Ciasto z batatów to pyszny wypiek na jesień i zimę, który wymyśliłam, przypominając sobie jak smaczny był mój piernik marchewkowy. Pomyślałam, że przepis na ciasto z batatów mógłby wyglądać praktycznie tak samo. Wystarczy zastąpić marchewkę batatami i to wszystko :). Jednak potem doszłam do wniosku, że udoskonalę sposób wykonania o ucieranie jajek z cukrem i powolne dolewanie oleju. Zdecydowałam się nie przekładać go kremem. Postawiłam na polewę czekoladową. Zobaczcie jak zrobić ciasto batatowe krok po kroku.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
- 4 jajka
- ½-¾ szklanki cukru (brązowy lub biały, można zastąpić cukrem brzozowym (ksylitolem))
- 1 szklanka oleju lub stopionego masła
- 2 szklanki mąki (pszenna biała lub razowa; przesiana)
- 2 szklanki startych batatów (ok. 2-3 nieduże bataty)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka skórki z pomarańczy (kandyzowana)
- ½ szklanki żurawiny lub żurawiny z wiśnią (można zastąpić berberysem)
- ½ szklanki orzechów włoskich (można zastąpić nerkowcami; grubo posiekane)
- ¼ łyżeczki imbiru (opcjonalnie)
- ¼ łyżeczki goździków
Polewa
- 2½ łyżki cukru pudru
- 1½ łyżki kakao
- 50 g masła (min. 82% tłuszczu)
- 1 łyżka wody (gorąca; opcjonalnie)
- ½ łyżki żelatyny (opcjonalnie)
- 2½ łyżki gęstej śmietany (12-18%)
Posypka
- ½ szklanki orzechów włoskich (można zastąpić nerkowcami; grubo posiekane)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić krem budyniowy lub krem z mascarpone
- Jak napełnić rękaw cukierniczy kremem
- Jak zrobić lukier
- Zakalec – jak go uniknąć?
- Polewa czekoladowa – przepis
Jak zrobić
Ciasto
- Nastawiam piekarnik na 160 °C (góra+dół) lub 150 °C (termoobieg) (czas mieszania składników to czas potrzebny do lekkiego podgrzania piekarnika).
- W sporej misce ucieram całe jajka z cukrem na puszystą masę za pomocą miksera. Następnie powoli dolewam olej, cały czas ucierając.
- Dosypuję mąkę, proszek i sodę. Dodaję orzechy, żurawinę, przyprawy i starte bataty. Miksuję na najniższych obrotach miksera.
- Masę przelewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/kaszą manną/bułką tartą.
- Piekę ciasto przez ok. 60 minut, nie otwierając piekarnika w trakcie pieczenia. Pod koniec pieczenia, kiedy ciasto jest dobrze wyrośnięte i lekko rumiane z wierzchu, sprawdzam drewnianym patyczkiem wbitym w środek czy nie jest surowe. Wyjęty patyczek powinien być suchy. Jeśli nie jest, kolejną próbę przeprowadzam po 5 minutach.
- Ciasto wyjmuję z piekarnika od razu po upieczeniu i studzę na kratce.
Polewa
- Do delikatnie przestudzonej polewy dodaję 2,5 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 12 lub 18%, po jednej łyżce, za każdym razem dokładnie mieszając całość przed dodaniem kolejnej porcji, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Dekorowanie ciasta
- Całe i niepokrojone ciasto lub poporcjowane dekoruję polewą i posypuję orzechami.
- Wstawiam do lodówki na ok. 30 minut do stężenia polewy.
Wartości odżywcze
Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasto
Jest to wypiek dość wilgotny, o bogatej konsystencji. W najprostszej wersji możecie upiec je beż żadnej dekoracji. Gdy wykorzystacie mąkę pszenną, najładniej wyrośnie. Nie liczcie jednak na konsystencję biszkoptu. To cięższe ciasto.
Przepis na ciasto z batatów
U mnie wersja z mąką bezglutenową. W środku drobno posiekane orzechy i berberys. Jest podobny do żurawiny, jednak kwaśniejszy. To doskonały składnik do przełamania słodyczy całego ciasta. Do tego jeszcze potem polewa czekoladowa i grubo siekane orzechy. Cudo!
Ciasto z batatów przepis
Można też oczywiście przełożyć je kremem. Podobnie jak ciasto marchewkowe, również to z batatów świetnie skomponuje się z kremem z bitej śmietany i mascarpone. Możecie też udekorować mu potem wierzch owocami, jeśli tylko macie ochotę. U mnie jednak prostsza wersja dla oszczędności czasu i choć odrobinę mniejszej liczby kalorii.
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak udały się Wam Wasze wypieki. Czy piernik batatowy przypadł Wam do gustu? Z jakimi dodatkami go przygotowaliście? Piszcie, bo jestem bardzo ciekawa!