Po raz pierwszy w tym roku, tuż przed zakończeniem urlopu we Włoszech, w przydrożnym sklepie spożywczym udało mi się kupić zielone szparagi. Zawinięte w wilgotną ściereczkę, czekały w lodówce, a dziś przygotowałam z nich pyszną zupę – krem ze szparagów, z dodatkiem białego wina i kremowej śmietanki.
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze zupy
Zupa-krem ze szparagów ma delikatny, zielony kolor, a na talerzu najlepiej prezentuje się ozdobiona główkami szparagów i kwadratowymi grzankami z chleba tostowego. Doprawiona odrobiną białego pieprzu, łagodna w smaku, idealna na wiosenny obiad. Taki krem ze szparagów jest bardzo prosty w przygotowaniu i wykwintny w smaku.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg zielonych szparagów (oczyszczone; łodygi pokrojone - surowe, główki osobno - wcześniej zblanszowane)
- 2 czerwone cebule (pokrojone w półksiężyce)
- 1 l wywaru warzywnego
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 1 szklanka białego wina (wytrawne)
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 50 g masła (¼ kostki)
- sól, biały pieprz
- 6 ziemniaków (średniej wielkości; obrane, pokrojone w kostkę)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Cebulę szklimy w garnku lub woku na oliwie z oliwek.
- Dodajemy masło, a gdy się rozpuści - dokładamy pokrojone łodygi szparagów i ziemniaki. Dusimy na małym ogniu przez 10 minut.
- Zalewamy warzywa białym winem, doprowadzamy do wrzenia.
- Dolewamy gorący wywar warzywny oraz wodę z blanszowania główek szparagów, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu przez 20 minut.
- Dodajemy śmietankę kremówkę i doprawiamy zupę białym pieprzem oraz solą, jeśli jest taka potrzeba.
- Miksujemy gorącą zupę ręcznym blenderem lub chłodzimy, przelewamy do szklanego blendera, miksujemy na krem i podgrzewamy.
- Krem ze szparagów podajemy udekorowany szparagowymi główkami i grzankami.
Wartości odżywcze
Jak smakuje Wam moja kremowa zupa ze szparagów? Czekam na komentarze i relacje, jak wrażenia :).
dzięki, mam nadzieję, że będzie coraz więcej i będę mogła publikować je coraz częściej :).
[..YouTube..] dzięki, mam nadzieję, że będzie coraz więcej i będę mogła publikować je coraz częściej :).
[..YouTube..] @laurentino20 dzięki, mam nadzieję, że będzie coraz więcej i będę mogła publikować je coraz częściej :).
Uwielbiam Twój kanał 😉 Tyle fajnych i apetycznych przepisów 😉 Pozdrawiam 😉
[..YouTube..] Uwielbiam Twój kanał 😉 Tyle fajnych i apetycznych przepisów 😉 Pozdrawiam 😉
Och, pamiętam jeszcze smak mojej tarty z rabarbarem, jabłkiem i truskawkami… http://dorota.in/tarta-truskawkowa/
Ja dopiero oswajam się ze szparagami. Dziś robię tartę, ale myślę że ta zupa będzie następna w kolejce 😉
Risotto robiłam przedwczoraj 😀
Dzisiaj chyba machnę tartę z rabarbarem, mam pomysł na takową.
u mnie dzisiaj będzie risotto ze szparagami, a jutro chyba lasagne. A na deser truskawki w czekoladzie :).
Ooo, robiłam wczoraj 🙂 Sezon szparagowy w pełni 🙂