Białka pozostałe po przygotowaniu szparagów z sosem holenderskim lub domowych lodów waniliowych można wykorzystać, piekąc koszyczki bezowe. Ich kształt zależy wyłącznie od naszej fantazji, a wypełnienie – od aktualnie dostępnych, sezonowych owoców.
Zobacz też: Więcej pomysłów na truskawki
Koszyczki bezowe, przed dodaniem owoców, można wypełnić bitą śmietaną. Sucha, chrupiąca, słodka beza nabierze przy niej dodatkowego smaku i delikatności, a całość najlepiej podkreślą soczyste owoce o lekko kwaskowatej nucie – proponuję dojrzałe, czerwone truskawki.
Do koszyczków bezowych potrzebujemy dość sztywnej masy bezowej, przygotowanej z białek o pokojowej temperaturze. Po wyciśnięciu przez szprycę masa powinna zachować nadany jej kształt i nie rozpłynąć się. Jeśli masa jest zbyt rzadka, zamiast szprycą, można nałożyć ją za pomocą łyżki, pozostawiając na środku bezików zagłębienia na owoce.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Beza
- 5 białek jajek (o temperaturze pokojowej)
- 1,5 szklanki cukru, cukru pudru lub cukru waniliowego
- ½ łyżeczki soli
Nadzienie
- ok. 36truskawek lub inne owoce, najlepiej sezonowe (np. maliny, jagody, borówka amerykańska, porzeczki, poziomki, kiwi, winogrona)
- świeża mięta
- bita śmietana (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić cukier waniliowy
- Bita śmietana – przepis
- Piana z białek – jak ubić
- Bezy – jak zrobić
- Truskawki - walory, właściwości, witaminy
Jak zrobić
- Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, pod koniec miksowania, stopniowo, dodając cukier.
- Za pomocą szprycy wyciskamy masę bezową na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tak, aby najpierw utworzyć dno koszyczka, a potem jego ozdobne boki.
- Pieczemy koszyczki bezowe w piekarniku nagrzanym do 100 °C, przez ok. 45 minut, na środkowej półce. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy je w środku jeszcze na 1 godzinę.
- Do wystudzonych koszyczków wkładamy owoce (wcześniej możemy wysmarować dno każdego bezowego koszyczka bitą śmietaną) i dekorujemy miętą.
Hej. Chcialam podpytac o koszyczki. Czy to takie tyypowe wysuszone bezy, czy jednak takie ciagnace w srodku jak beza Pavlova?
Cześć Kornelio! To typowe, podsuszone bezy. Gdy są większe, robią się leciutko ciągnące w środku. W przypadku koszyczków ta ciągliwość nie jest mocno wyczuwalna – ewentualnie w tych wyższych miejscach.
Super fajny przepis 😀
Zrobiłam same bezy z tego przepisu i są rewelacyjne!
Nadałaś im urocze kształty 🙂 Wyglądają pięknie.
Proszę o przepis na mizerie duszona.
piękne koszyczki!
[..YouTube..] Proszę o przepis na mizerie duszona.
Świetny pomysł 😉
Wyglądają niezwykle elegancko.
Przepiękne!