Mleko z nerkowców jest najsmaczniejsze spośród wszystkich, które przygotowuję z orzechów. Bardzo smaczne mleko nerkowcowe, kolejne roślinne na mojej liście. Nadaje się do spieniania pod ciśnieniem, świetnie smakuje z kawą. Można też pić bezpośrednio ze szklanki lub wykorzystać do naleśników, muffinów, ciast czy deserów. Spróbujcie zrobić z nim pudding z chia – wyjdzie świetny! Pokażę Wam dzisiaj jak zrobić mleko z orzechów nerkowca krok po kroku.
Zobacz też: Więcej przepisów wegańskich
Namoczone nerkowce miksuje się o wiele łatwiej i przyjemniej niż np. wiórki kokosowe potrzebne, żeby przygotować domowe mleko kokosowe. Można doprawić mleko z nerkowców odrobiną soku z cytryny lub limonki, żeby nieco podkręcić jego smak. Jeśli lubicie odrobinę słodsze, wykorzystajcie ulubiony środek słodzący. Można dosypać szczyptę cynamonu, choć to już bardzo charakterystyczny dodatek i nieco ograniczy późniejsze wykorzystanie tego pysznego, roślinnego napoju.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 szklanka nerkowców (niesolone i nieprażone)
- 4 szklanki wody (+ dodatkowa do namoczenia)
- 1-2 łyżki miodu, syropu klonowego, ksylitolu lub syropu z agawy (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
- szczypta soli (opcjonalnie)
- szczypta cynamonu (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Orzechy moczę w wodzie przez 4 godziny (w lodówce), następnie dokładnie płuczę i odcedzam.
- Przekładam orzechy do kielicha blendera i zalewam 2 szklankami wody. Miksuję, najpierw na mniejszych, potem większych obrotach, pulsacyjnie, żeby nie spalić silnika w blenderze.
- Dodaję opcjonalne składniki i dolewam dodatkową wodę, miksując dokładnie, najlepiej do całkowitego rozdrobnienia orzechów (jeśli blender ma mniejszą moc, w mleku pozostaną nieduże grudki orzechów; warto pamiętać, że różne orzechy mają różną podatność na mielenie i najlepiej do mleka mieli się nerkowce).
- Jeśli w mleku pozostały grudki orzechów, odcedzam je na gęstym sicie lub ściereczce.
Wartości odżywcze
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak udało się Wasze mleko z nerkowcami. Bardzo jestem ciekawa, jakie były wrażenia po wypiciu i do czego najchętniej je wykorzystujecie!