Keks z makiem gości od czasu do czas na naszym stole, zwłaszcza świątecznym, zamiast klasycznej wersji. W święta, zwłaszcza w Wigilię albo na Wielkanoc, lubię zjeść kawałek makowca. Również keks makowy jest ciastem, które darzę sporą dozą sympatii. Niezmielony, suchy mak dodany do masy sprawia, że jest cudownie chrupiące! Bakalie zapewniają mu dodatkową kolorystykę i niezapomniany aromat. Spróbujcie go przygotować! Zobaczcie przepis na keks z makiem – jak zrobić krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasto
Choć klasycznie ciasta dekoruje się polewą czekoladową z gorzkiej czekolady, keks z makiem zawsze polewa się u nas w rodzinie stopioną, mleczną czekoladą. To idealna kompozycja składników. Moja mama polała go nią kiedyś po raz pierwszy, kiedy zabrakło zwykłej, gorzkiej czekolady. I taka wersja przeszła do stałego repertuaru :).
Przepis na keks z makiem
Ciasto każdego dnia nabiera aromatu i najlepiej smakuje po 3-4 dniach leżakowania w chlebaku. Spokojnie tam czeka, zawinięte w ściereczkę. O ile nie zostanie zjedzone tuż po zastygnięciu polewy :). Zobaczcie jak zrobić keks z makiem krok po kroku. Instrukcji, jak go nie zjeść w zbyt dużym tempie, niestety nie znam ;).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Masa na keks makowy
- 5 jajek
- ¾ szklanki cukru
- 1 szklanka mąki (przesiana)
- 1 szklanka orzechów (włoskie lub laskowe; grubo siekane)
- 1 szklanka maku (suchy)
- 150 g masła (¾ kostki)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
Polewa
- 100 g mlecznej czekolady (1 tabliczka)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak przygotować bakalie do ciasta
- Piana z białek – jak ubić
- Polewa czekoladowa – przepis
Jak zrobić
- Masło wyjęte 1 godzinę wcześniej z lodówki miksujemy na puszysty krem.
- Do masła dodajemy cukier i znów ucieramy.
- Do kremu wbijamy po 1 żółtku, za każdym razem dokładnie rozmiksowując.
- Dosypujemy mak, cały czas ucieramy, następnie dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy przez ok. 2 minuty.
- Nastawiamy piekarnik na 160 °C.
- Pianę z białek ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
- Masę mieszamy delikatnie z pianą i przygotowanymi bakaliami.
- Przekładamy masę do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę. Ciasto będzie gotowe, kiedy wbity w środek, w najwyższym punkcie, patyczek po wyjęciu będzie suchy.
- Po upieczeniu ciasto od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy, najlepiej obrócone do góry dnem, na żeberkach wyjętych z piekarnika. Brzegi foremki można oprzeć np. o dwa postawione pod spód kubki do kawy.
- Do ciepłego i wyłączonego piekarnika wstawiamy żaroodporny kubek z pokruszoną w kostki czekoladą.
- Całkowicie wystudzone ciasto, jeszcze przed wyjęciem z foremki, polewamy polewą czekoladową i odstawiamy do stężenia (na ok. 2 godziny).
- Po stężeniu polewy ciasto wyjmujemy z formy i kroimy w plastry.
Wartości odżywcze
Sama już nie wiem, który lubię bardziej. Ten klasyczny czy ten makowy :).
Keks z makiem przepis
Możecie oczywiście dorzucić do środka nie tylko mak i owoce. Jeśli macie kolorowe suszone owoce, śmiało dodajcie odrobinę do masy. Zachowajcie jedynie właściwe proporcje z orzechami. Wtedy całość z pewnością nie okaże się za ciężka.
Mam nadzieję, że również i Wam przypadnie do gustu ten pyszny keks makowy na Wielkanoc i inne święta. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak wrażenia smakowe, bo bardzo jestem ciekawa :).
Może rozmiar keksówki za mały do proporcji ciasta?
fajny przepis na wykorzystanie maku, ktory zalega na mojej półce, ale mi zawsze w keksownicy wychodzi zakalec 🙁
To ja dziękuję za wypróbowanie go :))). :*
Zrobiłam ten keks godzine temu. Mmmm wyszedł pyszny ! Bardzo dziekuje za przepis 🙂
Makagigi też się robi z suchego :).
Nigdy nie widzialam przepisu zeby ktos wrzucał suchy , niezmielony mak do ciasta , no ale skoro mówisz ze tak można to pewnie można:) Wypróbuję. Wygląda smakowicie
W życiu nie jadłam tego z makiem, ale uwielbiam ten tradycyjny 🙂
Wielkanoc za niecały miesiąc, czas na testowanie przepisów na ciasta :).
Znacie keks z makiem? Ma fantastyczny smak i mnóstwo bakalii :).
http://pozytywnakuchnia.pl/keks-z-makiem/
Keks z makiem | PozytywnaKuchnia.pl