Od dziecka nie przepadałam za mięsem i nie lubiłam schabowych. Jednak czasami mojej mamie udało się wmusić we mnie kotlet z kurczaka ;). Podawała go obowiązkowo w towarzystwie uwielbianych przeze mnie gotowanych ziemniaków lub puree ziemniaczanego oraz domowych ogórków kiszonych. To te najlepsze, w których podwórkowej, letniej „produkcji” zawsze brała udział cała nasza rodzina. „Schabowy” z kurczaka miał delikatniejszy smak i mniej tłustych części, których jako dziecko nie umiałam pogryźć. Do dziś pamiętam mękę przy ich jedzeniu. Zobaczcie jak zrobić kotlety z kurczaka. Może Wasze niejadki uda się do nich przekonać!
Zobacz też: Najlepsze przepisy na obiad
Delikatne mięso, dzięki któremu kotlet schabowy z kurczaka (haha, nie ma czegoś takiego, schab ma świnia, a nie kura ;)) charakteryzuje łagodny, uniwersalny smak. Można je zapanierować tylko w przyprawionym jajku i bułce. To najprostszy przepis, ale najlepszy efekt, podobnie jak w przypadku wersji de volaille czy schabowych uzyskamy, obtaczając je w pierwszej kolejności w mące. Jako dodatek, zamiast kiszonego ogórka, warto podać marchewkę z groszkiem lub surówkę z marchewki z jabłkiem. Uwielbiam obie!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 piersi kurczaka (pojedyncze lub 1 podwójna; umyte, osuszone papierowym ręcznikiem, oczyszczone z tłuszczu i błon, roztłuczone tłuczkiem)
- 1 jajko
- kilka łyżek mąki
- kilka łyżek bułki tartej
- 100 g masła (½ kostki; klarowane; można zastąpić olejem słonecznikowym)
- przyprawa do kurczaka (mieszanka papryki, kolendry, imbiru i czosnku)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić masło klarowane
- Jak wybrać tłuszcz do smażenia
Jak zrobić
- Jajko rozkłócamy z przyprawami.
- Mięso obtaczamy w mące, następnie zanurzamy w jajku, a potem obtaczamy w bułce tartej.
- Układamy kotlety na patelni na mocno rozgrzanym tłuszczu. Zmniejszamy ogień i na średnim płomieniu smażymy kotlety z obydwu stron (jeśli bułka się przypala, zmieniamy olej po każdej usmażonej sztuce lub wyławiamy ją za pomocą drewnianej łyżki).
- Usmażone kotlety osączamy na papierowym ręczniku lub serwetce i podajemy.
- Usmażone kotlety osączamy na papierowym ręczniku lub serwetce i podajemy.
Wartości odżywcze
Kotlet z kurczaka, podobnie jak schabowy, jest daniem znanym, w różnych wariacjach smakowych, w całej Polsce. To idealna alternatywa dla tych, którzy chcą skosztować specjałów polskiej kuchni, a nie jedzą wieprzowiny.
Jak Wam smakuje kotlet z piersi kurczaka według mojej receptury? Dajcie znać w komentarzach i napiszcie, z jaką surówką najlepszy :).
Dorotko, jaką w tym przepisie proponujesz kolendrę: liście czy całą (czyli w ziarnach)?
Proponuję ziarnistą. Podejrzewam, że korzystałam wtedy z gotowej mieszanki, ale podałam zawartość, żeby można było, w razie potrzeby, samodzielnie przygotować ją w domu :).
Pierwszy raz smażyłem… dzieciakom smakowało… dzięki 🙂 Pozdr
Kotlet Schabowy z piersi z kurczaka, masakra nie wiesz kobieto co piszesz, jak sama nazwa wskazuje jest to kotlet ze schabu, a nie z piersi z kurczaka, wiec po prostu wystarczyło by napisac Kotlet z piersi z kurczaka!!
Dlatego schabowy jest w cudzysłowie.
Otóż to :).
A ty naucz się znaczenia znaków stosowanych w języku polskim i czytania ze zrozumieniem 🙂 a dopiero pózniej poprawiaj innych 😀 ah ta dzisiejsza młodzież w du… byli i gów….. zobaczyli. A przepis fajny 🙂
Przecież to bułka z masłem jest! Biorę się do roboty… 😉
Przepis bardzo fajny ale pani prowadząca lepsza ;]
Dziekuje za przepis. Mam 8 lat izrobiam na obiad rodzicom
Jest tu ich bardzo dużo :). pozytywnakuchnia.pl/pomysl-na/prosty-przepis/
smacznie wygląda ide działać 🙂 oby wiecej takich prostych przepisów
biore sie do roboty dobry przepis 🙂
ja jem na surowo 🙂
pyszne kotleciki
Wyjdziesz za mnie? 😀
Bardzo się cieszę, że mogłam pomóc :). Odrobina praktyki i będzie coraz lepiej :).
Musze podziękować pani, po raz pierwszy udało mi się coś przyrządzić co zrobione przeze mnie osobiście mi smakuje, moje zdolności kulinarne to porażka, ale dzięki takim poradnikom nie umrę z głodu 😛 także dziękuje serdecznie i pozdrawiam.
Mniammmmmmmmm ale mi smaka zrobiłaś …..
[..YouTube..] Mniammmmmmmmm ale mi smaka zrobiłaś …..
Super
[..YouTube..] Super
… zamiast szczypiorku to koperek bo lepiej smakuje i komponuje znakomicie do reszty na talerzu. Pozdrawiam 🙂
Nie rozumiem tego czepianai się lakieru. Gotuje dla siebie a nie dla gości. Wiele kobiet gotuje z lakierem czy chcesz czy nie. Przecież nikt Was nie częstuje tym jedzeniem – możecie w swojej kuchni mieć 100% sterylne warunki jeśli chcecie:) Dla mnie czepianie się lakieru to po prostu czepialstwo. Sama nie gotuję z lakierem tylko dlatego, że nie maluję paznokci bo mi się nie chce. Ale na pewno nie zmywałabym ich do gotowania bo musiałabym malować je z 5 razy dziennie. Trochę luzu!:)
[..YouTube..] Nie rozumiem tego czepianai się lakieru. Gotuje dla siebie a nie dla gości. Wiele kobiet gotuje z lakierem czy chcesz czy nie. Przecież nikt Was nie częstuje tym jedzeniem – możecie w swojej kuchni mieć 100% sterylne warunki jeśli chcecie:) Dla mnie czepianie się lakieru to po prostu czepialstwo. Sama nie gotuję z lakierem tylko dlatego, że nie maluję paznokci bo mi się nie chce. Ale na pewno nie zmywałabym ich do gotowania bo musiałabym malować je z 5 razy dziennie. Trochę luzu!:)
[..YouTube..] @TheSzef81 Nie rozumiem tego czepianai się lakieru. Gotuje dla siebie a nie dla gości. Wiele kobiet gotuje z lakierem czy chcesz czy nie. Przecież nikt Was nie częstuje tym jedzeniem – możecie w swojej kuchni mieć 100% sterylne warunki jeśli chcecie:) Dla mnie czepianie się lakieru to po prostu czepialstwo. Sama nie gotuję z lakierem tylko dlatego, że nie maluję paznokci bo mi się nie chce. Ale na pewno nie zmywałabym ich do gotowania bo musiałabym malować je z 5 razy dziennie. Trochę luzu!:)
Dokładnie, podoba mi się, że pokazujesz proste przepisy dla naprawdę początkujących, a nie jakieś wymyślne dania. Dziękuje, pozdrawiam gorąco.
[..YouTube..] Dokładnie, podoba mi się, że pokazujesz proste przepisy dla naprawdę początkujących, a nie jakieś wymyślne dania. Dziękuje, pozdrawiam gorąco.
phosze 😀
bardzo dobre zrobiłem tak jak kazałaś i NIEBO W GĘBIE kurde normalnie pycha,ale ja to lubie najbardziej takie danie kotlet schabowy ( panierka z samego jajka klasa 0 oczywiście 🙂 ) kluski śląskie i 1 ogórek korniszonek :=) niebo w gębie.
Pozdrowienia z polski 😀
ja przed panierowaniem, jedna strone drobiowego „schabowego” delikatnie smaruje musztarda dijon.
I jeszcze mala sztuczka by panierka nie zostawala na patelni.
Strone kotleta ktora idzie na tluszcz – skrop kolkoma kroplami wody lub cytryna, ta druga daje fajny smak.
Pozdrowienia z Londynu
Więcej takich fajnych Czytelników poproszę 🙂 :*.
Hej 🙂
Fajny przepis, od dziecka uwielbiam piersi z kurczaka, a moj maz to moze jesc codziennie nie tylko piersi, ale calego kurczaka, dlatego szukam przepisow , bo ciagle to samo to jest nudne 😉
Ja robie kotlety z kurczaka, ale z przypraw to stosuje do nich tylko sol, pieprz oraz papryke 🙂
filety myje, oproszam przyprawami i sobie leza 🙂 potem przed samym podaniem robie panierke : najpierw maka, potem jajko i na koncu bulka tarta 🙂 Maz sie zajada nimi lepiej niz schabowymi 😀
No i ja nie smaze na oleju wole margaryne .
Pozdrawiam.
nie rozumię.
[..YouTube..] nie rozumię.
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia
nie rozumię.
Chyba nie do końca dobre to porównanie, bo to inne rodzaje błędów. Już prędzej schabowy z kurczaka = polędwica z łososia.
schabowy z kurczaka = fasolka po brytońsku = wziełem = steropian.
[..YouTube..] Chyba nie do końca dobre to porównanie, bo to inne rodzaje błędów. Już prędzej schabowy z kurczaka = polędwica z łososia.
[..YouTube..] @comnieto Chyba nie do końca dobre to porównanie, bo to inne rodzaje błędów. Już prędzej schabowy z kurczaka = polędwica z łososia.
[..YouTube..] schabowy z kurczaka = fasolka po brytońsku = wziełem = steropian.
Kolego, zauważ że właśnie dlatego w tytule jest „schabowy”, a nie schabowy.
[..YouTube..] Kolego, zauważ że właśnie dlatego w tytule jest „schabowy”, a nie schabowy.
[..YouTube..] @TheSzef81 Kolego, zauważ że właśnie dlatego w tytule jest „schabowy”, a nie schabowy.
A w ogóle to fajny przepis na sznycel drobiowy i filmik również także trochę miodu do tej łyżki goryczy.
Schabowe są z wieprzowiny jakkolwiek by nie były oszukane. Sznycle drobiowe to zawsze drób i tyle nie wiem co to za moda na schabowe z kurczaka. Ludzie proszę trochę szacunku dla kuchni polskiej. Wiem pozytywna kuchnia luz, ale koleżanko paznokcie bez lakieru i trochę wprawy przy przekręcaniu kotletów by się przydało:P
[..YouTube..] A w ogóle to fajny przepis na sznycel drobiowy i filmik również także trochę miodu do tej łyżki goryczy.
[..YouTube..] Schabowe są z wieprzowiny jakkolwiek by nie były oszukane. Sznycle drobiowe to zawsze drób i tyle nie wiem co to za moda na schabowe z kurczaka. Ludzie proszę trochę szacunku dla kuchni polskiej. Wiem pozytywna kuchnia luz, ale koleżanko paznokcie bez lakieru i trochę wprawy przy przekręcaniu kotletów by się przydało:P
Tylko schabowe z kurczaka!! Świnie zostawić amerykanom!!!
bez przeklinania proszę 🙂
[..YouTube..] bez przeklinania proszę 🙂
[..YouTube..] @funkylemonade bez przeklinania proszę 🙂
gdzie do gotowania w pomalowanych paznokciach wez ogarnij!w pomalowanych pazurkach to na dyskoteke a nie do kuchni
[..YouTube..] gdzie do gotowania w pomalowanych paznokciach wez ogarnij!w pomalowanych pazurkach to na dyskoteke a nie do kuchni
[..YouTube..] @klusiiaa gdzie do gotowania w pomalowanych paznokciach wez ogarnij!w pomalowanych pazurkach to na dyskoteke a nie do kuchni
Teściowa się nie zna:))))
Jak będziesz robić taki filmik to wspomnij tez o Panko. Nie wiem czy w PL jest znane, ale w skrócie mówię, że jest to „bułka tarta ” z japońskiego chleba. Fakturą przypomina bardziej wiórki kokosowe, jest od nich lekko ciemniejsza, ale znowu jaśniejsza niż bułka tarta. Lubię panierować w panko rybę, wychodzi delikatniejsza. Może w Polsce to też jest dostępne? nie wiem ,dawno nie byłam. W naszej kuchi zagośiła na stałe.
wyglada bardzo dobrze, naturalnie
nic nie zmieniaj! 🙂
[..YouTube..] Teściowa się nie zna:))))
[..YouTube..] @1991madziulaczek Teściowa się nie zna:))))
[..YouTube..] Jak będziesz robić taki filmik to wspomnij tez o Panko. Nie wiem czy w PL jest znane, ale w skrócie mówię, że jest to „bułka tarta ” z japońskiego chleba. Fakturą przypomina bardziej wiórki kokosowe, jest od nich lekko ciemniejsza, ale znowu jaśniejsza niż bułka tarta. Lubię panierować w panko rybę, wychodzi delikatniejsza. Może w Polsce to też jest dostępne? nie wiem ,dawno nie byłam. W naszej kuchi zagośiła na stałe.
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia Jak będziesz robić taki filmik to wspomnij tez o Panko. Nie wiem czy w PL jest znane, ale w skrócie mówię, że jest to „bułka tarta ” z japońskiego chleba. Fakturą przypomina bardziej wiórki kokosowe, jest od nich lekko ciemniejsza, ale znowu jaśniejsza niż bułka tarta. Lubię panierować w panko rybę, wychodzi delikatniejsza. Może w Polsce to też jest dostępne? nie wiem ,dawno nie byłam. W naszej kuchi zagośiła na stałe.
podobno najfajniej taki kurczach wychodzi w tzw. gotowej amerykańskiej panierce, ale jeszcze jej nie testowałam i nie wiem nawet, co wchodzi w jej skład. Pewnie 90% to właśnie płatki kukurydziane :D.
Pewnie tak, ale nie przepadam za kontaktem lakieru do paznokci z jedzeniem. Od czasu do czasu mam pomalowane, ale bardzo tego nie lubię. Malować zdecydowanie wolę paznokcie u stóp :).
Nie, zawsze przyprawiam tylko jajko. A przyprawiać przed panierowaniem jest lepiej, gorzej czy po prostu inaczej? 🙂
Kiedyś tak panierowałam, jak jeszcze mieszkałam z rodzicami, dawno temu ;). Tłukłam takie płatki w moździerzu i używałam zamiast bułki. Muszę zrobić osobny, zbiorczy poradnik o różnych sposobach panierowania mięsa.
o wiele lepiej by się oglądąło gdybyś miała pomalowane paznokcie 😛
przepraszam ale mam fioła na punkcie rąk..
[..YouTube..] podobno najfajniej taki kurczach wychodzi w tzw. gotowej amerykańskiej panierce, ale jeszcze jej nie testowałam i nie wiem nawet, co wchodzi w jej skład. Pewnie 90% to właśnie płatki kukurydziane :D.
[..YouTube..] @1991madziulaczek podobno najfajniej taki kurczach wychodzi w tzw. gotowej amerykańskiej panierce, ale jeszcze jej nie testowałam i nie wiem nawet, co wchodzi w jej skład. Pewnie 90% to właśnie płatki kukurydziane :D.
[..YouTube..] Pewnie tak, ale nie przepadam za kontaktem lakieru do paznokci z jedzeniem. Od czasu do czasu mam pomalowane, ale bardzo tego nie lubię. Malować zdecydowanie wolę paznokcie u stóp :).
[..YouTube..] @klusiiaa Pewnie tak, ale nie przepadam za kontaktem lakieru do paznokci z jedzeniem. Od czasu do czasu mam pomalowane, ale bardzo tego nie lubię. Malować zdecydowanie wolę paznokcie u stóp :).
[..YouTube..] Nie, zawsze przyprawiam tylko jajko. A przyprawiać przed panierowaniem jest lepiej, gorzej czy po prostu inaczej? 🙂
[..YouTube..] @radsonn Nie, zawsze przyprawiam tylko jajko. A przyprawiać przed panierowaniem jest lepiej, gorzej czy po prostu inaczej? 🙂
[..YouTube..] Kiedyś tak panierowałam, jak jeszcze mieszkałam z rodzicami, dawno temu ;). Tłukłam takie płatki w moździerzu i używałam zamiast bułki. Muszę zrobić osobny, zbiorczy poradnik o różnych sposobach panierowania mięsa.
[..YouTube..] @kucibaba2 Kiedyś tak panierowałam, jak jeszcze mieszkałam z rodzicami, dawno temu ;). Tłukłam takie płatki w moździerzu i używałam zamiast bułki. Muszę zrobić osobny, zbiorczy poradnik o różnych sposobach panierowania mięsa.
[..YouTube..] o wiele lepiej by się oglądąło gdybyś miała pomalowane paznokcie 😛
przepraszam ale mam fioła na punkcie rąk..
nie przyprawiasz piersi przed panierowaniem?
@kucibaba2 OJ bardzo..:) Mąż odkąd mu w płatkach kukurydzianych zrobiłam
tylko takie by chciał. Lubi chrupiące – tak jak i ja. Za to teściowa za
bardzo nie przepada, wyśmiała mnie jak takie zrobiłam…:)
[..YouTube..] nie przyprawiasz piersi przed panierowaniem?
[..YouTube..] OJ bardzo..:) Mąż odkąd mu w płatkach kukurydzianych zrobiłam tylko takie by chciał. Lubi chrupiące – tak jak i ja. Za to teściowa za bardzo nie przepada, wyśmiała mnie jak takie zrobiłam…:)
[..YouTube..] @kucibaba2 OJ bardzo..:) Mąż odkąd mu w płatkach kukurydzianych zrobiłam tylko takie by chciał. Lubi chrupiące – tak jak i ja. Za to teściowa za bardzo nie przepada, wyśmiała mnie jak takie zrobiłam…:)
Próbowałaś panierować w płatkach kukurydzianych? Bardzo smaczne.
[..YouTube..] Próbowałaś panierować w płatkach kukurydzianych? Bardzo smaczne.