Piernik szybki to ciasto piernikowe last minute. Przepis na piernik szybki jest dla tych z Was, którzy nie nastawili do leżakowania klasycznego ciasta piernikowego. Nic straconego! Choć w Święta warto pokusić się o przygotowanie klasycznego, dojrzewającego i leżakującego ciasta, dla zapracowanych mam coś na ostatnią chwilę. Mój ekspresowy piernik pięknie pachnie piernikowymi przyprawami, ma karmelową barwę i można upiec go z ulubionymi bakaliami. Następnie wystarczy przełożyć konfiturą i udekorować polewą z czekolady. To łatwy piernik ekspresowy, który można zrobić na ostatnią chwilę.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasto na Boże Narodzenie
Pewnego dnia pokuszę się o przygotowanie masy do przełożenia ciasta, np. budyniowej lub z mascarpone czy kaszy manny. Zrobię z nią piernik ekspresowy w eleganckiej, choć już nieco bardziej pracochłonnej wersji.
Przepis na piernik szybki
Posypany orzechami lub migdałami, albo wiórkami kokosowymi. W środku z konfiturą i jasną masą, będzie wyjątkowo eleganckim wypiekiem i piękną ozdobą świątecznego stołu. Ale na razie będzie podstawowa wersja. Żeby za długo nie siedzieć w kuchni.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
- 200 g masła (1 kostka)
- ½ szklanki cukru (najlepiej wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol)
- 300 g miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka (można zastąpić mlekiem roślinnym lub wykorzystać jogurt naturalny)
- 2 szklanki mąki pszennej (typ 400-450; polecam zamienić na mąkę orkiszową typ 630, co znacznie obniży indeks glikemiczny wypieku)
Przyprawa piernikowa
- 1 szczypta zmielonych goździków
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 1 szczypta zmielonego anyżu
- ½ łyżeczki zmielonej kolendry
- ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
Do przełożenia
- 325 g konfitury, dżemu lub marmolady (1 słoik; jeśli ciasto będzie przekrawane na 2 placki, można wykorzystać mniej)
- krem z 500 g mascarpone lub krem budyniowy z 500 ml mleka (opcjonalnie)
Do dekoracji
- polewa czekoladowa z ok. 100 g gorzkiej czekolady i 25 g masła
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Zakalec w cieście – jak go uniknąć
- Polewa czekoladowa – przepis
- Krem z mascarpone, krem czekoladowy, krem budyniowy – przepisy na kremy pasujące do piernika czekoladowego
Jak zrobić
Ciasto na piernik szybki
- Masło roztapiam z cukrem, miodem i przyprawą do piernika w garnku. Odstawiam do lekkiego przestudzenia.
- Jajka ucieram na najwyższych obrotach miksera, wlewając cienką strużką roztopioną mieszankę masła, przypraw, miodu i cukru.
- W 3 partiach dosypuję mąkę i dolewam mleko, za każdym razem mieszając masę na najniższych obrotach miksera.
- Sodę i proszek do pieczenia mieszam z sokiem z cytryny i dodaję na koniec do miksowanego ciasta razem z kakao. Mieszam na najniższych obrotach miksera do połączenia składników.
- Przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką/kaszą manną/bułką tartą.
Składanie ciasta
- Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C (góra + dół) na ok. 50 minut. W trakcie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika. Na 5 minut przed końcem można uchylić drzwiczki i sprawdzić za pomocą drewnianego patyczka, czy środek ciasta jest suchy. Jeśli nie, kolejną próbę można przeprowadzić po 5 minutach.
- Ciasto studzę w formie na kratce, żeby od spodu miało do niej dostęp powietrze.
- Wystudzony piernik wyjmuję z formy i przekrawam na 2-3 placki.
- Przekładam ciasto konfiturą oraz, opcjonalnie, kremem, nakładanym na każdą warstwę konfitury.
- Jeśli placki są cienkie, można dodatkowo przekroić każdy z nich w poprzek, na pół, a potem, w trakcie przekładania, ułożyć wielowarstwowe ciasto (moje wyszło 3-warstwowe, przełożone 2 warstwami konfitury, ale można pokusić się o 4 warstwy ciasta i 3 warstwy konfitury).
Dekorowanie ciasta
- Roztapiam masło z czekoladą w rondelku (najlepiej w kąpieli wodnej), dokładnie i delikatnie mieszam.
- Polewą dekoruję ciasto i odstawiam w chłodne miejsce do stężenia (ok. 30 minut ciasto bez kremu, ok. 2-3 godziny ciasto z krem
Wartości odżywcze
Ładnie wyrasta i doskonale smakuje z prostą do zrobienia polewą z czekolady.
Piernik szybki przepis
Zamiast dużego piernika możecie upiec w ten sam sposób, jednak skracając czas pieczenia o połowę, pyszne piernikowe muffinki. Potem możecie ozdobić je w świąteczny sposób lub udekorować klasycznie. Ciekawa jestem, czy ktoś się skusi!
Bardzo jestem ciekawa, jak uda się Wam łatwy piernik ekspresowy. Dajcie znać w komentarzach, jakie były wrażenia po spróbowaniu. A może ktoś przygotował wersję z kremem? Piszcie!