fbpx
Czytasz właśnie
Kluski ziemniaczane

Kluski ziemniaczane

Kluski ziemniaczane

Choć jest mnóstwo receptury, kluski ziemniaczane kojarzą mi się z tymi niedużymi, przygotowywanymi z tartych ziemniaków. Takich jak hałuski z Podhala, choć oczywiście przez lata tradycyjna receptura uległa modyfikacjom. Pokażę Wam dziś jak zrobić kluski ziemniaczane w stylu tych podhalańskich. Ciekawa jestem, z którym dodatkiem posmakują Wam najbardziej.

Kluski ziemniaczane

Kluski ziemniaczane

Kluski ziemniaczane z surowych ziemniaków, jajka i mąki. Znane też jako hałuski - kluseczki z ziemniaków podhalańskie.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 20 minuty
Gotowanie: 20 minuty
Razem: 40 minuty
Kategoria: Danie główne, Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: hałuski, kluski ziemniaczane
Liczba porcji: 90 sztuk po 10 g każda
Kalorie: 13kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 600 g ziemniaków (sypkie, o dużej zawartości skrobi)
  • 200 g mąki pszennej (typ 550)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Ziemniaki ucieram na tarce o drobnych oczkach. Dokładnie odciskam na sicie nad miską. Zachowuję odciśnięty płyn. Odstawiam na kilkanaście minut.
  • Zlewam z miski płyn po ziemniakach, a do uzbieranej na dnie skrobi dodaję ziemniaki, jajko i mąkę ziemniaczaną. Doprawiam dużą szczyptą soli.
  • Mieszam masę łyżką, dosypując stopniowo mąkę. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję, ale nie będzie nadawać się do formowania ręcznego.
  • Za pomocą łyżki wrzucam porcje ciasta do gotującej się, osolonej wody. Na próbę 3-4 kluseczki, żeby sprawdzić, czy się nie rozpadną. Delikatnie mieszam, żeby nie przywarły do dna garnka. 
    Jeśli kluski się rozpadają, trzeba zagęścić ciasto mąką. Jeżeli się nie rozpadają, można gotować dalej :).
    Gotuję pod przykryciem, 3-5 minut od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię. Czas gotowania zależy od wielkości klusek.
  • Odcedzam kluski i serwuję z cebulą karmelizowaną na maśle, bułką tartą lub ulubionym sosem. Można podawać je także z zasmażaną kapustą.

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka (10 g) bez dodatków | Kalorie: 13kcal (1%) | Carbohydrates: 2g (1%) | Cholesterol: 1mg | Sód: 2mg | Potas: 32mg (1%) | Witamina A: 5IU | Witamina C: 0.7mg (1%) | Wapń: 3mg | Żelazo: 0.3mg (2%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Zobacz komentarze (1)
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom