fbpx
Czytasz właśnie
Czerwona kapusta zasmażana

Czerwona kapusta zasmażana

Czerwona kapusta zasmażana z winem

Bardzo lubię czerwoną kapustę za smak, piękny kolor i możliwość wykorzystania do naturalnego barwienia jajek. Przepadam za nią, zwłaszcza jeśli jest to czerwona kapusta zasmażana podana do młodych ziemniaków. Pierwszy raz zasmażanej kapusty spróbowałam i od razu pokochałam na wakacjach u cioci spod Krakowa i jako dziecko-niejadek zaczęłam odkrywać zupełnie dla mnie wówczas nowe smaki.

Zobacz też: Więcej przepisów na dodatki do obiadu

Zasmażana kapusta czerwona, tradycyjny dodatek do dań kuchni polskiej, najlepiej pasuje do kotletów mielonych i schabowych. Proponuję przygotowanie jej z dodatkiem czerwonego wina, które odrobinę wydobędzie kolor i nada całości ciekawego aromatu.

Kapusta czerwona zasmażana

Czerwona kapusta zasmażana

Czerwona kapusta zasmażana do obiadu. Przepis na kapustę czerwoną zasmażaną, z dodatkiem odrobiny octu i złocistej zasmażki z mąki oraz czerwonego wina.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 1 godzina
Razem: 1 godzina 15 minuty
Kategoria: Sałatka
Kuchnia: Polska
Przepis na: czerwona kapusta zasmażana
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 147kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg czerwonej kapusty (poszatkowana)
  • 50 g masła (¼ kostki; stopione)
  • 3 łyżki mąki
  • ½ szklanki wywaru warzywnego
  • ½ szklanki czerwonego wina (wytrawne)
  • 2 łyżki octu lub soku z cytryny
  • sól, cukier, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić wywar warzywny

Jak zrobić

  • Kapustę zalewamy niewielką ilością wrzątku i gotujemy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, przez ok. 30-45 minut.
  • Mąkę rumienimy na suchej patelni teflonowej lub ceramicznej.
  • Do mąki dodajemy stopione masło i zasmażamy na złoto-brązowy kolor.
  • Zasmażkę rozprowadzamy kilkoma łyżkami zimnej wody lub wywaru warzywnego, zagotowujemy.
  • Do kapusty dodajemy sos mączny przygotowany z zasmażki, przyprawiamy solą i cukrem, mocno podgrzewamy.
  • Doprawiamy do smaku octem i winem, mieszamy i podajemy na ciepło.

Wartości odżywcze

Serving: 300g | Kalorie: 147kcal (7%) | Carbohydrates: 17g (6%) | Białko: 3g (6%) | Fat: 7g (11%) | Tłuszcze nasycone: 4g (25%) | Tłuszcze trans: 1g | Cholesterol: 18mg (6%) | Sód: 182mg (8%) | Potas: 411mg (12%) | Fiber: 4g (17%) | Cukier: 7g (8%) | Witamina A: 2112IU (42%) | Vitamin B1: 1mg (67%) | Vitamin B2: 1mg (59%) | Vitamin B3: 1mg (5%) | Vitamin B5: 1mg (10%) | Vitamin B6: 1mg (50%) | Vitamin B12: 1µg (17%) | Witamina C: 95mg (115%) | Vitamin E: 1mg (7%) | Vitamin K: 64µg (61%) | Wapń: 78mg (8%) | Copper: 1mg (50%) | Żelazo: 2mg (11%) | Manganese: 1mg (50%) | Magnesium: 28mg (7%) | Phosphorus: 56mg (6%) | Selenium: 2µg (3%) | Zinc: 1mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Kapusta czerwona zasmażana
Kapusta czerwona zasmażana
27 komentarzy
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom