Kiedy mam ochotę na wytrawne naleśniki, w pierwszej kolejności zawsze wybieram naleśniki ze szpinakiem. To moje ulubione danie do przekąszenia na mieście, a w domu lubię usmażyć je, kiedy mam więcej świeżego szpinaku. Farsz można oczywiście przygotować również z mrożonki, ale smak – wiadomo – nie będzie taki sam.
Zobacz też: Więcej pomysłów na najlepsze obiady
Naleśniki ze szpinakiem można zrobić na kilka sposobów, wykorzystując do farszu różne rodzaje sera. Najprościej zacząć od zwykłego twarogu lub bryndzy, chociaż lepszym dodatkiem będzie żółty ser, a najlepsze połączenie, czyli moje ulubione, uzyskamy, dodając grecki ser feta.
Proste danie i pomysł na tani obiad, a jednocześnie smaczna przekąska imprezowa, bo naleśniki ze szpinakiem można też zaserwować na zimno, pokrojone w roladki o grubości ok. 1,5 cm, wbijając w każdy kawałek wykałaczkę, na której dodatkowo można umieścić inne składniki, np. pomidorki koktajlowe.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Farsz na naleśniki ze szpinakiem
- 500 g świeżego szpinaku (sparzony, odciśnięty, może być pokrojony; można zastąpić go 200 g szpinaku mrożonego)
- 200 g twarogu lub sera feta (można zastąpić 100 g żółtego sera)
- 1 mała cebula (drobno pokrojona)
- 1 ząbek czosnku (pokrojony w bardzo drobną kosteczkę)
- 1 szczypta gałki muszkatołowej (utarta na tarce o drobnych oczkach)
- sól, biały pieprz
- ½ łyżeczki suszonej bazylii (opcjonalnie)
Ciasto na naleśniki ze szpinakiem
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody mineralnej (najlepsza będzie woda gazowana)
- 1,5-2 szklanki mąki
- 1 łyżka oleju
- 1 szczypta soli
- 1 jajko
Dodatkowo
- masło klarowane lub olej (do smażenia)
- śmietana (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Najlepsza mąka na naleśniki to mąka pszenna wrocławska typ 500 lub luksusowa typ 550.
- Naleśniki ze szpinakiem bezglutenowe - zwykłą mąkę pszenną zastępujemy uniwersalną mąką bezglutenową najlepszą
- Naleśniki ze szpinakiem bez laktozy - mleko w cieście można zastąpić maślanką, rzadkim jogurtem naturalnym lub kefirem czy mlekiem kokosowym, albo innym mlekiem roślinnym. Do farszu wykorzystać długo dojrzewający ser lub specjalną fetę/twaróg bez laktozy
- Naleśniki ze szpinakiem bez mleka - zamiast nabiału można wykorzystać mleko roślinne do ciasta i tofu do farszu, zamiast sera, lub całkowicie pominąć ser, przygotowując farsz z podwójnej porcji szpinaku.
- Naleśniki ze szpinakiem bez jajek - jajko można zastąpić 1 łyżką drobno zmielonego siemienia lnianego, zalanego wcześniej 2-3 łyżkami wody i odstawionego na kilka minut do nasiąknięcia i zgęstnienia
- Naleśniki ze szpinakiem wegańskie - można przygotować tak jak naleśniki ze szpinakiem bez jajek, zastępując mleko krowie mlekiem roślinnym, np. kokosowym lub sojowym i smażąc całość na oleju roślinnym, zastępując ser tofu, albo przygotowując farsz z podwójnej porcji szpinaku.
- Jak zrobić naleśniki
- Jak zrobić naleśniki razowe
- Jak pokroić cebulę
- Jak zrobić masło klarowane
- Jak wybrać tłuszcz do smażenia
Jak zrobić
- Cebulę szklę na maśle klarowanym na niewielkim ogniu.
- Do zeszklonej cebuli dodaję czosnek i trzymam na niewielkim ogniu, aż się zeszkli.
- Do cebuli i czosnku dodaję szpinak (jeśli używam mrożonego, trzeba go rozmrozić i odparować wcześniej) i odparowuję całość na dużym ogniu, następnie duszę na średnim, aż farsz zmniejszy objętość o połowę.
- Do szpinaku dodaję ser i podsmażam całość, cały czas mieszając i rozdrabniając szpinak. Doprawiam solą (ostrożnie - szpinak łatwo przesolić), gałką muszkatołową, bazylią i białym pieprzem.
- Składniki na ciasto naleśnikowe mieszam za pomocą ręcznej trzepaczki i smażę naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu.
- Nakładam farsz ze szpinaku na usmażone naleśniki i zawijam.
- Usmażone naleśniki można udekorować kwaśną śmietaną.
Doroto, czy uważasz, że te naleśniki (czy naleśniki w ogóle) nadają się do mrożenia?
Niejeden raz mroziłam naleśniki, również te ze szpinakiem. Tylko najlepiej jak się w tym celu pozawija w rulon i poporcjuje. A potem polecam rozmrażać je w lodówce.
Na prośbę Mojego Mężczyzny, niezmiennie zachwyconego tymi naleśnikami: dziękuję bardzo za przepis!
Dziękuję za wykorzystanie i ogromnie się cieszę, że aż tak trafiły w gusta :).
Wczoraj szukałam przepisu na szybki i tani obiad,trafiłam na Twój przepis.O losie!jakie pyszne!!! przede wszystkim ten farsz!zrobiłam do tego na wszelki wypadek miche sosu czosnkowego ale nawet go nie tknelam bo szkoda mi bylo psuc smaku:) przepyszne!
Dzięki za wypróbowanie i komentarz. Niektórzy twiedzą, że a mało czosnku w tym przepisie, ale ja uważam, że w sam raz, żeby dobrze podkreślić smak szpinaku, a nie go zdominować :). Cieszę się, że przypadły Ci do gustu :D.
Super przepis ! Bardzo pyszne, szpinak jest swietny i zdrowy, a ta forma podawania go jest NAJLEPSZA :).
Jutro na obiad własnie sobie wymyslilam takie nalesniki, z tym, ze ja do szpinaku zawsze daję o wiele wiecej czosnku (4-5 ząbków)
Zależy jaki to czosnek, bo ten nasz, polski, jest bardzo intensywny w smaku. Jeśli to czosnek chiński, to w transporcie do Polski trafia już zwietrzały i można dołożyć go więcej :).
Super przepis:) ja jeszcze do szpinaku do farszu dodaje kukurydze:)
Ja zamiast białego sera używam śmietany i też są niezłe 🙂
Bardzo dobry pomysł :).
Zazdroszczę, u mnie tylko taki „kupny”, ale też pyszny :).
Właśnie zrobiłam te naleśniki z samodzielnie wyhodowanym szpinakiem. Pycha :))
Farsz pierwsza klasa! Wprawdzie zamiast naleśniki nadziałam nim makarony muszle 😉 Wyszło pysznie 🙂
Właśnie wepchałem w siebie 3 przepyszne naleśniki – niestety na więcej nie starczyło farszu;-)
Wg przepisu (z małymi modyfikacjami – poniżej) zrobiłem farsz, na ciasto mam swój.
Jednak przy świeżym szpinaku te naleśniki przestają być daniem ekonomicznym: 3 naleśniki kosztowały mnie ok 10zł (licząc tylko podstawowe składniki). Chociaż były pycha i jestem syty – to dużo jak na takie danie. Teraz spróbuję z mrożonki, bo liście szpinaku w cenie 2x wyższej od mięsa to jakieś jaja.
Moje małe modyfikace:
1. Polecam dać więcej czosnku; u mnie 3-4 średnie ząbki na te 250g szpinaku było w sam raz – nie wyobrażam sobie, zeby przy dawce 1 ząbek na 0,5kg szpinaku było czuć czosnek – ale każdy ma swoje upodobania.
2. Przy połowie kostki fety można zapomnieć o dodawaniu soli – jest w sam raz (jeśli nie za słone).
3. Szpinak po sparzeniu i wyciśnięciu ręką formujemy w zwartą masę liści i od razu kroimy drobno na desce – po co sobie utrudniać robotę i dziobać potem łopatką na patelni?
Dziękuję i pozdrawiam:-)
Dzięki Sławku za Twój komentarz :))). Cieszę się, że udało się wypróbować przepis :))).
Fajnie smakują też z mozzarellą 🙂
polecam farsz! wyszedl pyszny 🙂
mam pytanie czy zamiast twarogu ( ktory jest ciezki do zdobycia ) moge uzyc ser ricotta (osoba dla ktorej chce to ugotowac nie lubi fety)
Dziekuje za odpowiedz
Oczywiście :).
Ależ ta kuchnia jest pozytywna 🙂 Lubię oglądać nawet wted, gdy nie mam zamiaru niczego gotować, naprawdę poprawia mi humor!
Pozdrawiam 🙂
[..YouTube..] Ależ ta kuchnia jest pozytywna 🙂 Lubię oglądać nawet wted, gdy nie mam zamiaru niczego gotować, naprawdę poprawia mi humor!
Pozdrawiam 🙂
Cieszę się ogromnie :). I zapraszam po więcej :).
[..YouTube..] Cieszę się ogromnie :). I zapraszam po więcej :).
Zrobiłam dzisiaj. Wyszły obłędne 🙂 Smakowały całej rodzinie. Dziękuje za przepis !
[..YouTube..] Zrobiłam dzisiaj. Wyszły obłędne 🙂 Smakowały całej rodzinie. Dziękuje za przepis !
Fantastyczny przepis, dzięki
Jednak jak ktoś używa świeżego szpinaku niech przyjmie 1kg szpinaku na 4 osoby 🙂
W stanie surowym wydaję się go dużo, jednak po przygotowaniu zostaje ledwo co :))
Dziękuję Franiu :). Tak, dokładnie, jak ktoś lubi więcej szpinaku, a oprócz tego ma jeszcze tendencję do podjadania go z patelni, z 1 kg będzie bezpieczniej :).
Oj tam, oj tam, a ja z kolei nie zrozumiałam, bo się już w ogóle nie znam na żartach ;))). Niemniej niech ludzie wiedzą, że to dobry i niedrogi obiad, a co :).
[..YouTube..] Oj tam, oj tam, a ja z kolei nie zrozumiałam, bo się już w ogóle nie znam na żartach ;))). Niemniej niech ludzie wiedzą, że to dobry i niedrogi obiad, a co :).
Zrozumiałam, zrozumiałam, tylko niestety już po fakcie, gdy było już za późno ha ha 😀 😀 😀
[..YouTube..] Zrozumiałam, zrozumiałam, tylko niestety już po fakcie, gdy było już za późno ha ha 😀 😀 😀
oj, ktoś tu chyba nie zrozumiał żartu ;d
[..YouTube..] oj, ktoś tu chyba nie zrozumiał żartu ;d
Dzięki za informację zwrotną :). Cieszę się, że smakowały :))).
[..YouTube..] Dzięki za informację zwrotną :). Cieszę się, że smakowały :))).
Za skompletowanie wszystkich składników na ten obiad dla 4 osób zapłaciłam 30zł Czyli obiad do syta dla jednej osoby, to koszt 7,50, a to według mnie naprawdę nie wiele… a można się spokojnie najeść, no i oczywiście grunt, że domowe, pyszne jedzonko.
[..YouTube..] Za skompletowanie wszystkich składników na ten obiad dla 4 osób zapłaciłam 30zł Czyli obiad do syta dla jednej osoby, to koszt 7,50, a to według mnie naprawdę nie wiele… a można się spokojnie najeść, no i oczywiście grunt, że domowe, pyszne jedzonko.
Pani Doroto dzisiaj wypróbowałam przepis na naleśniki ze szpinakiem według Pani przepisu i wyszły przepysznie. Nigdy nie udało mi się osiągnąć tak doskonałego smaku szpinaku. Naprawdę pyszne. Dziękuję za przepis i czekam na kolejne 🙂 Pierwszy kanał o gotowaniu, który nie nudzi, a inspiruje !!!
[..YouTube..] Pani Doroto dzisiaj wypróbowałam przepis na naleśniki ze szpinakiem według Pani przepisu i wyszły przepysznie. Nigdy nie udało mi się osiągnąć tak doskonałego smaku szpinaku. Naprawdę pyszne. Dziękuję za przepis i czekam na kolejne 🙂 Pierwszy kanał o gotowaniu, który nie nudzi, a inspiruje !!!
pyszności 🙂 uwielbiam szpinak!!
[..YouTube..] pyszności 🙂 uwielbiam szpinak!!
MNIAM! moje ulubione danie na weekendowe śniadanie 🙂 chociaż bardzo też lubię z żółtym serem i szybką pokrojoną w paseczki. no i profanuję wszystko keczupem 🙂
[..YouTube..] MNIAM! moje ulubione danie na weekendowe śniadanie 🙂 chociaż bardzo też lubię z żółtym serem i szybką pokrojoną w paseczki. no i profanuję wszystko keczupem 🙂
To daj połowę z tego :).
[..YouTube..] To daj połowę z tego :).
Ło jezu ile kasy ;d
[..YouTube..] Ło jezu ile kasy ;d
Z jabłkami jak do szarlotki – podsmażonymi na patelni z cukrem i cynamonem – uwielbiem :).
[..YouTube..] Z jabłkami jak do szarlotki – podsmażonymi na patelni z cukrem i cynamonem – uwielbiem :).
200 gramów i w przypadku fety nie trzeba już dosypywać soli do farszu.
[..YouTube..] 200 gramów i w przypadku fety nie trzeba już dosypywać soli do farszu.
Ile gram tej fety wsypać ?
[..YouTube..] Ile gram tej fety wsypać ?
Ja to naleśniki zawsze albo z serkiem waniliowym + polewa czekoladowa albo z jabłkiem 😀
[..YouTube..] Ja to naleśniki zawsze albo z serkiem waniliowym + polewa czekoladowa albo z jabłkiem 😀
Wrzuciłam link do opisu pod filmem, jest bardzo fajna :).
[..YouTube..] Wrzuciłam link do opisu pod filmem, jest bardzo fajna :).
Co to za świetna patelnia z naleśnikiem?! ; o
[..YouTube..] Co to za świetna patelnia z naleśnikiem?! ; o
O, a ja jeszcze nigdy nie połączyłam szpinaku i pieczarek. Nawet w pizzy :).
[..YouTube..] O, a ja jeszcze nigdy nie połączyłam szpinaku i pieczarek. Nawet w pizzy :).
świetnie także smakują z serem camembert 🙂
[..YouTube..] świetnie także smakują z serem camembert 🙂
Osobiście robie farsz z szpinaku + podsmażonych pieczarek + ser – pycha 🙂
[..YouTube..] Osobiście robie farsz z szpinaku + podsmażonych pieczarek + ser – pycha 🙂
Fantastyczne są takie naleśniki:) Sama identyczne przygotowałam na swoim blogu:)