010.jpg[/img]

  • POMOCY!!!! Dlaczego mi to cisato za każëdym razem opada? jest wypieczone,
    bo jak jadłam zapadnięte, to było ok. Nie rozumiem w czym tkwi problem.
    Pierwszym razem miałam gęściejszą ciemną masę i myślałam, że to był
    powód.Tym razem jednak zrobiłam równie gęste a mimo to opadło, a było już
    takie piękne ;(((

  • [..YouTube..] przyczyny opadania ciasta mogą być różne: nieszczelne drzwiczki piekarnika, ważność proszku do pieczenia, otwarcie piekarnika w czasie pieczenia (można to zrobić dopiero na ok. 5 minut przed upływem czasu podawanego w przepisach, żeby sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone w środku). Moje ciasta, w tym serniki czy biszkopty, nie opadają, bo zawsze studzę je w piekarniku przy otwartych drzwiczkach, dzięki temu nie są poddane zbyt szybkiemu obniżeniu temperatury.

  • [..YouTube..] @starlettegs przyczyny opadania ciasta mogą być różne: nieszczelne drzwiczki piekarnika, ważność proszku do pieczenia, otwarcie piekarnika w czasie pieczenia (można to zrobić dopiero na ok. 5 minut przed upływem czasu podawanego w przepisach, żeby sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone w środku). Moje ciasta, w tym serniki czy biszkopty, nie opadają, bo zawsze studzę je w piekarniku przy otwartych drzwiczkach, dzięki temu nie są poddane zbyt szybkiemu obniżeniu temperatury.

  • [..YouTube..] POMOCY!!!! Dlaczego mi to cisato za każëdym razem opada? jest wypieczone, bo jak jadłam zapadnięte, to było ok. Nie rozumiem w czym tkwi problem. Pierwszym razem miałam gęściejszą ciemną masę i myślałam, że to był powód.Tym razem jednak zrobiłam równie gęste a mimo to opadło, a było już takie piękne ;(((

  • [..YouTube..] POMOCY!!!! Dlaczego mi to cisato za każëdym razem opada? jest wypieczone, bo jak jadłam zapadnięte, to było ok. Nie rozumiem w czym tkwi problem. Pierwszym razem miałam gęściejszą ciemną masę i myślałam, że to był powód.Tym razem jednak zrobiłam równie gęste a mimo to opadło, a było już takie piękne ;(((

  • Dziekuję za podpowiedź, spróbuję raz jeszcze, sprawdziłam też proszek do pieczenia i był przeterminowany, więc mam nadzieję,że juz będzie ok 🙂 ja własnie piekę ciasto marchewkowe, jest pyszne 🙂

  • Witam, wyszedł mi zakalec niestety:-( proszę napisać jak wyjmować to ciasto z piekarnika? bo wyjęłam od razu do temperatury pokojowej i opadł, czy otworzyć drzwiczki piekarnika i poczekać aż ciasto wystygnie (ile mniej więcej czasu należy poczekać)?

    • Ja zawsze i serniki, i biszkopty studzę przy całkowicie otwartych drzwiczkach piekarnika. Z reguły do czasu aż całkiem wystygną, ale czasami wyjmuję nieco wcześniej, jak w piekarniku jest już taka sama temperatura jak w całej kuchni. Ale z ciastami tak już jest, czasem z niewiadomych przyczyn po prostu nie wychodzą. Czekam w tej chwili aż się upiecze mój murzynek i już teraz widzę, że raczej będzie z zakalcem :(.

    • mi niestety również wyszedł zakalec:( a już zapach ciasta się roznosił po całym domu, pięknie wyrosło i równie pięknie opadło:(

  • [..YouTube..] Jak nie masz jak masz :). Gratulacje :). Ten kawałek, który widać na filmie, to kawałek ze środka ciasta. po bokach też wyszły mi cieńsze paseczki. Serio wyszło aż tak mocno słodkie? Ja mam chyba wyższą tolerancję dużych ilości cukru ;))).

  • [..YouTube..] @TheLolapela Jak nie masz jak masz :). Gratulacje :). Ten kawałek, który widać na filmie, to kawałek ze środka ciasta. po bokach też wyszły mi cieńsze paseczki. Serio wyszło aż tak mocno słodkie? Ja mam chyba wyższą tolerancję dużych ilości cukru ;))).

  • [..YouTube..] @TheLolapela Jak nie masz jak masz :). Gratulacje :). Ten kawałek, który widać na filmie, to kawałek ze środka ciasta. po bokach też wyszły mi cieńsze paseczki. Serio wyszło aż tak mocno słodkie? Ja mam chyba wyższą tolerancję dużych ilości cukru ;))).

  • Witam,dzisiaj zrobilam to ciasto i powiem tak: zapomnialam forme posypac
    maka,ale na szczescie nie przypalilo sie uff., poza tym 50 minut bylo za
    malo wiec ponownie wlozylam na 15 minut do piekarnika. zebra wyszla taka
    sobie,kolejnym razem bede dawac po 2 lyzki bialego i czarnego ciasta. po
    trzecie wyszlo slodkie ze szok wiec zrobilam polewe czekoladowa. po czwarte
    wszyscy zajadali sie na maxa 🙂 szoook a wierz mi ze nie mam talentu do
    ciast!!! dziekuje za przepis :-)))

  • [..YouTube..] Witam,dzisiaj zrobilam to ciasto i powiem tak:
    zapomnialam forme posypac maka,ale na szczescie nie przypalilo sie uff., poza tym 50 minut bylo za malo wiec ponownie wlozylam na 15 minut do piekarnika. zebra wyszla taka sobie,kolejnym razem bede dawac po 2 lyzki bialego i czarnego ciasta.
    po trzecie wyszlo slodkie ze szok wiec zrobilam polewe czekoladowa.
    po czwarte wszyscy zajadali sie na maxa 🙂 szoook
    a wierz mi ze nie mam talentu do ciast!!!
    dziekuje za przepis :-)))

  • [..YouTube..] Witam,dzisiaj zrobilam to ciasto i powiem tak:
    zapomnialam forme posypac maka,ale na szczescie nie przypalilo sie uff., poza tym 50 minut bylo za malo wiec ponownie wlozylam na 15 minut do piekarnika. zebra wyszla taka sobie,kolejnym razem bede dawac po 2 lyzki bialego i czarnego ciasta.
    po trzecie wyszlo slodkie ze szok wiec zrobilam polewe czekoladowa.
    po czwarte wszyscy zajadali sie na maxa 🙂 szoook
    a wierz mi ze nie mam talentu do ciast!!!
    dziekuje za przepis :-)))

  • [..YouTube..] Zastanawiam się co mogło pójść nie tak i obstawiam przeterminowany proszek do pieczenia, otwierany w trakcie pieczenia piekarnik, nieszczelne drzwiczki piekarnika, niedopiekający piekarnik albo wyjęcie ciasta z gorącego piekarnika i postawienie od razu w zimnie. Czy któraś z tych rzeczy mogła mieć miejsce?

  • [..YouTube..] @kokii150 Zastanawiam się co mogło pójść nie tak i obstawiam przeterminowany proszek do pieczenia, otwierany w trakcie pieczenia piekarnik, nieszczelne drzwiczki piekarnika, niedopiekający piekarnik albo wyjęcie ciasta z gorącego piekarnika i postawienie od razu w zimnie. Czy któraś z tych rzeczy mogła mieć miejsce?

  • [..YouTube..] @kokii150 Zastanawiam się co mogło pójść nie tak i obstawiam przeterminowany proszek do pieczenia, otwierany w trakcie pieczenia piekarnik, nieszczelne drzwiczki piekarnika, niedopiekający piekarnik albo wyjęcie ciasta z gorącego piekarnika i postawienie od razu w zimnie. Czy któraś z tych rzeczy mogła mieć miejsce?

  • kiedyś miałam ochotę upiec to ciasto, ale jakoś później o nim zapomniałam. To wygląda super i z tego co widzę szybko się robi, wiec zapisuje przepis i piekę w najbliższym czasie (:

  • @jaggooda85 Masę białą można zagęścić mąką, jeśli ta kakaowa wyjdzie zbyt
    ciężka. Trzeba przed nalaniem porównać czy konsystencje obydwu mas są
    podobne. Ale tak jak mówisz: zawsze to coś nowego, a gdyby nie kuchenne
    wpadki, nie powstałoby wiele sławnych przepisów, choćby np. przepis na
    odwracaną tartę Tatin :D.

  • [..YouTube..] @jaggooda85 Masę białą można zagęścić mąką, jeśli ta kakaowa wyjdzie zbyt ciężka. Trzeba przed nalaniem porównać czy konsystencje obydwu mas są podobne. Ale tak jak mówisz: zawsze to coś nowego, a gdyby nie kuchenne wpadki, nie powstałoby wiele sławnych przepisów, choćby np. przepis na odwracaną tartę Tatin :D.

  • [..YouTube..] @jaggooda85 Masę białą można zagęścić mąką, jeśli ta kakaowa wyjdzie zbyt ciężka. Trzeba przed nalaniem porównać czy konsystencje obydwu mas są podobne. Ale tak jak mówisz: zawsze to coś nowego, a gdyby nie kuchenne wpadki, nie powstałoby wiele sławnych przepisów, choćby np. przepis na odwracaną tartę Tatin :D.

  • Znam to ciast od kilkunastu lat, często je piekłam i zawsze pięknie wyrastało, było wypieczone i puszyste, po prostu super. Niestety od jakiegoś czasu wychodzi mi zakalec i nie wiem dlaczego ??? Wszystko robię jak zawsze, a ciasto jest gniotem. W moim przepisie jest woda gazowana lub inny napój ale gazowany.

      • Wszystkie inne ciasta pieką się dobrze jak zawsze, a zebra nie, nad czym ubolewam, bo moja rodzina bardzo ją lubi. Dorotko, z tym piekarnikiem, to może masz rację że jest nie szczelny, muszę dokładniej sprawdzić 🙂 Dziękuję za radę. Pozdrawiam.

  • [..YouTube..] @jaggooda85 Może za dużo kakao i kakaowa masa opadła? Moim wyczynem jest z kolei ciasto arlekin, które, zamiast kolorowe, wyszło za pierwszym razem prawie czarne, z domieszką odrobiny zieleni i żółtego. Użyłam wtedy zbyt wiele żelowego barwnika ;).

  • [..YouTube..] @jaggooda85 Może za dużo kakao i kakaowa masa opadła? Moim wyczynem jest z kolei ciasto arlekin, które, zamiast kolorowe, wyszło za pierwszym razem prawie czarne, z domieszką odrobiny zieleni i żółtego. Użyłam wtedy zbyt wiele żelowego barwnika ;).

  • [..YouTube..] ostatnio jak je zrobiłam to wyszedł mi jasny placek a w srodku -na przekroju-koło ,hahhanie wiem jak to sie stało :Dzebra znikła:Dpozdrawiam

4.72 from 35 votes (35 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom