Kaszotto z botwinką powstało dziś trochę z przypadku. Planowałam risotto i nie znalazłam w szafce zapasu ryżu arborio. Wykorzystałam kaszę gryczaną białą, niepaloną i ugotowałam w identyczny sposób, dodając cebulę, czosnek, odrobinę marchewki oraz krótko podsmażaną na klarowanym maśle botwinkę. Chciałam posypać lekko uprażonym sezamem, którego również nie mogłam znaleźć. Zdjęłam z półki migdały w płatkach i dostrzegłam upchnięty głęboko ryż arborio… Gdy mój obiad był już praktycznie gotowy ;). Zobaczcie jak zrobić kaszotto botwinkowe krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na botwinkę
Bardzo często tak się dzieje… Wydaje mi się, że coś kupiłam. Jestem pewna, gdzie to leży. Rozpoczynam przygotowywanie potrawy i dopiero w trakcie całego procesu wyjmuję kolejne składniki z szafek i szuflad. I często okazuje się, że czegoś mi brakuje. Kombinuję wtedy, dostosowuję swój pomysł do aktualnie dostępnych produktów i wyczarowuję coś fajnego. Nawet jeśli to tylko kilka składników. I tutaj znów warto przypomnieć, że przy prostych recepturach jakość poszczególnych komponentów jest ogromnie ważna! Wykorzystajcie dobry ser i świeżą, młodą botwinkę o jędrnych listkach i łodyżkach. Zróbcie samodzielnie wywar: klasyczny lub z resztek. Ten drugi, dobrze doprawiony, jest naprawdę pyszny i jednocześnie pozwala maksymalnie wykorzystać to, co kupuje się do jedzenia. Szkoda marnować smaku na wywar z kostki :).
Kaszotto z botwiną – zamiast risotto
Botwinka to nie tylko dodatek do obiadu. Przyznam jednak, że bardzo ją w takim wydaniu lubię. Można podać do mięsa lub ryb. Dołożyć do młodych ziemniaczków… Ale kaszotto z botwinką lub risotto to świetny pomysł na podanie jej w nieco bardziej wyszukany sposób. Doskonale łączy się ze smakiem i zapachem tymianku, dodatkiem czosnku i migdałami. A ser kozi to już coś dla smakoszy. Możecie w razie potrzeby zastąpić go łagodniejszym.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Baza:
- 250 g kaszy gryczanej (biała, niepalona)
- 1 pęczek botwinki (obrana, pokrojona w kawałki o grubości ok. 1,5 cm)
- ½ szklanki czerwonego wina wytrawnego (opcjonalnie)
- 500 ml wywaru warzywnego (gorący)
- 1 cebula (grubo posiekana)
- 2-3 ząbki czosnku (drobno posiekany)
- 1 marchewka (starta na tarce o grubych oczkach lub pokrojona w kosteczkę)
- 6 łyżek oliwy extra vergine (w wersji niewegańskiej można wykorzystać klarowane masło)
- 25 g masła (można zastąpić dodatkową oliwą w wersji wegańskiej)
- 1 łyżka tymianku (świeży, posiekany)
- 50 g sera koziego pleśniowego (opcjonalnie; pokrojony w nieduże kawałki)
- sok z ½ pomarańczy (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Do dekoracji:
- 2 garście blanszowanych migdałów w płatkach lub nasion słonecznika (lekko uprażone na suchej patelni)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak pokroić cebulę
- Jak zrobić wywar warzywny
Jak zrobić
- Na 4 łyżkach oliwy podduszam cebulę na niewielkim ogniu.
- Gdy warzywa się zeszklą, dodaję suchą kaszę, mieszam i podsmażam całość na średnim ogniu, do zeszklenia kaszy.
- Dolewam wino, zwiększam ogień i zagotowuję. Jeśli nie wykorzystuję wina, zastępuję je dodatkowym wywarem warzywnym. Zmniejszam płomień, żeby całość delikatnie bulgotała i czekam, aż prawie całe wino zostanie wchłonięte przez kaszę.
- Dolewam 1 chochlę wywaru, dosypuję tymianek i czekam, aż prawie cały płyn zostanie wchłonięty przez kaszę. Powtarzam czynność do momentu, gdy kaszotto będzie kremowe, o konsystencji lawy, ale ugotowane „al dente”, czyli lekko twarde.
- Pod koniec gotowania kaszotto, na osobnej patelni, na małym ogniu, szklę czosnek na 2 łyżkach oliwy. Zdejmuję z patelni i przekładam na osobny talerzyk, a na tej samej oliwie smażę, na średnim ogniu, lekko oprószoną solą botwinkę z marchewką. Należy smażyć krótko, przemieszać i zdjąć z ognia.
- Dodaję botwinkę, marchewkę i czosnek do kaszotto. Mieszam całość z masłem (oraz opcjonalnie z serem), w razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem oraz, opcjonalnie, sokiem z pomarańczy i przekładam na talerze.
- Dekoruję migdałami/słonecznikiem i serwuję.
Wartości odżywcze
Chociaż skład dość prosty, to sami zobaczcie jak pięknie się prezentuje taka kolorowa potrawa na talerzu!
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy przygotowaliście kaszotto z botwiną, czy może jednak risotto? Bardzo jestem ciekawa, jak wrażenia smakowe!