Kurczak z sosem miętowym – drugi ze zwycięskich przepisów w konkursie na cytrynowy Smako-Łyk Żywiec Zdrój. Pierś z kurczaka, która jest usmażona w cieście i podana z jabłkowo-gruszkowo-cytrynowo-miętowym sosem to według autorki przepisu idealna kompozycja ze Smako-Łykiem:
Wyśmienicie wygląda i jeszcze lepiej smakuje oczywiście tylko podane ze Smako-Łykiem cytrynowym. Od wieków bowiem już wiadomo, że cytryna “czuje mięte” do mięty . Lekkość dania podkreśla orzeźwiający smak cytrynowego Smako-Łyku. Aż chce się jeść! – aneta
Kurczak z sosem miętowym bardzo przypadł mi do gustu. Jabłko z gruszką i miętą doskonale przełamują łagodny smak mięsa. Świetne połączenie!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Mięso
- podwójna pierś z kurczaka (pokrojona w kawałki wielkości 1 kęsa)
Ciasto
- 1 jajko
- 1 Szczypta sody oczyszczonej
- 5 łyżek mleka
- 10 łyżek mąki
- sól, pieprz
Sos
- 2 jabłka
- 1 gruszka
- ½ cytryny
- ¾ szklanki wody
- ½ szklanki drobno posiekanych listków mięty
Dodatkowo
- olej do głębokiego smażenia
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Mięso nacieram solą i pieprzem.
- Składniki na ciasto dokładnie mieszam w miseczce. Powinno być konsystencji gęstszej niż na naleśniki, aby po zanurzeniu mięsa dobrze się go trzymało.
- Maczam kawałki mięsa w cieście i smażę na głębokim oleju.
- Osączam każdy usmażony kawałek na papierowym ręczniku.
- Jabłka i gruszkę obieram, ucieram na tarce o drobnych oczkach albo miksuję w blenderze. Starte owoce wkładam do rondelka, zalewam wodą i duszę, rozgotowując je.
- Do tak przygotowanego przecieru owocowego wlewam sok z ½ cytryny i wsypuję miętę.
- Mięso można polać sosem lub podać go w osobnym naczyniu do maczania pojedynczych kawałków. Dekoruję całość miętą i plasterkami cytryny.
- Danie można podać z białym ryżem lub samo, jako przystawkę.
ooo, a ja się zastanawiałam co zrobić ze zwędzoną świeżą mięta, a teraz już wiem:)
intrygujące zestawienie ;]