Podstawa do przygotowywania owsianki i innych potraw, prosta sprawa: jak ugotować płatki owsiane? Oto mój sprawdzony sposób w odpowiedzi na zadane niedawno pytanie jak gotować płatki owsiane i czy można je jeść na surowo.
Zobacz też: Więcej poradników ABC gotowania
Dawniej uważano, że nie można jeść ich na surowo i ludzki organizm strawi jedynie te poddane obróbce termicznej, w formie zapiekanej granoli lub ugotowanej owsianki czy upieczonych ciastek, batoników. Obecnie modne są tzw. nocne owsianki. Płatki zalewa się wodą, sokiem, mlekiem lub jogurtem i zostawia na noc w lodówce. Potem rano można delikatnie podgrzać lub dodać odrobinę ciepłej wody i ulubione dodatki.
Istnieje kilka sposobów jak ugotować płatki owsiane, każdy mało skomplikowany, żaden czasochłonny. Połączone z dodatkiem owoców i jogurtu lub kefiru, dostarczają mnóstwa energii i niezbędnych składników odżywczych od samego rana.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 szklanka płatków owsianych (górskie, nierozdrobnione)
- 2 szklanki wody (można zastąpić mlekiem krowim lub roślinnym)
- szczypta soli (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Wodę z solą zagotowuję w garnku.
- Dosypuję płatki owsiane, zmniejszam ogień, żeby całość delikatnie „pyrkała” i gotuję, pod przykryciem, przez 3-5 minut (dłużej gotowane płatki będą bardziej miękkie i rozdrobnione), żeby wchłonęły niemal całą wodę.
- Zdejmuję garnek z ognia i zostawiam pod przykryciem jeszcze na 5 minut.
Nie przepadam za rozgotowanymi na papkę płatkami owsianymi, a Wy? Nie korzystam z tych ekspresowych, błyskawicznych i stawiam na płatki owsiane górskie, najmniej rozdrobione.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 szklanka płatków owsianych (górskie, nierozdrobnione)
- 2 szklanki wody (można zastąpić mlekiem krowim lub roślinnym)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Zalewam płatki zimną wodą w wysokim naczyniu lub misce przykrytej folią do kuchenek mikrofalowych.
- Wstawiam do kuchenki mikrofalowej na tryb gotowania wody/kawy/herbaty na 2-3 minuty.
- Jeśli płatki nie wchłonęły całej wody, mieszam je, znów przykrywam i wstawiam do mikrofalówki jeszcze na 30 sekund. Powtarzam czynności aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Pycha sposoby, mniam 🙂
Nie istnieje coś takiego jak mleko roślinne.
Wiadomo, że nie istnieje, bo nie da się wydoić orzechów, ale nie mam z tym problemu, żeby używać nazw „mleko roślinne”, „burger wegetariański” itp. 🙂