Lato jest szczególnym czasem w roku, kiedy możemy cieszyć się niesamowicie dużą ilością świeżych, sezonowych warzyw i owoców. Najchętniej sięgam wtedy po truskawki i maliny prosto z krzaczka, ale w sezonie na papierówki moje myśli wędrują w kierunku jabłek na ciepło, podanych w pysznej szarlotce lub w jabłeczniku, albo do wspomnień niedzielnych obiadów u babci, kiedy na stole, po pierwszym i drugim daniu, stawał kompot z jabłek.
Zobacz też: Więcej pomysłów na napoje
Moja babcia przygotowuje kompot z jabłek klasycznie: gotowała je z cukrem, bez żadnych dodatków. Po dwudaniowym obiedzie, składającym się z rosołu i pieczonego kurczaka lub kotletów schabowych z dodatkiem ziemniaków i surówki, taki kompot to pyszny deser, chociaż na stole i tak nigdy nie brakuje wyboru kilku smacznych ciast, które każdy przywozi ze sobą do babci. Osobiście do klasycznej, uniwersalnej receptury na kompot z jabłek lubię dodać mieszankę pięknych aromatów, które do jabłek pasują idealnie i wzbogacić jego smak o cynamon lub goździki oraz miętę. Jabłka i cynamon to tak smaczne połączenie, a dodatek mięty świetnie wzbogaca całość smaku takiego lekko korzennego kompotu.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- ½-1 kg soczystych jabłek (obrane ze skórki, bez ogryzków, pokrojone w grubą kostkę)
- 1 l wody
- 1 łyżeczka cynamonu (lub skórka starta z cytryny)
- 5-10 łyżek cukru (można zastąpić cukrem brzozowym czyli ksylitolem; ilość środka słodzącego jest orientacyjna i zależy od słodyczy samych jabłek)
- kilka gałązek mięty lub kilka goździków
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Do gotowania kompotu najlepiej dodać mniej cukru niż jest to podane w przepisie i dopiero pod koniec spróbować czy wymaga dosłodzenia.
- Kompot z jabłek bez cukru - cukier biały najlepiej zastąpić ksylitolem, czyli cukrem brzozowym lub syropem z agawy. Przestudzony, ale jeszcze ciepły kompot z jabłek ugotowany bez słodzenia można wymieszać z miodem.
Jak zrobić
- Wszystkie składniki (oprócz cynamonu) umieszczamy w garnku i zagotowujemy (ilość cukru zależy od słodkości jabłek, dlatego najpierw warto dać go mniej i w razie potrzeby dosłodzić).
- Na średnim ogniu gotujemy kompot przez ok. 10-15 minut, aż jabłka zmiękną.
- Doprawiamy kompot cynamonem, gotujemy jeszcze chwilę, następnie serwujemy na ciepło lub studzimy, a następnie schładzamy w lodówce.
Faktycznie, straaasznie słodki ten kompocik.. Szkoda bo pachnie goździkami cudownie <3
zrobiłam wg przepisu i wyszedł przepyszny kompocik:)
Niestety, ilość łyżek cukru (dodałam 5) jest masakryczna, tak okropnie kompot słodki wyszedł, że czuć tylko cukier. Podziękuję za ten przepis. Powinna być podana minimalna ilość oraz maksymalna, a te 5 z przepisu to multimaksymalna ilość.
ja z jabłek również nie znoszę. Jest bez smaku.
Jabłkowego kompotu nie znoszę..
jabłka i cukier 😉
również czysty smak jabłek i jeszcze mus z jabłek czyli jabłka tarte, zima w sam raz do naleśników czy ciast. Niestety to tylko wspomnienie-mama robiła z jabłek z ogródka.
czysty, smak tylko jabłek, mama robi do dziś i ja również
skórka od cytryny 🙂
o tak smak dzieciństwa kompot z papierówek 🙂 zimny zawsze stał na piecu kaflowym, każdy zanurzał tylko kubek w wielkim garze i sobie nalewał 😀
duuuuużo cynamonu i kilka goździków
cynamon
że tak powiem – ze schabowym
super, moge sobie teraz zrobic moj ulubiony tymbark jablko mieta 😉
[..YouTube..] super, moge sobie teraz zrobic moj ulubiony tymbark jablko mieta 😉
Ooo to ja chętnie owoce w każdej postaci, ze słoiczków czy z puszek też :).
[..YouTube..] Ooo to ja chętnie owoce w każdej postaci, ze słoiczków czy z puszek też :).
Jeśli chodzi o kompoty lubię każdy, ale szczególnie z wiśni i porzeczek, truskawek oraz jabłek, tylko w ogóle nie przemawiają do mnie te owoce z kompotu, dla mnie owoce to tylko w cieście, albo w postaci surowej 🙂 pozdrawiam 🙂
[..YouTube..] Jeśli chodzi o kompoty lubię każdy, ale szczególnie z wiśni i porzeczek, truskawek oraz jabłek, tylko w ogóle nie przemawiają do mnie te owoce z kompotu, dla mnie owoce to tylko w cieście, albo w postaci surowej 🙂 pozdrawiam 🙂