Trochę słońca na talerzu czyli pyszna zupa krem z kalafiora, która jest lekką modyfikacją jej poprzedniej, niekremowej wersji, klasycznej zupy z kalafiora – Waszej ulubionej i wielokrotnie wypróbowanej. Tym razem łagodny smak kalafiorowy zostanie podkreślony przez inspirowane kuchnią azjatycką składniki: mleko kokosowe, sok z limonki, kolendrę oraz kumin i kurkumę. Brzmi egzotycznie, prawda?
Zobacz też: Więcej przepisów na tani obiad
Proponuję Wam przygotowanie wersji wegańskiej, z mlekiem kokosowym, na bazie warzywnego wywaru. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby krem z kalafiora ugotować na wywarze drobiowym i śmietance kremówce, zwłaszcza jeśli wolicie trochę bezpieczniejszy smak. W wersji na ostro można wykorzystać odrobinę chili, doprawiając nim pod koniec całą miksturę w garnku.
Gęsty, słonecznie żółty krem z kalafiora cieszy oko i podniebienie. Ciekawa jestem, na którą wersję smakową się zdecydujecie. A może warto byłoby tu dorzucić jeszcze jakieś warzywo dla smaku? Obstawiam, że kalafior można byłoby też zastąpić brokułem. Co Wy na to?
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Zupa
- 1 kalafior (cała główka, bez liści, umyta i podzielona na mniejsze części (razem z trzonem))
- 1 cebula (duża, pokrojona w półksiężyce)
- 4 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- 1 l wywaru warzywnego (w wersji wegańskiej przygotowany na tłuszczu roślinnym; w wersji niewegańskiej można zastąpić wywarem drobiowym)
- 1 szklanka mleka kokosowego (w wersji niewegańskiej można zastąpić śmietanką kremówką 30-36%)
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine lub oleju kokosowego
- ½ łyżeczki kolendry (nasiona; rozgniecione w moździerzu)
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka kuminu
- sól, pieprz
- 2 łyżki soku z limonki lub cytryny (opcjonalnie)
Do dekoracji
- świeży tymianek
- plasterki limonki
- 4 łyżki orzechów włoskich lub nerkowców (opcjonalnie; grubo siekane, uprażone na suchej patelni)
- 4 łyżki natki pietruszki (opcjonalnie; drobno posiekana)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić wywar warzywny
Jak zrobić
- Cebulę szklę na oliwie, w garnku, na niedużym ogniu.
- Dodaję czosnek i lekko podsmażam całość.
- Dodaję kalafior i wywar oraz przyprawy: kolendrę, kurkumę i kumin. Zagotowuję.
- Na małym ogniu gotuję zupę przez ok. 15 minut, do miękkości kalafiora.
- Dodaję mleko kokosowe lub śmietankę kremówkę, doprawiam do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z limonki, miksuję całość za pomocą blendera odpornego na działanie wysokich temperatur - ręcznego lub kielichowego.
- Przelewam zupę do miseczek lub na talerze, opcjonalnie dekoruję wybranymi składnikami i serwuję.
Krem smakuje tak dobrze, jak pięknie prezentuje się na talerzu!
Zrobiłam dzisiaj zupę. Jest obłędna w smaku ?
Wygląda na bardzo smaczny 🙂