Bardzo lubię czerwoną kapustę za smak, piękny kolor i możliwość wykorzystania do naturalnego barwienia jajek. Przepadam za nią, zwłaszcza jeśli jest to czerwona kapusta zasmażana podana do młodych ziemniaków. Pierwszy raz zasmażanej kapusty spróbowałam i od razu pokochałam na wakacjach u cioci spod Krakowa i jako dziecko-niejadek zaczęłam odkrywać zupełnie dla mnie wówczas nowe smaki.
Zobacz też: Więcej przepisów na dodatki do obiadu
Zasmażana kapusta czerwona, tradycyjny dodatek do dań kuchni polskiej, najlepiej pasuje do kotletów mielonych i schabowych. Proponuję przygotowanie jej z dodatkiem czerwonego wina, które odrobinę wydobędzie kolor i nada całości ciekawego aromatu.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg czerwonej kapusty (poszatkowana)
- 50 g masła (¼ kostki; stopione)
- 3 łyżki mąki
- ½ szklanki wywaru warzywnego
- ½ szklanki czerwonego wina (wytrawne)
- 2 łyżki octu lub soku z cytryny
- sól, cukier, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić wywar warzywny
Jak zrobić
- Kapustę zalewamy niewielką ilością wrzątku i gotujemy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, przez ok. 30-45 minut.
- Mąkę rumienimy na suchej patelni teflonowej lub ceramicznej.
- Do mąki dodajemy stopione masło i zasmażamy na złoto-brązowy kolor.
- Zasmażkę rozprowadzamy kilkoma łyżkami zimnej wody lub wywaru warzywnego, zagotowujemy.
- Do kapusty dodajemy sos mączny przygotowany z zasmażki, przyprawiamy solą i cukrem, mocno podgrzewamy.
- Doprawiamy do smaku octem i winem, mieszamy i podajemy na ciepło.
Masakra, niezdrowo przede wszystkim. nie wolno masła przypalać ,
To nie jest przypalone masło tylko zrumieniona (nawet nie do najwyższego stopnia zasmażki) mąka. Czy zdrowe to już zależy jak często się zasmażki i panierki jada. Jeśli codziennie, to nie polecam :).
zamiast bezbarwnego octu proponuje sok cytrynowy lub ocet z czerwonego wina
Pyszna ta kapustka polecam i dziękuję ze przepis delicja 🙂
Wpadaj,zapraszam:)
Smacznego Pawle, od kapusty faktycznie ciężko się oderwać ;))).
30-40 gotowanie kapusty zdecydownie za dlugie !!!!! Kapusta powinna byc lekko chrupiaca w zebach .
Zależy jaką kto lubi :).
w zębach to chrupie piasek
Haha, dzięki, tak mi się przytrafiło ;).
Z boczkiem będę robić w tym tygodniu modrą kapustę śląską :). Wersję z jabłkiem też znam, dodaję je do białej kapusty zasmażanej, wychodzi wtedy przepyszna :). Spróbuję dodać goździki do tej modrej, zobaczymy co z tego wyjdzie :).
Do gotującej się kapusty dobrze jest dodać jabłko przekrojone na pół i 2 goździki. Można również pokroić drobno boczek zesmażyć potem opruszyć mąką i lekko to razem podsmażyć i dodac do kapusty. Zaręczam. że jest pyszna…
[..YouTube..] Haha, dzięki, tak mi się przytrafiło ;).
[..YouTube..] @kucibaba2 Haha, dzięki, tak mi się przytrafiło ;).
[..YouTube..] Z boczkiem będę robić w tym tygodniu modrą kapustę śląską :). Wersję z jabłkiem też znam, dodaję je do białej kapusty zasmażanej, wychodzi wtedy przepyszna :). Spróbuję dodać goździki do tej modrej, zobaczymy co z tego wyjdzie :).
[..YouTube..] @beataosinska1 Z boczkiem będę robić w tym tygodniu modrą kapustę śląską :). Wersję z jabłkiem też znam, dodaję je do białej kapusty zasmażanej, wychodzi wtedy przepyszna :). Spróbuję dodać goździki do tej modrej, zobaczymy co z tego wyjdzie :).
[..YouTube..] Do gotującej się kapusty dobrze jest dodać jabłko przekrojone na pół i 2 goździki. Można również pokroić drobno boczek zesmażyć potem opruszyć mąką i lekko to razem podsmażyć i dodac do kapusty. Zaręczam. że jest pyszna…
Gdybyś tylko opublikowała ten przepis parę godzin wcześniej!:D Musiałam się posiłkować jakimiś innymi z sieci… 😛
On już był dawno opublikowany, tylko filmu mu brakowało :). Myślę, ze z moim przepisem czy bez, kapusta wyszła Ci smaczna :).
no proszę:) też o niej zupełnie zapomniałam:) muszę zrobić koniecznie:)
Ale ładnie wyglądasz! Super przepisik:)
[..YouTube..] Ale ładnie wyglądasz! Super przepisik:)
jak dobrze ze pojawił sie taki przepis 🙂
[..YouTube..] jak dobrze ze pojawił sie taki przepis 🙂
[..YouTube..] jak dobrze ze pojawił sie taki przepis 🙂
Pani Danusiu, mamy modrą kapustę, a nie czerwoną… Pan Adam Gessler nie darowałby Pani takiego błędu…
pozdrawiam…:)
Modra to jest po przyrządzeniu, i jak sama nazwa wskazuje, ma modry czyli niebieski kolor. Poza tym robi się ją z boczkiem – a moja jest według nieco innej receptury. I nie mam na imię Danusia, ale błąd, w przeciwieństwie do pana Adama, daruję :).