Krem z jarmużu

Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Nie tylko na surowo, bo krótko blanszowany jeść nawet lepiej. Można przygotować smaczną zupę, a listki jarmużu dodać na sam koniec gotowania, na krótko. Powstanie pyszny krem z jarmużu, oczywiście po zmiksowaniu. Można przygotować go w wersji wegańskiej, jest bezglutenowy i, przede wszystkim, bardzo smaczny i zdrowy.

Zobacz też: Więcej pomysłów na najlepsze obiady

Choć sezon na jarmuż przypada w czasie jesienno-zimowym, wersja szklarniowa dostępna jest w sprzedaży cały rok. Latem, kiedy często nie chce się przesiadywać długo w kuchni, można przygotować pyszny koktajl jarmużowy na śniadanie, a na obiad lub kolację ugotować zupę krem z jarmużu. Pamiętajcie, że większe ilości mogą wywoływać wzdęcia, więc doprawcie zupę kminkiem lub wymieszajcie 1 łyżkę mielonych nasion z wodą i wypijcie jednym haustem po posiłku.

Krem z jarmużu ma łagodny smak, dlatego warto podać go z dodatkiem intensywnie pachnącego sera oraz posypać prażonymi orzechami, migdałami lub słonecznikiem. To nie tylko elegancka dekoracja, ale też źródło dodatkowych, cennych dla organizmu składników mineralnych i witamin. Kto by pomyślał, że tyle zdrowia drzemie w takiej niepozornej zupie?

Krem z jarmużu

Liczba porcji4-6
Czas przygotowania i oczekiwania15 min
Czas gotowania30 min
Całkowity czas45 min
Przepis z książki „Superfood po polsku”, Dorota Kamińska
Zupa krem z jarmużu czyli prosty przepis na zupę jarmużową. Bezglutenowa i wegańska, najlepsza zupa jarmużowa prosta do zrobienia, na wywarze warzywnym, z dodatkiem cebuli i czosnku oraz orzechów lub słonecznika i pysznego sera.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

    Zupa

    • ok. 500 g jarmużu (świeży, umyty)
    • 1 cebula (pokrojona w piórka)
    • 4-6 Ząbków czosnku
    • 1 Szklanka nasion słonecznika (zmiksowane w blenderze na masło słonecznikowe; jeśli blender jest za słaby, można przed miksowaniem namoczyć słonecznik przez 4 godziny w zimnej wodzie, a następnie odcedzić; można zmniejszyć ilość nasion o połowę, a pozostałą część zastąpić gęstym mlekiem kokosowym z puszki lub śmietanką kremówką; słonecznik można zastąpić blanszowanymi migdałami lub orzechami nerkowcami)
    • 1 l wywaru warzywnego
    • 2-4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju kokosowego (w wersji niewegańskiej można wykorzystać masło klarowane)
    • 2 łyżki białego octu winnego (można zastąpić sokiem z cytryny lub pomarańczy)
    • sól, pieprz

    Do dekoracji

    • 200 g sera (parmezan (utarty na tarce) lub feta, gorgonzola, blue (pokrojony w kostkę); w wersji wegańskiej można pominąć lub zastąpić serem wegańskim, np. kokosowym)
    • świeże listki jarmużu lub chipsy z jarmużu
    • 6 łyżek orzechów, migdałów lub nasion słonecznika (uprażone na suchej patelni)

    Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

    Lubisz przepisy Doroty? Zrób zakupy w moim sklepie 10% TANIEJ z kodem rabatowym PRZEPIS.

    Moje porady

    Krem z jarmużu wegański - ugotowany na wywarze warzywnym przygotowanym na oleju roślinnym, bez dodatku masła, z cebulą i czosnkiem szklonymi na oleju roślinnym, zagęszczony bez śmietanki kremówki i bez dekoracji z sera

    Przydatne poradniki:

    1. Jak zrobić wywar warzywny
    2. Jak zrobić chipsy z jarmużu

    Krem z jarmużu - Jak zrobić

    Krok 1
    Na niewielkim ogniu, w garnku, szklę cebulę na tłuszczu.
    Krok 2
    Dodaję czosnek i jeszcze przez 1-2 minuty szklę całość.
    Krok 3
    Zalewam wywarem i dodaję jarmuż oraz pastę ze słonecznika. Zagotowuję.
    Krok 4
    Zmniejszam ogień i gotuję całość przez ok. 5 minut.
    Krok 5
    Dodaję ocet, doprawiam solą i pieprzem, miksuję za pomocą ręcznego blendera bezpośrednio w garnku (jeśli do dekoracji będzie wykorzystany słony ser, sól można pominąć; zupę można zmiksować w blenderze kielichowym - jeśli kielich jest szklany, należy ją wcześniej ostudzić).
    Krok 6
    Serwuję krem z jarmużu na talerzach, udekorowany jarmużowymi listkami lub chipsami, prażonymi orzechami lub słonecznikiem, albo migdałami oraz kawałkami sera.

    Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

    Krem z jarmużu
    Krem z jarmużu

    Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

    Dorota Kamińska

    Blogerka kulinarna, fotograf, podróżniczka

    Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

    Brak komentarzy

    Jak wrażenia? Podoba Ci się?

    Pisz śmiało! Twój adres e-mail nie będzie widoczny :).

    Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

    Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

    Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

    Polub, zanim zapomnisz :)