Nigdy nie przepadałam za rosołem i nigdy nie pogardziłam zupą pomidorową. Najlepszą robiła moja mama: na wywarze warzywnym, a czasem właśnie na rosole, jeśli zostało go trochę po niedzielnym obiedzie. Zupa pomidorowa mojej mamy, znana też jako „pomidorówka„, nigdy nie była zbyt gęsta, miała piękny, pomarańczowy kolor, nie dało się w niej wyczuć zbyt dużej ilości mąki, a jej zaletą był zrównoważony smak: słodko-kwaśny.
Zobacz też: Więcej przepisów na zupy
Zupę pomidorową najlepiej przygotować z dojrzałych, letnich pomidorów, które zimą można zastąpić pomidorami z puszki albo sokiem pomidorowym 100%.
Klasycznie, w najprostszy sposób, zupa pomidorowa może zostać zagęszczona za pomocą zwykłej mąki, choć ta metoda, popularna w ubiegłym stuleciu, ustępuje dziś zwykłej zasmażce przygotowanej na maśle lub gęstej, kremowej śmietanie, serkowi mascarpone czy warzywom pozostałym z gotowania wywaru lub rosołu, dokładnie zmiksowanym w blenderze.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g pomidorów (lub 500 ml soku pomidorowego 100%)
- 1 cebula (mała, drobno pokrojona)
- 50 g masła
- 1,5 l wywaru warzywnego lub drobiowego
- 2 łyżki mąki
- 1-2 łyżki cukru
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Zupę pomidorową podajemy z makaronem, ryżem lub lanymi kluskami.
- Zamiast mąką, zupę można zagęścić zasmażką lub zmiksowanymi warzywami pozostałymi z gotowania wywaru.
Jak zrobić
- Zagotowujemy wywar warzywny.
- Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy pestki, przecieramy miąższ przez sito lub miksujemy w blenderze.
- Na maśle szklimy cebulę, dodajemy pomidory i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
- Dodajemy sos pomidorowy do wywaru (wcześniej odlewamy z niego 1 szklankę), mieszamy i znów doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień.
- Mąkę rozrabiamy z połową pozostałego wywaru, dodajemy do zupy, mieszamy i zostawiamy na małym ogniu na 5 minut.
- Śmietanę rozrabiamy z drugą połową pozostałego wywaru, również dodajemy do zupy, cały czas mieszając. Pozostawiamy na ogniu na kolejne 5 minut.
Dla mnie nie do przyjęcia jest pomidorowa z grubym makaronem…tylko nitki
rosołowe albo ryż. Taką uwielbiam. Każdy woli co innego 🙂
Tylko po co dodałaś mąkę!? To psuje smak ;/
Jak nie jest jej za dużo to nie psuje. Ale to prawda, zasmażka albo zmiksowane warzywa z wywaru dodane w celu zagęszczenia są lepsze w smaku.
Uwielbiam zupę pomidorową. Może kiedyś wypróbuje ten przepis.
miam miam miam
fajna
Dzis zrobilam jest przepyszna,dziekuje ;*
mój Mąż uwielbia pomidorówkę (kiedyś znienawidzoną), odkąd dodaję do niej pomidory z puszki, takie obrane i w kawałkach, zamiast białego makaronu – makaron razowy od lubelli, a śmietanę dodajemy dopiero na talerzu jako białą ozdobę i obowiązkowo zielona pietruszka. Teraz mówi, że pomidorową mógłby jeść codziennie:)
Bardzo fajny przepis w wykonaniu bardzo sympatycznej Pani:) z moim ulubionym makaronem, wedlug mnie tylko taki nadaje sie idealnie do pomidorowej czy rosolu, krotkie i cienkie nitki, ale przyznam ze pierwszy raz widze taki przepis gdzie smarzy sie cebule a pozniej dodaje przecier pomidorowy.
Wyglada interesujaco, musze sprobowac!
Każdy je taki jaki mu odpowiada!
zupa wyszła pyszna, juz na stałe w moim menu 🙂
dziękuje za przepis, ze świeżymi pomidorami i pozostałym niedzielnym rosołkiem wyszło pysznie 🙂
Wygląda smacznie <3
[..YouTube..] Wygląda smacznie <3
u mnie tez tylko gruby
[..YouTube..] u mnie tez tylko gruby
SEXY
[..YouTube..] SEXY
jeśli chodzi o makaron to moim zdaniem już jak kto lubi może być to np nitki jak piszecie ale też muszelki czy kolanka to kwestia smaku 🙂
[..YouTube..] jeśli chodzi o makaron to moim zdaniem już jak kto lubi może być to np nitki jak piszecie ale też muszelki czy kolanka to kwestia smaku 🙂
tylko gdzie bogactwo warzyw? Przy dzieciach warto rozdrobnić te warzywa po ugotowaniu w blenderze i wrzucic ponownie do garnka.
[..YouTube..] tylko gdzie bogactwo warzyw? Przy dzieciach warto rozdrobnić te warzywa po ugotowaniu w blenderze i wrzucic ponownie do garnka.
To ja dziękuję za wypróbowanie go :).
bardzo dobry przepis 🙂 dziekuje
[..YouTube..] To ja dziękuję za wypróbowanie go :).
[..YouTube..] @sfenjorgensten To ja dziękuję za wypróbowanie go :).
[..YouTube..] bardzo dobry przepis 🙂 dziekuje
Była marchewka w wywarze warzywnym. A zamiast warzywnego, można oczywiście wykorzystać wywar warzywno-drobiowy, albo nawet rosół pozostały z niedzielnego obiadu. Chyba każdy robi pomidorówkę inaczej :).
[..YouTube..] Była marchewka w wywarze warzywnym. A zamiast warzywnego, można oczywiście wykorzystać wywar warzywno-drobiowy, albo nawet rosół pozostały z niedzielnego obiadu. Chyba każdy robi pomidorówkę inaczej :).
[..YouTube..] @TheLolapela Była marchewka w wywarze warzywnym. A zamiast warzywnego, można oczywiście wykorzystać wywar warzywno-drobiowy, albo nawet rosół pozostały z niedzielnego obiadu. Chyba każdy robi pomidorówkę inaczej :).
wyglada smacznie ale brakuje mi tu warzyw i miesa!!!!!!!1 szczegolnie marchewki to ona dodaje tej slodyczy w pomidorowce 🙂
[..YouTube..] wyglada smacznie ale brakuje mi tu warzyw i miesa!!!!!!!1 szczegolnie marchewki to ona dodaje tej slodyczy w pomidorowce 🙂
[..YouTube..] wyglada smacznie ale brakuje mi tu warzyw i miesa!!!!!!!1 szczegolnie marchewki to ona dodaje tej slodyczy w pomidorowce 🙂
Gdzie jest nie do przyjecia, bo czesto jadam w restauracjach i prawie zawsze dostaje z nitkami
[..YouTube..] Gdzie jest nie do przyjecia, bo czesto jadam w restauracjach i prawie zawsze dostaje z nitkami
[..YouTube..] @Kaju666
Gdzie jest nie do przyjecia, bo czesto jadam w restauracjach i prawie zawsze dostaje z nitkami
Każda pomidorowa jest dobra , ale proponuję – zamiast makaronu , dać ryż , który naturalnie ją zagęści i odpadnie potrzeba zagęszczania jej mąką … Mój drugi patent na zagęszczanie , to zmiksowanie warzyw , które czynią pomidorową – aksamitnym , pachnącym kremem – „niebo w gębie” …
[..YouTube..] Każda pomidorowa jest dobra , ale proponuję – zamiast makaronu , dać ryż , który naturalnie ją zagęści i odpadnie potrzeba zagęszczania jej mąką … Mój drugi patent na zagęszczanie , to zmiksowanie warzyw , które czynią pomidorową – aksamitnym , pachnącym kremem – „niebo w gębie” …
nie ma to jak poniedzialkowa pomidorowka 😉 ,u mnie koniecznie z ryzem 😉 ,pozdrawiam ps.te bawole serca to na swierzy chlebek z maselkiem a nie tam zupa ,tez wyzsza polka mysle zaraz po malinowych 🙂
@Monika Gargamele to chyba nie jest żadna odmiana tylko potocznie tak się mówi na te wielkie, lekko spłaszczone, czasem pokręcone w różne dziwne kształty pomidory. @Serwusowa sprawdziłam zdjęcie beef tomatoes i to jednak nie są bawole serca. Ale okazuje się, że widziałam je też na naszym targu i jak będą następnym razem to kupię.
To ja nie wiem jakie to gargamele 🙁 Rodzice sadza na dzialce chyba ze 3 odmiany i w sumie tylko takie jadam 🙂 w sklepie badz na bazarze to juz kupe lat nie kupowalam pomidorow :p
@Monika nie, malinowe mają inny kolor i są z wyższej półki :D.
Wydaje mi się, że to te same 🙂 Ale malinówki to inne chyba.
@Serwusowa gargamele to te powykręcane, takie czerwone i duże. Beef to teoretycznie mogą być bawole serca, ale kto je tam wie ;).
to sa te tak zwane malinowki? Kocham je ;p
Jesli te gargamele to te same co beef tomatoes w UK, to ja je kocham. A zupe pomidorowa na takich jeszcze bardziej.
Też tak sądzę 🙂 Sama jadłam kilka razy ohydną zupę pomidorową 🙂
@Grzegorz to we Wrocławiu drożej? Foch! 😉 @Ola dla chcącego nic trudnego . @Olga może nie próbowały takiej „z prawdziwego zdarzenia” 😉
Narobiłaś mi smaka, Dorka!
O taaak. Zupa pomidorowa to jeden z nieśmiertelnych hitów – znam bardzo niewiele osób, które jej nie lubią 🙂
w Radzyminie gargamele w sobotę byly już 2,50 z prześliczne, a nieco mniej śliczne nawet po 2 zety
uwielbiam pomidorowa wrecz kocham i to z nitkami .Ta wyglada bardzo apetycznie
[..YouTube..] uwielbiam pomidorowa wrecz kocham i to z nitkami .Ta wyglada bardzo apetycznie
znam ten ból dlatego zawszę prosiłem mamę o osobny garnek z grubym 😉
U mnie w domu jadło się pomidorową z nitkami i takiej wersji się trzymam :).
[..YouTube..] znam ten ból dlatego zawszę prosiłem mamę o osobny garnek z grubym 😉
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia znam ten ból dlatego zawszę prosiłem mamę o osobny garnek z grubym 😉
[..YouTube..] U mnie w domu jadło się pomidorową z nitkami i takiej wersji się trzymam :).
[..YouTube..] @Kaju666 U mnie w domu jadło się pomidorową z nitkami i takiej wersji się trzymam :).
nie tam świderki, muszelki już prędzej albo rurki
świderki!
[..YouTube..] nie tam świderki, muszelki już prędzej albo rurki
[..YouTube..] @pepsysxd nie tam świderki, muszelki już prędzej albo rurki
a ja jestem za makaronem!!
Uwielbiam pomidorową ;-D
Makaronowa kompozycja.. mrrr ;-D
zupa ok, ale ten makaron typu krótkie nitki są nie do przyjęcia. tylko „gruby” makaron
[..YouTube..] zupa ok, ale ten makaron typu krótkie nitki są nie do przyjęcia. tylko „gruby” makaron
kminek może być, ale tylko i wyłącznie ryż, makoronowi do pomidorówki mówimy stanowcze NIE 😉
Ja też gwiazdki 🙂 oraz orzo. Do tego masa śmietany i natki pietruszki 🙂
A ja gwiazdki 🙂
@Olga o tak, ja też nie trawię ryżu w zupie. A lane kluski nie są w stanie przejść przez moje gardło, niestety.
nie kombinujcie…pomidorowa to pomidorowa, to w koncu chcemy jesc pomidorową czy paprykową czy kminkową…..rozumiem z nateczka z koperkiem owszem!
@Agnieszka spróbuj z pieczoną papryką, ma wtedy zupełnie inny smak :).
Z kminkiem – wybaczcie, ale nie dam rady.
Ja robiłam zupę z papryką w ten sposób, że podsmażałam cebulkę z czerwoną (surową) papryką, potem dodawałam pomidory z puszki i bulion…
@Ania, Leokadia Potwierdzam, właśnie zjadłam ostatnią łyżkę pomidorówki podsypaną na szybko odrobiną kminku. Bardzo dobry smak 🙂
@Ania taka zupa jak Twoja to już temat na osobny przepis. Też bardzo lubię, zwłaszcza z mozzarellą. @Leokadia zaraz sobie sypnę do talerza i spróbuję :). @Agnieszka z papryką na surowo, czy taką upieczoną, obraną ze skórki i zmiksowaną razem z pomidorami?
Najbardziej lubię klasyczną z makaronem. Ciekawa jest tez wersja z papryką.
Dorotko, nie wiem czy wsypany to będzie to (może mielony), ja kminek dodaję do gotowania
a ja znowu z kminkiem:-), chyba nikt nie robi zupy pomidorowej z dodatkiem kminku, a on daje niepowtarzalny smak