Najlepszy koktajl z truskawek zawsze robiło się u mojej babci. Na wsi pod dostatkiem było zsiadłego mleka, a truskawki rosły w słońcu na babcinym polu. Moja mama, jako dziecko, razem ze wszystkimi ciociami i wujkami, skutecznie zjadali najdojrzalsze, słodkie jak miód owoce. Miodem, z pasieki od sąsiada, babcia słodziła koktajl z truskawek i podawała swoim dzieciom. A potem, wiele lat później – wnukom. Co prawda dziś nie trzyma już obok swojego domu na wsi krów, ale składając jej wizytę, zawsze można liczyć na coś smakowitego. Ciasto drożdżowe, jajka od szczęśliwych kur, truskawki czerwieniące się na grządkach i czereśnie prosto z sadu. Do tego maliny, porzeczki, zielony groszek strączkowy, bób, cukinia, kabaczek, słonecznik, dynia, ziemniaki… Ale zanim całkiem się rozmarzę, pokażę Wam, jak zrobić koktajl z truskawek.
Zobacz też: 30 przepisów na doskonałe koktajle owocowo-warzywne
Koktajl z truskawek – niby prosta rzecz, ale do przygotowania w wielu różnych kombinacjach. Klasycznie, według babcinej receptury, można go przyrządzić ze zsiadłego, kwaśnego mleka i posłodzić miodem. W wersji z nieco łatwiej dostępnymi składnikami proponuję zmiksować truskawki z jogurtem naturalnym, kefirem albo maślanką, a nawet mlekiem. Z kolei przygotowując wegański koktajl truskawkowy, proponuję wykorzystać mleko kokosowe, migdałowe lub orzechowe, albo mieszankę soku pomarańczowego i ananasowego.
Smoothie z truskawek bez cukru czy z cukrem?
Zamiast miodem – można go posłodzić zwykłym lub brązowym cukrem, syropem z agawy, a najlepiej – ksylitolem czyli niskokalorycznym cukrem brzozowym. Albo dorzucić połówkę mocno dojrzałego banana, choć to już daleko od babcinej receptury.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- ½ kg truskawek (umyte, osuszone na papierowym ręczniku, obrane z szypułek)
- 500 ml zsiadłego mleka, kefiru, maślanki lub jogurtu naturalnego
- 3-5 łyżek miodu, cukru lub innego środka słodzącego w ilości sugerowanej na opakowaniu (w wersji nieklasycznej, nowocześniejszej, do posłodzenia można wykorzystać pół bardzo dojrzałego banana)
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Do dekoracji
- listki świeżej mięty
- 3 świeże truskawki
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Truskawki - walory zdrowotne i właściwości
Jak zrobić
- Wszystkie składniki na koktajl miksuję w blenderze.
- Chłodzę koktajl z truskawek w lodówce przez min. 1 godzinę.
Wartości odżywcze
W ten sam sposób, wykorzystując inne, sezonowe owoce, można zmiksować koktajl z jagód, koktajl z malin oraz koktajl z czarnej porzeczki. Dysponując dobrym blenderem o dużej mocy, łatwo i szybko można wykorzystać zamrożone owoce.
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak wyszło Wam smoothie z truskawek według mojej receptury. Czym posłodziliście?
a ja zrobiłam z śmietaną pychotka
Ej a zamiast kefiru lub maślanki może być zwykłe mleko ?
Robię koktajl wg. tego przepisu odkąd ukazał się na blogu. Wychodzi pyszny. Dodanie miodu zamiast cukru to też świetny pomysł.
Ja tam nie potrzebowałam ;).
Z bananem pycha :).
ja jak zawsze z jogurtem naturalnym i miodem. A kilka dni temu akurat sobie robiłam taki koktajl, bo mi trochę mrożonych truskawek jeszcze zostało. Tylko, że dodałam jeszcze banana 😉
Po imprezie Somersby nikt nie miał kaca, bo wszyscy opuścili ją trzeźwi. Naprawdę :).
ten koktajl idealny po imprezie Somersby 😉
royaltyfreemusiclibrary kropka com
A w którym momencie dodajemy tą bułkę z masłem? …..:)
gdzie można pobrać lub kupić te muzyki. Albo jak się da czy możesz podać autora?
Znam, kupuję od niedawna i używam zamiast cukru. A miód i syrop klonowy zastępuję, w miarę możliwości, syropem z agawy. Czasem do smaku dodaję jeszcze ekstrakt waniliowy :). Bardzo fajna sprawa.
On tak, ksylitol jest bardzo fajnych
polecam słodzenie ksylitolem