fbpx
Czytasz właśnie
Keks z makiem

Keks z makiem

  • cudownie chrupiący
  • ze słodką polewą z mlecznej czekolady
  • nabiera smaku przez kilka dni po upieczeniu
Keks z makiem

Keks z makiem gości od czasu do czas na naszym stole, zwłaszcza świątecznym, zamiast klasycznej wersji. W święta, zwłaszcza w Wigilię albo na Wielkanoc, lubię zjeść kawałek makowca. Również keks makowy jest ciastem, które darzę sporą dozą sympatii. Niezmielony, suchy mak dodany do masy sprawia, że jest cudownie chrupiące! Bakalie zapewniają mu dodatkową kolorystykę i niezapomniany aromat. Spróbujcie go przygotować! Zobaczcie przepis na keks z makiem – jak zrobić krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasto

Choć klasycznie ciasta dekoruje się polewą czekoladową z gorzkiej czekolady, keks z makiem zawsze polewa się u nas w rodzinie stopioną, mleczną czekoladą. To idealna kompozycja składników. Moja mama polała go nią kiedyś po raz pierwszy, kiedy zabrakło zwykłej, gorzkiej czekolady. I taka wersja przeszła do stałego repertuaru :).

Przepis na keks z makiem

Ciasto każdego dnia nabiera aromatu i najlepiej smakuje po 3-4 dniach leżakowania w chlebaku. Spokojnie tam czeka, zawinięte w ściereczkę. O ile nie zostanie zjedzone tuż po zastygnięciu polewy :). Zobaczcie jak zrobić keks z makiem krok po kroku. Instrukcji, jak go nie zjeść w zbyt dużym tempie, niestety nie znam ;).

Keks z makiem

Keks z makiem

Słodki, chrupki, świąteczny keks z makiem, orzechami i polewą z mlecznej czekolady. Wyjątkowy keks makowy, który zaskoczy Ciebie, domowników i gości!
5 z 3 ocen
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 50 minuty
Razem: 1 godzina
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: keks makowy, keks z makiem
Liczba porcji: 1 keksówka o wymiarach 12×30 cm
Kalorie: 269kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Masa na keks makowy

  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki (przesiana)
  • 1 szklanka orzechów (włoskie lub laskowe; grubo siekane)
  • 1 szklanka maku (suchy)
  • 150 g masła (¾ kostki)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Polewa

  • 100 g mlecznej czekolady (1 tabliczka)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Gorąca czekolada

Przydatne przepisy i poradniki

Przydatne poradniki:
  1. Jak przygotować bakalie do ciasta
  2. Piana z białek – jak ubić
  3. Polewa czekoladowa – przepis

Jak zrobić

  • Masło wyjęte 1 godzinę wcześniej z lodówki miksujemy na puszysty krem.
  • Do masła dodajemy cukier i znów ucieramy.
  • Do kremu wbijamy po 1 żółtku, za każdym razem dokładnie rozmiksowując.
  • Dosypujemy mak, cały czas ucieramy, następnie dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy przez ok. 2 minuty.
  • Nastawiamy piekarnik na 160 °C.
  • Pianę z białek ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
  • Masę mieszamy delikatnie z pianą i przygotowanymi bakaliami.
  • Przekładamy masę do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę. Ciasto będzie gotowe, kiedy wbity w środek, w najwyższym punkcie, patyczek po wyjęciu będzie suchy.
  • Po upieczeniu ciasto od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy, najlepiej obrócone do góry dnem, na żeberkach wyjętych z piekarnika. Brzegi foremki można oprzeć np. o dwa postawione pod spód kubki do kawy.
  • Do ciepłego i wyłączonego piekarnika wstawiamy żaroodporny kubek z pokruszoną w kostki czekoladą.
  • Całkowicie wystudzone ciasto, jeszcze przed wyjęciem z foremki, polewamy polewą czekoladową i odstawiamy do stężenia (na ok. 2 godziny).
  • Po stężeniu polewy ciasto wyjmujemy z formy i kroimy w plastry.

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Kalorie: 269kcal (13%) | Carbohydrates: 23g (8%) | Białko: 5g (10%) | Fat: 18g (28%) | Tłuszcze nasycone: 7g (44%) | Cholesterol: 71mg (24%) | Sód: 92mg (4%) | Potas: 159mg (5%) | Fiber: 2g (8%) | Cukier: 12g (13%) | Witamina A: 310IU (6%) | Witamina C: 0.1mg | Wapń: 114mg (11%) | Żelazo: 1.7mg (9%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Sama już nie wiem, który lubię bardziej. Ten klasyczny czy ten makowy :).

Keks z makiem przepis

Możecie oczywiście dorzucić do środka nie tylko mak i owoce. Jeśli macie kolorowe suszone owoce, śmiało dodajcie odrobinę do masy. Zachowajcie jedynie właściwe proporcje z orzechami. Wtedy całość z pewnością nie okaże się za ciężka.

Keks z makiem
Keks z makiem

Mam nadzieję, że również i Wam przypadnie do gustu ten pyszny keks makowy na Wielkanoc i inne święta. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak wrażenia smakowe, bo bardzo jestem ciekawa :).

8 komentarzy
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom