fbpx
Czytasz właśnie
Naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki ze szpinakiem

Kiedy mam ochotę na wytrawne naleśniki, w pierwszej kolejności zawsze wybieram naleśniki ze szpinakiem. To moje ulubione danie do przekąszenia na mieście, a w domu lubię usmażyć je, kiedy mam więcej świeżego szpinaku. Farsz można oczywiście przygotować również z mrożonki, ale smak – wiadomo – nie będzie taki sam.

Zobacz też: Więcej pomysłów na najlepsze obiady

Naleśniki ze szpinakiem można zrobić na kilka sposobów, wykorzystując do farszu różne rodzaje sera. Najprościej zacząć od zwykłego twarogu lub bryndzy, chociaż lepszym dodatkiem będzie żółty ser, a najlepsze połączenie, czyli moje ulubione, uzyskamy, dodając grecki ser feta.

Zobacz też
Ciasto półfrancuskie drożdżowe

Proste danie i pomysł na tani obiad, a jednocześnie smaczna przekąska imprezowa, bo naleśniki ze szpinakiem można też zaserwować na zimno, pokrojone w roladki o grubości ok. 1,5 cm, wbijając w każdy kawałek wykałaczkę, na której dodatkowo można umieścić inne składniki, np. pomidorki koktajlowe.

Naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki ze szpinakiem

Wytrawne naleśniki ze szpinakiem wegetariańskie czyli przepis na naleśniki ze szpinakiem, serem, cebulą i czosnkiem.
4.59 z 17 ocen
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 15 minuty
Razem: 30 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: naleśniki ze szpinakiem
Liczba porcji: 4
Kalorie: 528kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Farsz na naleśniki ze szpinakiem

  • 500 g świeżego szpinaku (sparzony, odciśnięty, może być pokrojony; można zastąpić go 200 g szpinaku mrożonego)
  • 200 g twarogu lub sera feta (można zastąpić 100 g żółtego sera)
  • 1 mała cebula (drobno pokrojona)
  • 1 ząbek czosnku (pokrojony w bardzo drobną kosteczkę)
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej (utarta na tarce o drobnych oczkach)
  • sól, biały pieprz
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii (opcjonalnie)

Ciasto na naleśniki ze szpinakiem

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej (najlepsza będzie woda gazowana)
  • 1,5-2 szklanki mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szczypta soli
  • 1 jajko

Dodatkowo

  • masło klarowane lub olej (do smażenia)
  • śmietana (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Najlepsza mąka na naleśniki to mąka pszenna wrocławska typ 500 lub luksusowa typ 550.
  2. Naleśniki ze szpinakiem bezglutenowe - zwykłą mąkę pszenną zastępujemy uniwersalną mąką bezglutenową najlepszą
  3. Naleśniki ze szpinakiem bez laktozy - mleko w cieście można zastąpić maślanką, rzadkim jogurtem naturalnym lub kefirem czy mlekiem kokosowym, albo innym mlekiem roślinnym. Do farszu wykorzystać długo dojrzewający ser lub specjalną fetę/twaróg bez laktozy
  4. Naleśniki ze szpinakiem bez mleka - zamiast nabiału można wykorzystać mleko roślinne do ciasta i tofu do farszu, zamiast sera, lub całkowicie pominąć ser, przygotowując farsz z podwójnej porcji szpinaku.
  5. Naleśniki ze szpinakiem bez jajek - jajko można zastąpić 1 łyżką drobno zmielonego siemienia lnianego, zalanego wcześniej 2-3 łyżkami wody i odstawionego na kilka minut do nasiąknięcia i zgęstnienia
  6. Naleśniki ze szpinakiem wegańskie - można przygotować tak jak naleśniki ze szpinakiem bez jajek, zastępując mleko krowie mlekiem roślinnym, np. kokosowym lub sojowym i smażąc całość na oleju roślinnym, zastępując ser tofu, albo przygotowując farsz z podwójnej porcji szpinaku.
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić naleśniki
  2. Jak zrobić naleśniki razowe
  3. Jak pokroić cebulę
  4. Jak zrobić masło klarowane
  5. Jak wybrać tłuszcz do smażenia
Przydatny sprzęt:

Jak zrobić

  • Cebulę szklę na maśle klarowanym na niewielkim ogniu.
  • Do zeszklonej cebuli dodaję czosnek i trzymam na niewielkim ogniu, aż się zeszkli.
  • Do cebuli i czosnku dodaję szpinak (jeśli używam mrożonego, trzeba go rozmrozić i odparować wcześniej) i odparowuję całość na dużym ogniu, następnie duszę na średnim, aż farsz zmniejszy objętość o połowę.
  • Do szpinaku dodaję ser i podsmażam całość, cały czas mieszając i rozdrabniając szpinak. Doprawiam solą (ostrożnie - szpinak łatwo przesolić), gałką muszkatołową, bazylią i białym pieprzem.
  • Składniki na ciasto naleśnikowe mieszam za pomocą ręcznej trzepaczki i smażę naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu.
  • Nakładam farsz ze szpinaku na usmażone naleśniki i zawijam.
  • Usmażone naleśniki można udekorować kwaśną śmietaną.

Wartości odżywcze

Serving: 310g | Kalorie: 528kcal (26%) | Carbohydrates: 47g (16%) | Białko: 17g (34%) | Fat: 30g (46%) | Tłuszcze nasycone: 17g (106%) | Cholesterol: 86mg (29%) | Sód: 707mg (31%) | Potas: 894mg (26%) | Fiber: 4g (17%) | Cukier: 6g (7%) | Witamina A: 12105IU (242%) | Witamina C: 36.1mg (44%) | Wapń: 462mg (46%) | Żelazo: 6mg (33%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Naleśniki ze szpinakiem
Naleśniki ze szpinakiem
68 komentarzy
4.59 from 17 votes (17 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom